Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να κρύβει έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Ποιος είναι αυτός; Η κατανάλωση γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αυτό ισχύει ακόμη και αν πρόκειται για γάλα χαμηλών λιπαρών.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι μεγάλες ποσότητες λακτόζης του αγελαδινού γάλακτος προκαλούν επιβλαβή φλεγμονή και βλάβες στα κύτταρα, γερνώντας την καρδιά πιο γρήγορα. Αλλά ο κίνδυνος φαίνεται να επηρεάζει μόνο τις γυναίκες. Οι άνδρες δεν φαίνεται να υφίστανται τα ίδια αποτελέσματα επειδή μπορούν να αφομοιώσουν καλύτερα τη ζάχαρη. Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία χρησιμοποίησαν δεδομένα από 101.000 άτομα για τη μελέτη τους.
Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 400 ml γάλακτος κάθε μέρα συνδέεται με 5% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η ασθένεια είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου στη Βρετανία. Περίπου 2,3 εκατομμύρια Βρετανοί πάσχουν από τη νόσο. Όσο περισσότερο γάλα έπιναν οι γυναίκες στη μελέτη τόσο περισσότερο αυξάνονταν ο κίνδυνος καρδιακής πάθησης. Τα 600 ml την ημέρα ισοδυναμούσαν με αύξηση του κινδύνου κατά 12%, ενώ τα 800 ml με αύξηση του κινδύνου κατά 21%.
Γιατί είναι καλό να αντικαταστήσουμε το γάλα με γιαούρτι
Οι κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν περίπου 1,2 λίτρα γάλακτος κάθε εβδομάδα. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αν αντικαθιστούσαμε λίγη ποσότητα από το γάλα που καταναλώνουμε με γιαούρτι θα ήταν καλύτερα.
Γράφοντας στο περιοδικό BMC Medicine, ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Karl Michaëlsson είπε: «Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ανάλυσή μας δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας πρόσληψης γάλακτος όταν είναι μεγαλύτερη από 300 ml την ημέρα και των υψηλότερων ποσοστών ισχαιμικής καρδιακής νόσου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) ειδικά, στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες. Ο υψηλότερος κίνδυνος στις γυναίκες ήταν εμφανής ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος.
Η αντικατάσταση του γάλακτος που δεν έχει υποστεί ζύμωση με μέτρια πρόσληψη γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους αυτούς. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το βουτυρόγαλα και την ξινή κρέμα».
Πηγή healthstat.gr