ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
  • Αρχική
  • Καστοριά
    • ΑγροτικάΑγροτικά
    • Άργος Ορεστικό
    • Γούνα
    • Δελτία Τύπου
    • Εκδηλώσεις
    • Επιστολές αναγνωστών
    • Νεστόριο
  • Δυτ. Μακεδονία
    • Αστυνομικά δελτία
    • Γρεβενά
    • Κοζάνη
    • Περιβάλλον
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Ειδήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Καιρός
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Καστοριά
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Ειδήσεις
  • Εκδηλώσεις
Τετάρτη, Ιούν 17, 2026
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Αλλαγή Μεγέθους ΓραμματοσειράςAa
Search
  • Αρχική
  • Καστοριά
    • ΑγροτικάΑγροτικά
    • Άργος Ορεστικό
    • Γούνα
    • Δελτία Τύπου
    • Εκδηλώσεις
    • Επιστολές αναγνωστών
    • Νεστόριο
  • Δυτ. Μακεδονία
    • Αστυνομικά δελτία
    • Γρεβενά
    • Κοζάνη
    • Περιβάλλον
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Ειδήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Καιρός
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
  • Αθλητικά
Ακολουθήστε ΜΑΣ
Επικαιρότητα

«Κάναμε μια σύσκεψη κλεφτών για επιδοτήσεις» – Η «προφητική» δήλωση του Θ. Πάγκαλου

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουνίου, 2025 2:29 μμ
Καστοριανή Εστία
Δημοσιεύτηκε: 29 Ιουνίου, 2025
Κοινοποίηση

Η συνέντευξη, που είχε δημοσιευτεί πριν από χρόνια, γίνεται εκ νέου επίκαιρη, καθώς οι εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του προβλήματος στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων

Στη δημόσια συζήτηση επανέρχεται παλαιότερη, αποκαλυπτική συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου στον Κωνσταντίνο Ζούλα, στον απόηχο του σκανδάλου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ήδη έχει οδηγήσει σε παραιτήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

Με ύφος ωμό και δηκτικό, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ περιέγραφε με χαρακτηριστική ειλικρίνεια τις παθογένειες στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα – πολλές από τις οποίες, όπως προκύπτει, παραμένουν ενεργές δεκαετίες μετά.

Ο Θ. Πάγκαλος αποκάλυπτε ότι, όταν κατέφθαναν κοινοτικά κονδύλια «για την επιστήμη, την τεχνολογία και τον νεοτερισμό στον αγροτικό τομέα», το ελληνικό κράτος δεν είχε αντίστοιχα προγράμματα, ούτε ουσιαστικό σχεδιασμό.

«Κάναμε διάφορες κομπίνες για να απορροφήσουμε τα λεφτά», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη λογική με την οποία προχωρούσαν έργα που σχετίζονταν με πλατείες, ιατρεία, σχολεία, αλλά όχι με την αγροτική παραγωγή.

Παραδέχθηκε δε δημόσια την αδυναμία ελέγχου: «Δεν είναι ότι δεν απορροφήθηκαν τα λεφτά, είναι ότι δεν πήγαν σε παραγωγικές πρωτοβουλίες». Όπως έλεγε, «αν είχαμε μεγαλύτερη ευφυΐα και καλύτερη οργάνωση, θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε αλλιώς».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η περιγραφή του για μια «κομματική συνέλευση» στην Κρήτη, παρουσία μόνο στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Εκεί, όπως αφηγείται, τους κάλεσε «να μιλήσουν μεταξύ κλεπτών» και τους πρότεινε «να δηλώνουν διπλάσια παραγωγή, όχι τετραπλάσια», επειδή «έχει και όρια η απάτη».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν το δέχτηκαν, ο Πάγκαλος απάντησε: «Το δέχτηκαν».

Ο πρώην υπουργός ανέφερε επίσης το παράδειγμα του «βαπτισμένου» γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, που εμφανίστηκε ως ελληνικό για να εισπραχθούν κοινοτικές ενισχύσεις, και τη σύγκρουση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είχαν πάρει ένα φορτίο καλαμπόκι γιουγκοσλαβικό. Το είχαν βαπτίσει ελληνικό στην Καβάλα. Και το στέλνανε ως ελληνικό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κοινοτικοί το είχαν παρακολουθήσει. Και εμείς τους λέγαμε όχι, “τι βλακείες λέτε” και τα λοιπά. Σας διαψεύδουμε. Και θα δείτε τι θα πάθετε», διηγήθηκε ο Θ. Πάγκαλος και συνέχισε: «Εμείς αντί να πάμε να δώσουμε τα χρήματα του καλαμποκιού πίσω και να πούμε “ξέρετε έγινε ένα λάθος γιατί ξεγελάστηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες ή εν πάση περιπτώσει ήταν κάτι δημόσιοι υπάλληλοι που παρενέβησαν τον όρκο τους και αυτά και ζητούμε συγγνώμη πάρτε τα λεφτά και κλείστε”, κάναμε θέμα. Και καταδικάστηκε ο υπουργός σε φυλακή».

Η συνέντευξη, που είχε δημοσιευτεί πριν από χρόνια, γίνεται εκ νέου επίκαιρη, καθώς οι εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του προβλήματος στη διαχείριση αγροτικών επιδοτήσεων.


Οι δηλώσεις Θ. Πάγκαλου αρχίζουν από το 43ο δευτερόλεπτο του βίντεο

 

kathimerini.gr
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΟΠΕΚΕΠΕΠάγκαλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕπικαιρότηταΚαστοριάΡεπορτάζ

Τροχαίο με ντιλιβερά στην Βόρεια Παραλία  

0 Λεπτά Ανάγνωσης
ΕπικαιρότηταΚαστοριάΣχόλια

Δρόμοι στο Γράμμο: Ανάπτυξη ή πληγή για ένα κρυμένο Παράδεισο;

2 Λεπτά Ανάγνωσης
ΑφιέρωμαΕπικαιρότηταΤελευταίες ειδήσεις

Το Πορτρέτο των Μηνών — Ιούνιος

3 Λεπτά Ανάγνωσης
ΑφιέρωμαΕπικαιρότηταΚαστοριάΤελευταίες ειδήσεις

Ταινίες και σειρές που γυρίστηκαν στην Καστοριά (ΕΡΕΥΝΑ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: kastorianiestia.gr)

15 Λεπτά Ανάγνωσης
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Ταυτότητα Ιστοσελίδας

Όροι χρήσης

Αναζήτηση

Ταυτότητα Ιστοσελίδας

Επωνυμία: ΖΙΩΓΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Ατομική Επιχείρηση

Τίτλος: kastorianiestia.gr

ΑΦΜ: 103040910 ΔΟΥ: Καστοριάς

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ. Γραφείου: 2467027935 | Κιν. 6937229370 | email: kasestia@otenet.gr

Δ/νση: Αμύντα 2 52100 Καστοριά

Διευθ. Σύνταξης: Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Ιδιοκτήτης, Νόμιμος Εκπρόσωπος, Διευθυντής και Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name): Ζιώγα Γ. Στυλιανή

* Δήλωση συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63)

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το περιεχόμενο της σελίδας συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, κειμένων, βίντεο κλπ αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
Η αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραχωρούνται τα πνευματικά δικαιώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους χρήσης του ιστοτόπου θα βρείτε εδώ

Welcome Back!

Sign in to your account

Όνομα χρήστη ή Διεύθυνση Email
Κωδικός πρόσβασης

Χάσατε τον κωδικό σας;