ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
  • Αρχική
  • Καστοριά
    • ΑγροτικάΑγροτικά
    • Άργος Ορεστικό
    • Γούνα
    • Δελτία Τύπου
    • Εκδηλώσεις
    • Επιστολές αναγνωστών
    • Νεστόριο
  • Δυτ. Μακεδονία
    • Αστυνομικά δελτία
    • Γρεβενά
    • Κοζάνη
    • Περιβάλλον
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Ειδήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Καιρός
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Καστοριά
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Ειδήσεις
  • Εκδηλώσεις
Δευτέρα, Σεπ 21, 2026
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Αλλαγή Μεγέθους ΓραμματοσειράςAa
Search
  • Αρχική
  • Καστοριά
    • ΑγροτικάΑγροτικά
    • Άργος Ορεστικό
    • Γούνα
    • Δελτία Τύπου
    • Εκδηλώσεις
    • Επιστολές αναγνωστών
    • Νεστόριο
  • Δυτ. Μακεδονία
    • Αστυνομικά δελτία
    • Γρεβενά
    • Κοζάνη
    • Περιβάλλον
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Ειδήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Καιρός
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
  • Αθλητικά
Ακολουθήστε ΜΑΣ
ΕιδήσειςΕλλάδαΟικονομία

Άλμα στα κρατικά φέσια προς τους ιδιώτες – Μια ανάσα από τα 4 δισ. ευρώ

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2025 10:17 πμ
Καστοριανή Εστία
Δημοσιεύτηκε: 18 Ιουνίου, 2025
Κοινοποίηση

Μήνα με τον μήνα, το Δημόσιο συσσωρεύει ολοένα και περισσότερα χρέη προς ιδιώτες αντί να προχωράει στην ταχύτερη αποπληρωμή τους, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία

του Γενικού Λογιστηρίου. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες, όχι μόνο δεν μειώνονται όπως κατ’ επανάληψη έχουν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων όσο και μεταγενέστερα, αλλά καταγράφουν έκρηξη καθώς τον Απρίλιο έκαναν νέο άλμα φτάνοντας στα 3,150 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ που ανήλθαν τον Μάρτιο. Δηλαδή μέσα σε έναν μήνα προστέθηκαν επιπλέον ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 250 εκατ. ευρώ.

Περιεχόμενα
  • Πρωταθλητές τα νοσοκομεία
  • Ακτινογραφία των χρεών
  • Επιστροφές φόρων

Εάν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 760 εκατ. ευρώ, τότε τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες εκτοξεύονται στα 3,9 δισ. ευρώ από 3,648 δισ. ευρώ, ένα μήνα νωρίτερα, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. Διευκρινίζεται ότι τα ποσά αφορούν σε οφειλές που έπρεπε να εξοφληθούν σε διάστημα 90 ημερών από τη γένεσή τους, πλην όμως δεν τηρείται η προθεσμία και τα χρέη συσσωρεύονται με ανησυχητικό ρυθμό. Αφορούν, δε, χρέη του δημοσίου και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές καθώς και επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Πρωταθλητές τα νοσοκομεία

Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα νοσοκομεία καθώς οι οφειλές τους προς τους προμηθευτές τράβηξαν πάλι την ανηφόρα και έφτασαν στα 1,650 δισ. ευρώ, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν περιοριστεί στα 1,164 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Κομισιόν, ειδικά οι καθυστερημένες πληρωμές από τα δημόσια νοσοκομεία παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας, ιδίως των μικρομεσαίων. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών από την πλευρά των νοσοκομείων.

Ακτινογραφία των χρεών

Αναλυτικότερα, η ακτινογραφία με τα κρατικά φέσια δείχνει τα εξής:

-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές διαμορφώθηκαν στα 1,650 δισ. ευρώ. ευρώ τον Απρίλιο καταγράφοντας αύξηση κατά άνοδο κατά 161 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο, που είχαν διαμορφωθεί σε 1,489 δισ. ευρώ. Συνολικά το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου τα χρέη του Δημοσίου “φούσκωσαν” κατά 486 εκατ. ευρώ.

Τα φέσια των νοσοκομείων από 344 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 πριν από την πανδημία αυξήθηκαν στα 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, στα 606 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2021, στα 907 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, στα 1,319 δισ. ευρώ το 2023, στα 1,164 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024.

-Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από 582 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο έφτασαν σε 613 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, με το σημαντικότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην απονομή επικουρικών συντάξεων.

-Αύξηση εμφανίζουν τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς από 373 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο έφτασαν στα 405 εκατ.ευρώ τον Απρίλιο.

– Σε ανοδική τροχιά κινούνται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου. Από τα 227 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Αυξήθηκαν σε 234 εκατ. ευρώ.

-Τα χρέη των υπουργείων ανέρχονται σε 248 εκατ. ευρώ, από 242 εκατ. ευρώ ένα μήνα πριν. Το μεγαλύτερο μέρος εντοπίζεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που οφείλει πλέον 95 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας θεαματική άνοδο μέσα σε μόλις δύο μήνες. Ακολουθούν τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών με 39 εκατ. ευρώ, Μετανάστευσης και Ασύλου με 74 εκατ. ευρώ και Υγείας με 14 εκατ. ευρώ.

Επιστροφές φόρων

Οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν σε 290 εκατ. ευρώ, από τα 760 συνολικών εκκρεμοτήτων. Σε 232 εκατ. ευρώ ανέρχονται αυτά που δεν μπορούν να επιστραφούν λόγω έλλειψης στοιχείων (ΙΒΑΝ κλπ.) ή ανταπόκρισης από τους δικαιούχους. Το υπόλοιπο ποσό (470 εκατ. ευρώ) είναι επιστροφές εντός 90 ημερών.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:επιστροφές φόρωννοσοκομείαΟΤΑφέσιαχρέη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ελλάδα

Τραγωδία για μια ξαπλώστρα – Νεκρός ένας ηλικιωμένος μετά από άγριο καβγά στην Βουλιαγμένη

1 Λεπτά Ανάγνωσης
Οικονομία

«Be Greek»: Η συμβουλή του Economist στους πλουσίους που βουλιάζουν στα χρέη

8 Λεπτά Ανάγνωσης
UncategorizedΚοινωνία

Η μαθηματικός που «χάκαρε» το Λόττο και κέρδισε 4 φορές – Η απίστευτη ιστορία πίσω από τα 21 εκατ. δολάρια!

2 Λεπτά Ανάγνωσης
Οικονομία

Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μια μείωση φόρου στη βενζίνη όπως αυτή που εξετάζει η Γερμανία

5 Λεπτά Ανάγνωσης
Δείτε Περισσότερα
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
  • Πνευματικά δικαιώματα
  • Όρους χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Διαφήμιση

Επωνυμία: ΖΙΩΓΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Ατομική Επιχείρηση , Τίτλος: kastorianiestia.gr  ,  ΑΦΜ: 103040910 ΔΟΥ: Καστοριάς , Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ. Γραφείου: 2467027935 | Κιν. 6937229370 | email: kasestia@otenet.gr , Δ/νση: Αμύντα 2 52100 Καστοριά . Διευθ. Σύνταξης: Θεοδώρα Κωτσοπούλου , Ιδιοκτήτης, Νόμιμος Εκπρόσωπος, Διευθυντής και Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name): Ζιώγα Γ. Στυλιανή 

* Δήλωση συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63)

Επωνυμία: ΖΙΩΓΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Ατομική Επιχείρηση , Τίτλος: kastorianiestia.gr  ,  ΑΦΜ: 103040910 ΔΟΥ: Καστοριάς , Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ. Γραφείου: 2467027935 | Κιν. 6937229370 | email: kasestia@otenet.gr , Δ/νση: Αμύντα 2 52100 Καστοριά . Διευθ. Σύνταξης: Θεοδώρα Κωτσοπούλου , Ιδιοκτήτης, Νόμιμος Εκπρόσωπος, Διευθυντής και Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name): Ζιώγα Γ. Στυλιανή 

* Δήλωση συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63)

Welcome Back!

Sign in to your account

Όνομα χρήστη ή Διεύθυνση Email
Κωδικός πρόσβασης

Χάσατε τον κωδικό σας;