Με σκληρή γλώσσα απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η ΕΛ.Α.Σ. Καστοριάς τοποθετείται για το κλείσιμο του τοπικού Πρακτορείου της Τράπεζας της Ελλάδος και τη μεταφορά των υπηρεσιών του στα Ιωάννινα. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, κάνει λόγο για συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της περιοχής, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για το μέλλον και άλλων δημόσιων δομών, όπως η ΔΟΥ Καστοριάς.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:
Άλλη μια υπηρεσία χάνεται από την Καστοριά, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να καλείται για ακόμη μία φορά να εξηγήσει τι πραγματικά κάνει για να αποτρέψει τη συνεχή αποδυνάμωση της περιοχής.
Το Πρακτορείο της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό τη διοίκηση του κ. Στουρνάρα, βάζει λουκέτο στις 6 Νοεμβρίου, μεταφέροντας την εξυπηρέτηση των λογαριασμών των πολιτών και των δημόσιων φορέων της περιοχής μας στα Ιωάννινα. Η απόφαση είχε ληφθεί από τον Μάιο του 2024, αλλά ανακοινώθηκε στην τοπική κοινωνία μόλις τον Οκτώβριο του 2026! Δύο χρόνια σχεδιασμού, λίγες ημέρες ενημέρωσης και καμία ουσιαστική εξήγηση!
Ακόμη και σήμερα, δασικοί και γεωργικοί συνεταιρισμοί πραγματοποιούν στο Πρακτορείο πληρωμές με φυσική παρουσία προς το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ο εναλλακτικός τρόπος εξυπηρέτησής τους.
Κλείνουν τις υπηρεσίες πριν ενημερώσουν για τις εναλλακτικές λύσεις; Ποιος ενδιαφέρεται για όσους αδυνατούν να μετακινούνται ή να εξυπηρετούνται ψηφιακά;
Αυτή είναι η ανάπτυξη και η αποκέντρωση που υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ;
Καταστήματα ΕΛ.ΤΑ, τραπεζικά υποκαταστήματα, ΑΤΜ, σχολεία, δημόσιες δομές. Λουκέτο σε όλα; Αυτή είναι η λογική του περίφημου «επιτελικού κράτους»;
Και το σοβαρότερο: Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος συνδέει το κλείσιμο των Πρακτορείων, τα οποία βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τις ΔΟΥ, με τη σχεδιαζόμενη συρρίκνωση του δικτύου των ΔΟΥ. Ετοιμάζεται μήπως και νέο λουκέτο ή υποβάθμιση της ΔΟΥ Καστοριάς;
Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την Α.Α.Δ.Ε και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκάθαρες απαντήσεις, δημοσιοποίηση της αιτιολόγησης της απόφασης και διασφάλιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των δημόσιων φορέων στην Καστοριά.
Η κυβέρνηση της ΝΔ μιλά για ανάπτυξη και αποκέντρωση, αλλά η Καστοριά ζει με τα λουκέτα και την εγκατάλειψη. Ως εδώ!
ΕΛ.Α.Σ. Καστοριάς
