300 ευρώ το μέσο κόστος για το πασχαλινό τραπέζι 4μελούς οικογένειας – Πτώση 20% έως 40% στους τζίρους της αγοράς
Στο έλεος της ακρίβειας βρίσκεται ο εορταστικός τζίρος, καθώς οι αυξήσεις βάζουν φωτιά σε όλα τα πασχαλινά είδη, τροφοδοτώντας ραγδαία πτώση στην κατανάλωση, με την αγορά να ακροβατεί πάνω στο τεντωμένο σκοινί των αυξημένων λειτουργικών δαπανών.
Το κόστος στο πασχαλινό τραπέζι εκτοξεύουν οι τιμές των αμνοεριφίων και των λοιπών παραδοσιακών εδεσμάτων, ενώ για τους νονούς τα δώρα στα βαφτιστήρια πιάνουν τιμές «χρυσού». Οι προσδοκίες των επαγγελματιών βρίσκονται στα τάρταρα καθώς λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας οι τζίροι της αγοράς εμφανίζουν ήδη πτώση περί το 20%-40%, ανάλογα και τη δραστηριότητα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν βρισκόμασταν σε συνθήκες σκληρού lockdown.
Ειδικότερα, οι καταναλωτές βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με ισχυρές ανατιμήσεις που οδηγούν ακόμα και σε διπλασιασμό, σε σχέση με πέρυσι, των συνολικών εξόδων του Πάσχα, με αποτέλεσμα ήδη τα νοικοκυριά να προχωρούν σε γενναίο haircut στις εορταστικές τους δαπάνες.
Στο limit up οι τιμές
Με τις τιμές των αμνοεριφίων να καταγράφουν limit up, το φετινό πασχαλινό τραπέζι αναδεικνύεται σε πολυτέλεια για σημαντική μερίδα νοικοκυριών. Με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο φέτος κατά 35%, με το μέσο κόστος να προσεγγίζει τα 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Το ποσό αυτό είναι απαγορευτικό για σημαντική μερίδα καταναλωτών, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και το Δώρο του Πάσχα που ακόμα «απολαμβάνουν» οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Στην πραγματικότητα οι εορταστικές δαπάνες σε ένα νοικοκυριό δεν αφορούν μονάχα την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα και δεδομένου του κύματος ανατιμήσεων που αγγίζει μια διευρυμένη γκάμα αγαθών, το συνολικό κόστος για τη διατροφή τον Απριλίου έχει εκτιναχθεί. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για την ημέρα του Πάσχα η τιμή του οβελία αποτελεί βαρόμετρο. Φέτος οι τιμές παραγωγού κινούνται στα επίπεδα των 8 ευρώ το κιλό για αρνί και κατσίκι.
Με τα έξοδα μεταφοράς κ.λπ. το κόστος ήδη ανεβαίνει στα 11 με 12 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών οι τελικές τιμές καταναλωτή θα κυμανθούν έως και 16 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές το 2021 κυμάνθηκαν έως και 13,5 ευρώ το κιλό και το 2020 έως 9,5 ευρώ, ήτοι σε μια διετία ο παραδοσιακός οβελίας καταγράφει αύξηση που προσεγγίζει το 70%. Λίγο πριν από το Πάσχα, οι τιμές στη Βαρβάκειο για αρνιά και κατσίκια διαμορφώνονται στα 8 με 10 ευρώ το κιλό, από 7 έως 10 ευρώ πέρυσι τη Μ. Εβδομάδα, ενώ με βάση τα στοιχεία από το e- katanalotis προκύπτει ότι μέσα σε πέντε ημέρες η μέση λιανική τιμή του αρνιού «πέταξε» από τα 9,95 στα 10,42 ευρώ το κιλό. 130 ευρώ για 10 κιλά αρνί
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, εάν μια μέση οικογένεια αποφασίσει να αγοράσει δέκα κιλά αρνί για το γιορτινό τραπέζι θα χρειαστεί να δαπανήσει περί τα 130 ευρώ, με την τιμή πώλησης ανά κιλό να κυμαίνεται πέριξ των 13 ευρώ. Για 1 με 1,5 κιλό κοκορέτσι θα πρέπει να δαπανηθούν περί τα 20 ευρώ. Στο συνολικό κόστος πρέπει να προσμετρηθεί και το κόστος της «φωτιάς», με 20 κιλά κάρβουνα να κοστίζουν περί τα 22 ευρώ, με μια μέση τιμή της τάξης του 1,10 ευρώ το κιλό. Κατά την πασχαλινή περίοδο την τιμητική τους έχουν και τα αυγά, το κόστος των οποίων καταγράφει αύξηση 30%. Στα κόκκινα αυγά που δεν περιορίζονται σε μια εξάδα, το μέσο κόστος κυμαίνεται στα 13,5 ευρώ για μια εικοσάδα.
Ενεργειακό «καπέλο»
Εξίσου ενδεικτική είναι η ανατίμηση στο τσουρέκι, που φιγουράρει σε κάθε πασχαλινό τραπέζι. Φέτος, το «καπέλο» λόγω του ενεργειακού κόστους διαμορφώνει το κόστος μεταξύ 7 έως 15 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ξεκινούσαν από 5 ευρώ και δεν ξεπερνούσαν τα 13 ευρώ. Την ίδια ώρα την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές των οπωρολαχανικών, με τις αυξήσεις να ξεπερνούν το 70%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα δύο μαρούλια κοστίζουν 1,2 ευρώ από 0,70 ευρώ πέρυσι, με το ένα κιλό τομάτες να καλπάζει στα 2 ευρώ, ενώ δύο φρέσκα κρεμμυδάκια στοιχίζουν 1 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ποτά, σχεδόν 5 ευρώ θα κοστίσει 1,5 λίτρο κρασί χύμα (με τιμή ανά λίτρο στα 3 ευρώ), ενώ δέκα μπίρες θα κοστίσουν περί τα 16 ευρώ και για μια εξάδα αναψυκτικά θα χρειαστούν 3,80 ευρώ.
Tης Δανάης Αλεξάκη
dalexaki@naftemporiki.gr