Τον Μάρτιο, ο 69χρονος αυτοαποκαλούμενος «λάτρης της καλύτερης ζωής μέσα από τη χημεία», Ρόμπερτ Μπέργκερ, άρχισε να λαμβάνει μικρή δόση ραπαμυκίνης μια φορά την εβδομάδα, με στόχο να επιμηκύνει το φάσμα της υγείας του, τον χρόνο δηλαδή που υπολογίζει να ζήσει απαλλαγμένος από σοβαρές ασθένειες.
Η ραπαμυκίνη συνταγογραφείται συνήθως σε ασθενείς που έχουν υποστεί μεταμοσχεύσεις οργάνων, προκειμένου να καταστείλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Πολλοί επιστήμονες και άνθρωποι σε αναζήτηση μακροζωίας πιστεύουν ότι η ουσία μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση και τις ασθένειες που τη συνοδεύουν.
Ο Μπέργκερ που ζει στη Σαρατόγκα της Καλιφόρνιας, έμαθε για τη ραπαμυκίνη χάρη σε διαδικτυακή ομάδα ανθρώπων που πειραματίζονται με την ουσία.
Παρότι λέει ότι δεν βίωσε μεταμόρφωση από όταν άρχισε να λαμβάνει το φάρμακο, επιμένει ότι έχει περισσότερη ενέργεια, ενώ ο οδοντίατρός του σχολίασε, ότι τα ούλα του 69χρονου είναι υγιέστατα από ποτέ.
Influencers πιστεύουν στις ικανότητες της ραπαμυκίνης, την οποία λαμβάνουν εδώ και χρόνια, υποστηρίζοντας στα εκατομμύρια ακολούθους τους ότι η ουσία μπορεί να επιμηκύνει την ζωή ποντικών σε συνθήκες εργαστηρίου κατά 20%.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ραπαμυκίνη για αντιγηραντικούς σκοπούς.
Πολλοί χρήστες της υποστηρίζουν ότι τους προσέφερε μικρά οφέλη, όπως απώλεια βάρους, ανακούφιση χρόνιων πόνων και νέα τριχοφυϊα.
Οι ιατρικές μελέτες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής σήμερα από τους NYT, για τη δράση της ουσίας στον άνθρωπο είναι ελάχιστες, ενώ καμία δεν έχει δείξει ενθαρρυντικές προοπτικές.
Ο επιστημονικός κόσμος έμαθε για πρώτη φορά για τις αντιγηραντικές ιδιότητες της ραπαμυκίνης το 2006, όταν ιατρική μελέτη έδειξε ότι η ουσία ήταν ικανή να επιμηκύνει την ζωή καλλιέργειας μαγιάς.
Τρία χρόνια αργότερα, ενθουσιασμό προκάλεσε έρευνα που έδειχνε ότι το φάρμακο επέτρεψε σε ποντίκια να ζήσουν 12% περισσότερο.
Περαιτέρω έρευνες σε μαγιά, σκουλήκια, μύγες και ποντίκια έδειξαν ότι η ραπαμυκίνη επιμήκυνε την ζωή.
Οι τελευταίες μελέτες παρήγαγαν ανάμεικτα αποτελέσματα ενώ πολλές αφορούσαν μικρό δείγμα ασθενών σε λίγο χρόνο.
Η πιο πρόσφατη μελέτη η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονική επιθεώρηση, έδειξε ότι οι εκατό συμμετέχοντες δεν εμφάνισαν παρενέργειες από τη ραπαμυκίνη.
Παρότι η χρήση της δεν οδήγησε σε θεαματικά αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωσαν την υγεία τους να έχει βελτιωθεί από τη θεραπεία.
Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν η ναυτία και η στοματίτιδα, αν και υπήρξαν αναφορές για αυξημένους δείκτες χοληστερίνης και ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη.