Η κυβέρνηση συμφώνησε με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ να παγώσουν οι τιμές σε ~2.000 προϊόντα για όλο το καλοκαίρι, με νέο κύκλο μειώσεων να προαναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο.
- Η κυβέρνηση συμφώνησε με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ να παγώσουν οι τιμές σε ~2.000 προϊόντα για όλο το καλοκαίρι, με νέο κύκλο μειώσεων να προαναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο.
- Το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους λήγει στις 30 Ιουνίου και δεν παρατείνεται. Στη θέση του έρχεται συμφωνία για σταθεροποίηση τιμών το καλοκαίρι και δραστικές μειώσεις από τον Σεπτέμβριο.
Το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους λήγει στις 30 Ιουνίου και δεν παρατείνεται. Στη θέση του έρχεται συμφωνία για σταθεροποίηση τιμών το καλοκαίρι και δραστικές μειώσεις από τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήξη του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στις 30 Ιουνίου και την παράλληλη σύναψη της πρώτης «Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας» για τις τιμές. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η διοικήτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή Δέσποινα Τσαγγάρη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ιωάννης Γιώτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Γιάννης Μασούτης και ο Γενικός Διευθυντής της ίδιας ένωσης Απόστολος Πεταλάς.
Τι συμφωνήθηκε
Βιομηχανία και σούπερ μάρκετ δεσμεύθηκαν ότι οι μειωμένες τιμές που εφαρμόζονται ήδη σε περίπου 2.000 κωδικούς προϊόντων θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια Ιουλίου και Αυγούστου, χωρίς καμία αύξηση. Παράλληλα, ξεκινά άμεσα κοινή προετοιμασία ώστε από τις αρχές Σεπτεμβρίου να εφαρμοστεί νέο πακέτο σημαντικών μειώσεων σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, «η δέσμευση της επιχειρηματικότητας είναι ότι θα παραμείνουν αυτές οι μειώσεις το επόμενο δίμηνο, ενώ θα υπάρξει προετοιμασία ώστε στις αρχές Σεπτεμβρίου να υπάρξει δραστική μείωση τιμών σε βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά». Η κυβέρνηση δεν έθεσε συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι επιδιώκει οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες.
Γιατί αποσύρεται το πλαφόν
Ο υπουργός Ανάπτυξης συνέδεσε την απόφαση με την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τη σταδιακή υποχώρηση του κόστους μεταφορών και παραγωγής, εκτιμώντας ότι δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για τη μετακύλιση της αποκλιμάκωσης στις τελικές τιμές. «Αυτό που θέλαμε να πάρουμε από το πλαφόν, το πήραμε. Δεν ξανανεβαίνουν οι τιμές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Θεοδωρικάκος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το πλαφόν «αγρίως παρεμβατικό, σοσιαλιστικό» μέτρο, επισημαίνοντας ότι επιβλήθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησαν ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση. Με τη σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών, κρίθηκε ότι το μέτρο μπορεί να αποσυρθεί.
Ο ρόλος της νέας Αρχής
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η άρση του πλαφόν δεν σημαίνει χαλάρωση της εποπτείας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή θα συμμετάσχει τόσο στην προετοιμασία της συμφωνίας όσο και στην παρακολούθηση της εφαρμογής της, αξιολογώντας στην πράξη τη συνέπεια των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις.
Ο υπουργός άφησε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των τιμών: «Θα αξιολογηθεί η αξιοπιστία όλων», είπε, διευκρινίζοντας πως αν κάποιος από τους εμπλεκόμενους προβεί σε ανατιμήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτό θα αποτελέσει μέτρο αξιοπιστίας για όλους τους συμμετέχοντες.
Το στοίχημα του Σεπτεμβρίου
Η συμφωνία αποτελεί κορύφωση μιας στρατηγικής που ξεκίνησε με την πλατφόρμα «Πόσο Κάνει» — την οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει περισσότεροι από 300.000 πολίτες — συνεχίστηκε με τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου και πλέον περνά σε νέα φάση, με ενεργό συμμετοχή της αγοράς.
Το μεγάλο στοίχημα παραμένει αν η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μαξίμου θα μεταφραστεί σε ουσιαστικό όφελος για τα νοικοκυριά. Οι λεπτομέρειες για το εύρος και τη διάρκεια των νέων μειώσεων θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο να παρουσιαστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου ένα οργανωμένο σχέδιο αποκλιμάκωσης σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.