Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, άσκησε έφεση, στην αθώωση κατηγορούμενης στην «δίκη των 58», γιατί επέστρεψε 30.000 ευρώ στον Οργανισμό.
Της Κάτιας Καραχάλιου
Τέλος στις δικαστικές αποφάσεις που απαλλάσσουν κατηγορούμενους για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων με μόνο κριτήριο την εκ των υστέρων επιστροφή των χρημάτων βάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Η άμεση αυτή αντίδραση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας στην «δίκη των 58» και την αθώωση της μιας από τους κατηγορούμενους γιατί επέστρεψε ποσό ύψους 30.000€ στον οργανισμό.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση έφεσης κατά της αθωωτικής κρίσης, σημειώνοντας στην επίσημη τοποθέτησή της ότι η αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας δεν αναιρεί την ποινική απαξία της πράξης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η εισαγγελική αρχή ενήργησε «κρίνοντας ότι η επιστροφή δεν εξαλείφει τη ζημία που προκλήθηκε στο εθνικό απόθεμα, οι πόροι του οποίου εξαντλούνται αμετάκλητα μόλις κατανεμηθούν παράνομα».
Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση της EPPO:
Η απάτη έγινε ακόμη πιο εμφανής όταν οι ελεγκτικές αρχές εξέτασαν τις κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες των δηλωθεισών εκτάσεων στην Καστοριά. Διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ιδιωτικοί βοσκότοποι αυτής της μορφής, ενώ η επιβίωση άγριων ελαιόδεντρων είναι πρακτικά αδύνατη λόγω του μεγάλου υψομέτρου και των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Εξαιτίας αυτής της μεθόδευσης, οι καταδικασθέντες κατάφεραν να εισπράξουν παράνομα το ποσό των 1.736.989,23 ευρώ, ενώ επιχείρησαν να αποσπάσουν επιπλέον 165.949,68 ευρώ, χωρίς επιτυχία, καθώς οι συγκεκριμένες αιτήσεις απορρίφθηκαν έγκαιρα. Για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα, δύο από τους υποτιθέμενους ιδιοκτήτες που εμφανίζονταν να εκμισθώνουν τη γη καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια στην απάτη.
Το δικαστήριο επέβαλε στους 57 κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης από ένα έως τρία έτη, με τριετή αναστολή, ενώ σε 28 από αυτούς επιβλήθηκαν και χρηματικά πρόστιμα – χάδι ύψους από 500 έως 8.000 ευρώ, απορρίπτοντας κάθε αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Η υπόθεση, ωστόσο, διατηρεί ανοιχτό το δικαστικό της ενδιαφέρον, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει τις ευθύνες τριών υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ που πραγματοποίησαν τους επίμαχους επιτόπιους ελέγχους, καθώς και των λειτουργών που ενέκριναν τις πληρωμές του 2020 χωρίς προηγούμενη διασταύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας..