Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Εργασία Ξέχασαν να δώσουν βασικό μισθό και τριετίες μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

Ξέχασαν να δώσουν βασικό μισθό και τριετίες μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

Σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν μέχρι και πρόστιμα που ανέρχονται στο ποσό των 49.200 ευρώ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύνολο 1.170 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι 286 (ποσοστό 24,44%) δεν κατέβαλλαν ως όφειλαν τον κατώτατο μισθό στους εργαζόμενους, αλλά και τις τριετίες, ανά περίπτωση. Ως αποτέλεσμα, από τους 8.518 εργαζόμενους που απασχολούνται στις εν λόγω εταιρίες, οι 1.949 (ποσοστό 22,88%), έχαναν όλες τις αυξήσεις που δόθηκαν από την 1η Απριλίου και μετά και τους αναλογούσαν.

Όλα αυτά, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανήλθαν σε 58.341 κατά το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, αυξημένες κατά 36,2% σε σχέση με πριν από ένα έτος. Με βάση το δεδομένο που προκύπτει από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ), που δείχνει ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους που πληρώνεται με τον βασικό μισθό, υποαμείβεται παρανόμως, είναι απολύτως φυσιολογικό να είναι δύσκολο να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας και διαρκώς να αυξάνονται.

Οι έλεγχοι διεξήχθησαν, αφού πρώτα έγινε επιλογή μέσω του συστήματος risk analysis της ΑΑΕΕ και έτσι ήταν πιο στοχευμένοι, άρα και πιο αποδοτικοί.

Με την παρέμβαση των Επιθεωρητών Εργασίας, επήλθε συμμόρφωση στις περισσότερες από τις ανωτέρω επιχειρήσεις. Όμως, σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν μέχρι και πρόστιμα που ανέρχονται στο ποσό των 49.200 ευρώ.

Τι ισχύει από 1η Απριλίου

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμιμος κατώτατος μισθός/ημερομίσθιο που ισχύει από 1 Απριλίου 2024 για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες αντίστοιχα όλης της χώρας, έχει ως ακολούθως:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 830 ευρώ.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 37,07 ευρώ.

Επίσης, σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά την 1.1.2024. Το «ξεπάγωμα» μετά από 12 χρόνια των τριετών έχει ως αποτέλεσμα προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Επιπλέον, οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον (κατά τα ανωτέρω οριζόμενα) νόμιμο κατώτατο μισθό και νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο.

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας:

  • Είναι παράνομο να πληρώνει ο εργοδότης τον εργαζόμενο λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να ελέγχουν τον μισθό τους και να μιλήσουν με τον προϊστάμενό τους, ή με τον υπεύθυνο μισθοδοσίας, για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν την αύξηση του μισθού που δικαιούνται. Ο κατώτατος μισθός είναι νόμος και όχι επιλογή!
  • Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν τον εργοδότη τους, εάν τους υποαμείβει. Επίσης, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Επιθεώρηση Εργασίας για περαιτέρω λεπτομέρειες, εφόσον χρειαστεί, απευθυνόμενοι στο τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων της περιοχής τους. Η Επιθεώρηση Εργασίας εξετάζει κάθε καταγγελία που λαμβάνει. Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τις αμοιβές όλου του προσωπικού στον χώρο εργασίας, όχι μόνο εκείνου που προέβη σε καταγγελία. Εάν οι εργαζόμενοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποιος έκανε την καταγγελία.
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας θα διαπιστώσει εάν οφείλονται χρήματα και θα πει στον εργοδότη να τα καταβάλει απευθείας στον εργαζόμενο. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν θα κλείσει την υπόθεση έως ότου καταβληθούν οι οφειλές και αν δεν υπάρχει συμμόρφωση θα επιβάλει κυρώσεις.
  • Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει στους εργαζομένους του τον νόμιμο κατώτατο μισθό και αντίστοιχα το νόμιμο ημερομίσθιο.
Βασίλης Αγγελόπουλος  vaggelopoulos@naftemporiki.gr