ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
  • Αρχική
  • Καστοριά
    • ΑγροτικάΑγροτικά
    • Άργος Ορεστικό
    • Γούνα
    • Δελτία Τύπου
    • Εκδηλώσεις
    • Επιστολές αναγνωστών
    • Νεστόριο
  • Δυτ. Μακεδονία
    • Αστυνομικά δελτία
    • Γρεβενά
    • Κοζάνη
    • Περιβάλλον
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Ειδήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Καιρός
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Καστοριά
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Ειδήσεις
  • Εκδηλώσεις
Τετάρτη, Ιούλ 15, 2026
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Αλλαγή Μεγέθους ΓραμματοσειράςAa
Search
  • Αρχική
  • Καστοριά
    • ΑγροτικάΑγροτικά
    • Άργος Ορεστικό
    • Γούνα
    • Δελτία Τύπου
    • Εκδηλώσεις
    • Επιστολές αναγνωστών
    • Νεστόριο
  • Δυτ. Μακεδονία
    • Αστυνομικά δελτία
    • Γρεβενά
    • Κοζάνη
    • Περιβάλλον
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Ειδήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Καιρός
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
  • Αθλητικά
Ακολουθήστε ΜΑΣ
Ελλάδα

Τέσσερα άτομα έχουν ταυτοποιηθεί για την υπόθεση διασυνοριακής απάτης τύπου ”καρουζέλ”

Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουλίου, 2026 9:33 μμ
Καστοριανή Εστία
Δημοσιεύτηκε: 15 Ιουλίου, 2026
Κοινοποίηση

Τέσσερα άτομα έχουν ταυτοποιηθεί για την υπόθεση διασυνοριακής απάτης τύπου ”καρουζέλ”, ενώ οι Αρχές δέσμευσαν κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 5,4 εκατ. ευρώ.Την υπόθεση απάτης-μαμούθ με τον ΦΠΑ, που φέρεται να προκάλεσε ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, ερευνούν οι ελληνικές Αρχές, έχοντας ήδη δεσμεύσει κρυπτονομίσματα και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 5,4 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται κύκλωμα εταιρειών εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών, το οποίο φέρεται να αξιοποιούσε το μοντέλο της διασυνοριακής απάτης τύπου «καρουζέλ» για την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ. Για την υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες και λογιστές.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τέσσερα άτομα, εκ των οποίων δύο επιχειρηματίες και δύο λογιστές, ηλικίας 51, 52, 51 και 55 ετών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά την περίοδο 2021-2025 φέρεται να είχε αναπτυχθεί ένα σύνθετο δίκτυο εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το οποίο πραγματοποιούσε αγοραπωλησίες ηλεκτρονικών ειδών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να αποδίδει τον προβλεπόμενο ΦΠΑ, ενώ παράλληλα υπέβαλλε αιτήματα επιστροφής φόρου που δεν είχε καταβληθεί.

Οι εμπλεκόμενοι, μέσω των εταιρειών τους, φέρονται να πραγματοποίησαν πλήθος συναλλαγών με εικονικές επιχειρήσεις χωρίς πραγματική εμπορική δραστηριότητα, αξιοποιώντας το μοντέλο του λεγόμενου «εξαφανισμένου εμπόρου». Οι εταιρείες αυτές συστήνονταν αποκλειστικά για να συγκεντρώνουν την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, χωρίς τελικά να τον αποδίδουν.

Στόχος του κυκλώματος, σύμφωνα με τις Αρχές, ήταν είτε η πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών χωρίς την καταβολή του αναλογούντος φόρου είτε η έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων, ώστε να επιτυγχάνεται τεχνητή μείωση ή και πλήρης αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο.

Το παράνομο οικονομικό όφελος των εμπλεκομένων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 46,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προέρχεται από τη μη απόδοση ενδοκοινοτικού ΦΠΑ. Παράλληλα, οι Αρχές εντόπισαν ενδείξεις ότι ΦΠΑ ύψους 24,2 εκατομμυρίων ευρώ είτε δεν αποδόθηκε είτε συμψηφίστηκε παρανόμως, προκαλώντας ισόποση ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας και Ανάλυσης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σε κατοικίες και στις έδρες των εμπλεκόμενων εταιρειών, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές, λογιστικά στοιχεία και έγγραφα, 99.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και τρία αυτοκίνητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, μέσω εξειδικευμένων μεθοδολογιών ψηφιακής εγκληματολογίας, οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν και να δεσμεύσουν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 900.000 ευρώ, καθώς και λοιπά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets) συνολικής αξίας περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δέσμευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες συνέδραμε στον εντοπισμό και τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

news247.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:TAGS: ΑπάτηΕλλάδαΕυρωπαϊκή ΕισαγγελίαΕυρωπαϊκή Ένωση
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ειδήσεις

Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παράνομα συμπληρώματα διατροφής στην Αττική

2 Λεπτά Ανάγνωσης
Πολιτική

Πρόωρες εκλογές: Πότε πρέπει να προκηρυχθούν αν στηθούν κάλπες το φθινόπωρο

3 Λεπτά Ανάγνωσης
Οικονομία

Στο τραπέζι κατάργηση τεκμαρτού εισοδήματος για επαγγελματίες

6 Λεπτά Ανάγνωσης
Ειδήσεις

Βενζίνη – diesel: Η έκπτωση έρχεται, αλλά το πετρέλαιο τη σβήνει

5 Λεπτά Ανάγνωσης
Δείτε Περισσότερα
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Ταυτότητα Ιστοσελίδας

Όροι χρήσης

Αναζήτηση

Ταυτότητα Ιστοσελίδας

Επωνυμία: ΖΙΩΓΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Ατομική Επιχείρηση

Τίτλος: kastorianiestia.gr

ΑΦΜ: 103040910 ΔΟΥ: Καστοριάς

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ. Γραφείου: 2467027935 | Κιν. 6937229370 | email: kasestia@otenet.gr

Δ/νση: Αμύντα 2 52100 Καστοριά

Διευθ. Σύνταξης: Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Ιδιοκτήτης, Νόμιμος Εκπρόσωπος, Διευθυντής και Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name): Ζιώγα Γ. Στυλιανή

* Δήλωση συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63)

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το περιεχόμενο της σελίδας συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, κειμένων, βίντεο κλπ αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
Η αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραχωρούνται τα πνευματικά δικαιώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους χρήσης του ιστοτόπου θα βρείτε εδώ

Και την Πολιτική απορρήτου εδώ

Welcome Back!

Sign in to your account

Όνομα χρήστη ή Διεύθυνση Email
Κωδικός πρόσβασης

Χάσατε τον κωδικό σας;