Της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 22 Αυγούστου 2026, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, Κατηγορία Κινδύνου 3 (υψηλή) για την Π.Ε. Κοζάνης (εκτός της περιοχής δήμου Βοΐου ) και για την Π.Ε Καστοριάς
Συνιστούμε στους Πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Επίσης οι Πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, τη χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, τη ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχει τεθεί σε ισχύ η με αρ. 104901/23-06-2026 (ΑΔΑ: 6ΝΩ67ΛΨ-ΚΧΘ) Απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών»
Η απαγόρευση ισχύει για αύριο Σαββατο 22 Αυγούστου 2026 για τις εξής περιοχές:
Για την ΠΕ Κοζάνης
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από Ω/10:00΄ έως Ω/22:00΄ στις παρακάτω δασικές περιοχές: Κουρί Κοζάνης στα Δασικά οικοσυστήματα Αγίου Δημητρίου (προς Βαζελώνα), Κοιλάδας, Καπνοχωρίου, Αυγής, Πολυφύτου,Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής, Παλαιογράτσανου, Καστανιάς, Ελάτης, Φούφα, Μηλοχωρίου, Εμπορίου, Βλάστης, Μεσόβουνο, Κουρί Πτολεμαΐδας, Άλσος Προαστίου Εορδαίας .
Για την Π.Ε Καστοριάς: η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από Ω/10:00 έως Ω/21:00 στις δασικές περιοχές:
Στούς δασικούς δρόμους των κατωτέρω Τοπικών/Δημοτικών Κοινοτήτων: Περιαστικά δάση-άλση πόλης Καστοριάς, Αγίου Αντωνίου, Αποσκέπου (περιοχή αναδασώσεων), Κορησού, Λιθιάς, Βέργας, Κλεισούρας, Βασιλειάδας, Σταυροπόταμου, Μελισσότοπου, Φωτεινής, Σιδηροχωρίου, Μαυρόκαμπου, Κρανιώνας, Χαλάρας, Βυσσινιάς (περιοχή Ποιμενικού).
Περιαστικό Δάσος Άργους Ορεστικού και περιοχή Προφήτης Ηλίας Άργους Ορετικού. Όλοι οι δασικοί δρόμοι σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του δήμου Νεστορίου.
Γενικότερα, παρακαλούνται οι Πολίτες:
Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική & Πολιτική Προστασία.
Η απαγόρευση διέλευσης ,παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στις παραπάνω περιοχές δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της απαγόρευσης, αποκλειστικά για τη μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους , μέλη των ΔΑΣΕ και οι απασχολούμενοι με το εμπόριο ξυλείας.
Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης της παρούσας απόφασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 129 του Ν 4926/2022. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας .
Επίσης καλούνται οι Δήμοι να συνδράμουν για την εφαρμογή της παρούσας σε δασικά οικοσυστήματα ,πάρκα και άλση αρμοδιότητας τους, με τη διάθεση προσωπικού και μέσων καθώς και με την ενεργοποίηση Εθελοντικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης τους.
Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι Πολίτες να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100, Πυροσβεστική τηλ 199, Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112, ΕΚΑΒ 166).