Η πόλη του μέλλοντος που επαναπροσδιορίζει την εργασία
Το Τόκιο, η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, είναι ένας ζωντανός, τεχνολογικά προηγμένος και πολυπληθής αστικός κόμβος που συχνά λειτουργεί ως δείκτης παγκόσμιων τάσεων. Με τις πολυώροφες γειτονιές του, την εντυπωσιακή πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την εντατική εργασιακή κουλτούρα, το Τόκιο προσφέρει μια μοναδική σύνθεση παράδοσης και καινοτομίας.
Αλλά, πίσω από τη λάμψη και τη δυναμική του, η πόλη αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση: την υπογεννητικότητα.
Η Ιαπωνία, μια από τις χώρες με τους πιο γηράσκοντες πληθυσμούς στον κόσμο, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά δημογραφική κρίση. Το ποσοστό γεννητικότητας έχει πέσει στο 1,2 παιδιά ανά γυναίκα, πολύ κάτω από το απαραίτητο 2,1 για τη σταθερότητα του πληθυσμού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εξουθενωτική εργασιακή κουλτούρα, οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο που πλήττει την οικογενειακή ζωή.
Η πολιτιστική πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για την ανατροφή των παιδιών και τη διαχείριση του νοικοκυριού, ακόμα και όταν εργάζονται, είναι ένας βασικός λόγος για την απροθυμία πολλών να αποκτήσουν παιδιά. Αυτό το δημογραφικό αδιέξοδο χαρακτηρίζεται από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό ως “σιωπηλή έκτακτη ανάγκη”, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεση δράση.
Ανταποκρινόμενο σε αυτή την κρίση, το Τόκιο πρωτοπορεί εισάγοντας την τετραήμερη εργασία για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Η πρωτοβουλία, που ξεκινά τον Απρίλιο, αποσκοπεί στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προσφέροντας στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών.
Η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, υπογράμμισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι γονείς με μέτρα όπως μειωμένο καθημερινό ωράριο για όσους έχουν μικρά παιδιά. Με αυτές τις αλλαγές, το Τόκιο φιλοδοξεί να γίνει υπόδειγμα για το πώς οι εργασιακές πολιτικές μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη δημογραφική εικόνα της χώρας.
Η καινοτόμος προσέγγιση του Τόκιο, που συνδυάζει ευέλικτα ωράρια με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ίσως αποτελέσει έμπνευση για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Το μέλλον θα δείξει αν αυτή η τολμηρή στρατηγική θα μπορέσει να αντιστρέψει την πορεία της υπογεννητικότητας.