ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
  • Αρχική
  • Καστοριά
    • ΑγροτικάΑγροτικά
    • Άργος Ορεστικό
    • Γούνα
    • Δελτία Τύπου
    • Εκδηλώσεις
    • Επιστολές αναγνωστών
    • Νεστόριο
  • Δυτ. Μακεδονία
    • Αστυνομικά δελτία
    • Γρεβενά
    • Κοζάνη
    • Περιβάλλον
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Ειδήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Καιρός
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Καστοριά
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Ειδήσεις
  • Εκδηλώσεις
Τετάρτη, Ιούν 17, 2026
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Αλλαγή Μεγέθους ΓραμματοσειράςAa
Search
  • Αρχική
  • Καστοριά
    • ΑγροτικάΑγροτικά
    • Άργος Ορεστικό
    • Γούνα
    • Δελτία Τύπου
    • Εκδηλώσεις
    • Επιστολές αναγνωστών
    • Νεστόριο
  • Δυτ. Μακεδονία
    • Αστυνομικά δελτία
    • Γρεβενά
    • Κοζάνη
    • Περιβάλλον
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Ειδήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Καιρός
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
  • Αθλητικά
Ακολουθήστε ΜΑΣ
ΕλλάδαΠολιτική

Έρχεται ανασχηματισμός: Οι αμετακίνητοι, οι «καραμπόλες» και τα.. μηνύματα

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαρτίου, 2025 9:14 πμ
Καστοριανή Εστία
Δημοσιεύτηκε: 10 Μαρτίου, 2025
Κοινοποίηση

Προ των πυλών φαίνεται πως είναι ο ανασχηματισμός και έχουν φουντώσει τα σενάρια για τις αλλαγές σε κομβικά υπουργεία. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο της δεύτερης τετραετίας, με την τραγωδία των Τεμπών να κυριαρχεί στη συζήτηση και την αντιπολίτευση να ασκεί σφοδρή κριτική.

Περιεχόμενα
  • Εξωτερικών και Οικονομίας
  • Μεταφορών και Υποδομών
  • Το timing των αλλαγών
  • Ποια ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση

Μέσα λοιπόν σε αυτό το νέο τοπίο από το Μαξίμου επιδιώκουν να στείλουν ένα σήμα επανεκκίνησης και να δείξουν πως το …μήνυμα ελήφθη.

 

Παρά το ό,τι στο παρελθόν ο πρωθυπουργός είχε δείξει πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς  ανασχηματισμός αυτή τη φορά φαίνεται πως θα υπάρξουν μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες, καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθούν τόσο μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη όσο και φρέσκα πρόσωπα. Πάντως φαίνεται πως θα δοθεί βαρύτητα στην αξιοποίηση προσώπων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα  της Νέας Δημοκρατίας και λιγότερο εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.

Εξωτερικών και Οικονομίας

Η προσοχή είναι εστιασμένη κυρίως σε δύο υπουργεία: το Εξωτερικών και το Εθνικής Οικονομίας, καθώς από εκεί θα εξαρτηθούν και καραμπόλες που μπορεί να προκύψουν σε άλλα υπουργεία. Το προηγούμενο διάστημα είχε παίξει δυνατά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου Γιώργος Γεραπετρίτης, ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει λόγω των πολλαπλών εξελίξεων την γεωπολιτική σκηνή. Για παράδειγμα στις 17 και 18 Μαρτίου πρόκειται να γίνει πενταμερής  για το Κυπριακό.

Ένα σενάριο που παραμένει στο τραπέζι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου να πάει ο Κωστής Χατζηδάκης με αναβαθμισμένο ρόλο,  κάτι που θα έφερνε αλλαγές στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σε μια τέτοια περίπτωση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα μπορούσε να πάει η Νίκη Κεραμέως ή ο Κυριάκος Πιερρακάκης (ο οποίος πάντως τρέχει μια σειρά θεμάτων στο Παιδείας).

Αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Eθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας,  ενώ σταθερός  είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Επίσης δεν αναμένεται αλλαγή στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου θα παραμείνει Λίνα Μενδώνη.

Μεταφορών και Υποδομών

Η προσοχή βέβαια στρέφεται στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, όπου δρομολογούνται αλλαγές (φαίνεται πως τελικά  δεν προκρίνεται το αρχικό σενάριο για σπάσιμο του υπουργείου). Το πιθανότερο είναι να υπάρξει θέση αναπληρωτή υπουργού και έχει ακουστεί το όνομα του Κωνσταντίνου Κυρανάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες και στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα – χωρίς να είναι σαφές ακόμα αν θα μείνουν στα ίδια ή σε άλλα υπουργεία – θα είναι πρόσωπα όπως ο Θ. Λιβάνιος, ο Τ. Θεοδωρικάκος, η Σ. Ζαχαράκη  κ.α.

Πιθανόν θεωρείται να πάνε σε άλλα υπουργεία ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Βασίλης Κικίλιας (έχουν υπάρξει σενάρια για το Ναυτιλίας ή το Μετανάστευσης),  ενώ θα υπάρξουν και επιστροφές και μεταξύ άλλων έχει ακουστεί το όνομα του Κώστα Σκρέκα.  Την ίδια στιγμή ριζικές αναμένονται οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών με αξιοποίηση προσώπων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το timing των αλλαγών

Οι αλλαγές στο υπουργικό  συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, καθώς δεν μπορεί να σέρνεται για μεγάλο διάστημα η σχετική συζήτηση. Ένα σενάριο που παίζει δυνατά είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν αμέσως μετά από την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (η οποία υπενθυμίζεται πως θα γίνει στις  13 του μήνα). Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να υπάρξει νωρίτερα ένας αιφνιδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις αλλαγές και δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα εν αναμονή των ανακοινώσεων.

Ποια ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση

Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο θέλουν να κλείσουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και να δείξουν πως προχωρά κανονικά η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Βάρος δίνεται κυρίως σε δύο τομείς:  στην εθνική άμυνα ( θα υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προκειμένου να παρουσιαστεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη δωδεκαετία) και στην οικονομία (και μεταξύ άλλων θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού).

Στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μία «τρικυμιώδη  εβδομάδα» εντός αλλά και εκτός Ελλάδας και αναφέρθηκε σε «σημαντικές εξελίξεις που έφεραν στο προσκήνιο το ερώτημα πώς θέλουμε να κινηθεί η χώρα μας στο νέο εξαιρετικά ρευστό γεωπολιτικό τοπίο, όπου όσα είχαμε ως δεδομένα συχνά γίνονται ζητούμενα».

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι πολίτες ζητούν απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για τα Τέμπη,  ενώ αναμένουν πως το  επόμενο διάστημα θα ενταθεί η πίεση της αντιπολίτευσης. «Τα Τέμπη δεν πρόκειται, δεν γίνεται να τα ξεχάσουμε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε «πρώτοι  εμείς θέλουμε να ξεκινήσει η δίκη για την ανείπωτη αυτή τραγωδία. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε το κυβερνητικό έργο, όπως είναι το χρέος μας».

 

naftemporiki.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ανασχηματισμόςονόματα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕιδήσειςΕλλάδα

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο συνοδηγός του αυτοκινήτου που δέχθηκε πυροβολισμούς κοντά στα ΚΤΕΛ (βίντεο)

1 Λεπτά Ανάγνωσης
ΕιδήσειςΕλλάδα

Στον Άρειο Πάγο σήμερα ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση

1 Λεπτά Ανάγνωσης
ΕιδήσειςΕλλάδα

Της πήραν 190000 για να… λύσουν μάγια!

2 Λεπτά Ανάγνωσης
ΕλλάδαΟικονομία

Τέλος τα μετρητά; Τι θα συμβεί από τον Οκτώβριο του 2025 – Έτσι θα πληρωνόμαστε και θα πληρώνουμε

3 Λεπτά Ανάγνωσης
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Ταυτότητα Ιστοσελίδας

Όροι χρήσης

Αναζήτηση

Ταυτότητα Ιστοσελίδας

Επωνυμία: ΖΙΩΓΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Ατομική Επιχείρηση

Τίτλος: kastorianiestia.gr

ΑΦΜ: 103040910 ΔΟΥ: Καστοριάς

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ. Γραφείου: 2467027935 | Κιν. 6937229370 | email: kasestia@otenet.gr

Δ/νση: Αμύντα 2 52100 Καστοριά

Διευθ. Σύνταξης: Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Ιδιοκτήτης, Νόμιμος Εκπρόσωπος, Διευθυντής και Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name): Ζιώγα Γ. Στυλιανή

* Δήλωση συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63)

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το περιεχόμενο της σελίδας συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, κειμένων, βίντεο κλπ αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
Η αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραχωρούνται τα πνευματικά δικαιώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους χρήσης του ιστοτόπου θα βρείτε εδώ

Welcome Back!

Sign in to your account

Όνομα χρήστη ή Διεύθυνση Email
Κωδικός πρόσβασης

Χάσατε τον κωδικό σας;