Νηστεία δεν σημαίνει απαραίτητα καλή και ισορροπημένη διατροφή. Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, διαιτολόγος – διατροφολόγος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τα
πιο κοινά λάθη που κάνουμε αυτή την περίοδο μέχρι το Πάσχα δίνοντας παράλληλα και χρήσιμες συμβουλές για ένα χορταστικό και πλήρες πρόγραμμα φαγητού.
«Τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή, ορθόδοξη νηστεία, που όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της, είναι κάτι το οποίο για πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι τρόπος ζωής γι’ ένα άλλο μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει γίνει μια μόδα. Το βλέπουμε ακόμη και σε διαφημίσεις για ταχυφαγεία» δήλωσε ο κ. Δημοσθενόπουλος.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο εξήγησε ότι η νηστεία, όποια περίοδο κι αν γίνεται, είναι μια πάρα πολύ καλή διατροφή. «Έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη μεσογειακή διατροφή. Εννοείται ότι απουσιάζουν όλα τα ζωικά τρόφιμα, απουσιάζει το τυρί, απουσιάζει το κρέας. Είναι μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά πολύ πλούσια σε καλά λιπαρά, μονοακόρεστα και αυτά που προέρχονται από τους ξηρούς καρπούς. Έχουν πρωτεΐνες» συμπλήρωσε.
Απαντώντας για το εάν όλοι μπορούν να ακολουθήσουν για ένα διάστημα την ορθόδοξη νηστεία αποκάλυψε ότι από μελέτες που έχουν γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έχει βρεθεί ότι παρότι λείπει το κρέας τα όσπρια, που είναι βασική πηγή σιδήρου μπορούν να καλύψουν αυτή την στέρηση. Ωστόσο, όπως είπε τα όσπρια για να απορροφηθούν χρειάζονται βιταμίνη C που δίνει η κατανάλωση φρούτων και τα λαχανικών.
«Μπορεί να λείψει το ασβέστιο γιατί λείπουν τα γαλακτοκομικά, αλλά και πάλι μπορούμε να τα πάρουμε από ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα αμύγδαλα, όπως είναι το ταχίνι ή ακόμη και από τα φυτικά ροφήματα αμυγδάλου που τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στην αγορά και μπορούν να υποκαταστήσουν το κλασικό γάλα. Και μια άλλη έλλειψη είναι η βιταμίνη B12, που είναι βιταμίνη πολύ σημαντική αλλά η οποία βρίσκεται αμιγώς σε ζωικές τροφές που ίσως είναι ο μόνος κίνδυνος, αλλά μέσα στη νηστεία δύσκολα να έχεις ανεπάρκεια» πρόσθεσε ο κ. Δημοσθενόπουλος.
«Αν συνδυάσουμε κάποιες φυτικές πρωτεΐνες μεταξύ τους, δίνουν ένα αποτέλεσμα ισάξιο του κρέατος» είπε. Αναφορικά με ο τι ισχύει για παιδιά, γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας τόνισε ότι θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό για να είναι σίγουροι για την αρτιότητα της διατροφής τους.
Πηγή: ertnews.gr