Τράπεζες: Χτυπούν καμπανάκι για νέα κόκκινα δάνεια

Φόβοι ότι ο ιός του πολέμου θα καταστήσει αναγκαία την αναδιάρθρωση περισσότερων οφειλών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τράπεζες για τη στήριξη υγιών και ευάλωτων πελατών τους που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία επιδείνωσε τις συνθήκες στην οικονομία. Από τη μία πλευρά ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα αυξημένα αιτήματα χρηματοδότησης και από την άλλη είναι έτοιμες να παρέμβουν για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που λόγω πληθωρισμού δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το χαμένο για πολλούς κλάδους α’ τρίμηνο της χρονιάς, λόγω της κατακόρυφης μείωσης των καταναλωτικών δαπανών, οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις όλων των μεγεθών σε αναζήτηση έξτρα ρευστότητας. Ελλείψει τζίρου στράφηκαν στις τράπεζες για μετρητά προς κάλυψη των ανελαστικών υποχρεώσεων της περιόδου, αλλά και για την πληρωμή των προμηθευτών τους.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η ζήτηση για κεφάλαιο κίνησης ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς σε περιόδους κρίσης και σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού, τα μετρητά είναι πάντα ο βασιλιάς, καθώς διασφαλίζουν άμεση εκτέλεση των παραγγελιών, αλλά και καλύτερες τιμές. Στο πλαίσιο αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα λανσάρουν νέα δανειοδοτικά προγράμματα, ώστε με λελογισμένο ρίσκο να στηρίξουν την πελατεία τους, ενώ σε αποδεδειγμένα αξιόχρεες επιχειρήσεις, που για συγκυριακούς λόγους δεν εμφανίζουν καλά στοιχεία, χαλαρώνουν τα πιστοδοτικά κριτήρια. «Το ζητούμενο είναι να αντέξει η εγχώρια οικονομία ως το καλοκαίρι» σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι.

Νέα NPEs

Από την άλλη, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων παρακολουθούν εντατικά τις εισπράξεις στα δάνεια, εξυπηρετούμενα και ρυθμισμένα, ώστε να παρέμβουν άμεσα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Προς το παρόν, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς ο αριθμός των χορηγήσεων που εμφανίζει αρρυθμίες είναι περιορισμένος.

«Τα εξυπηρετούμενα σήμερα δάνεια δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την ελληνική οικονομία και υπό αυστηρούς πιστοληπτικούς ελέγχους. Ως εκ τούτου θεωρώ πως δύσκολα θα προκύψει ένα νέο κύμα επισφαλειών από αυτές τις χορηγήσεις. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι για φέτος στο βασικό σενάριο η οικονομία, παρά την επιβράδυνση, θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξεως του 3%, ακολουθώντας την άνοδο του ΑΕΠ κατά 8,3% του 2021», σημειώνει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.

Τα πράγματα πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι τόσο απλά για τα ρυθμισμένα δάνεια, καθώς πρόκειται για δανειολήπτες με προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. «Προσώρας από τις επικοινωνίες με τους πελάτες μας δεν προκύπτει σοβαρό πρόβλημα. Όπου χρειάζεται όμως παρεμβαίνουμε, παρέχοντας βραχυπρόθεσμες λύσεις ανακούφισης» τονίζει από την πλευρά του εκπρόσωπος εταιρείας διαχείρισης επισφαλειών.

Σημειώνει ωστόσο ότι εάν ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο του αναμενόμενου, η κατάσταση μπορεί εύκολα να χειροτερέψει. Όπως λέει, αν ο ρυθμός ανάπτυξης κινηθεί φέτος κάτω από το 2%, σενάριο που κανείς δεν μπορεί κατηγορηματικά να αποκλείσει δεδομένου του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, τα πράγματα αλλάζουν. «Σε αυτό το ενδεχόμενο η μείωση της κατανάλωσης θα επηρεάσει άμεσα τις επιχειρήσεις που στηρίζονται στην εγχώρια ζήτηση και σταδιακά ο ιός του πολέμου θα διασπαρεί στο σύνολο της αγοράς.

Αυτό θα χτυπήσει αναπόφευκτα στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθιστώντας αναγκαία την αναδιάρθρωση περισσότερων οφειλών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, υπό τις νέες συνθήκες. Αρνητικά θα επηρεαστούν και οι νέες εργασίες χρηματοδότησης, καθώς η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα χτυπήσει στην εμπιστοσύνη και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναβολή επενδυτικών σχεδίων.

in.gr