Συνταγή για Τουρκικό Κιουνεφέ

Υλικά (για 6-8 μερίδες):

Για τη γέμιση:

•200 γρ. τυρί Μοτσαρέλα (ή άλλο μαλακό τυρί που λιώνει εύκολα, όπως λευκό τυρί φέτα)

•100 γρ. κρέμα γάλακτος (ή στραγγιστό γιαούρτι για πιο πυκνή γέμιση)

Για το κιουνεφέ:

•500 γρ. φύλλο καταϊφι (το φύλλο πρέπει να είναι ξερό και αραιωμένο)

•150 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

Για το σιρόπι:

•300 γρ. ζάχαρη

•200 γρ. νερό

•1 κ.σ. χυμό λεμονιού

•1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)

•1 κ.γ. ροδόσταγμα (προαιρετικά, για άρωμα)

Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία του σιροπιού:

1.Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε τη ζάχαρη και το νερό και βράστε το μείγμα για 10-15 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αποκτήσει σιροπιαστή υφή.

2.Προσθέστε το χυμό λεμονιού και την κανέλα (αν τη χρησιμοποιείτε), και συνεχίστε το βράσιμο για 2-3 λεπτά.

3.Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ροδόσταγμα για επιπλέον άρωμα.

2. Προετοιμασία της γέμισης:

1.Στραγγίστε το τυρί από τυχόν υγρά και λιώστε το με τα χέρια σας ή με πιρούνι, ώστε να γίνει πιο μαλακό.

2.Αν χρησιμοποιείτε κρέμα γάλακτος, ανακατέψτε την με το τυρί μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αν προτιμάτε πιο πυκνή γέμιση, χρησιμοποιήστε γιαούρτι.

3. Προετοιμασία του κιουνεφέ:

1.Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί (ή ένα ταψί με διάμετρο περίπου 22-24 εκ.) και τοποθετήστε το φύλλο καταϊφι.

2.Ρίξτε το μισό ποσό του λιωμένου βουτύρου πάνω από το καταϊφι και ανακατέψτε ώστε να μουσκέψει καλά.

3.Τοποθετήστε το μισό καταϊφι στον πάτο του ταψιού, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.

4.Ρίξτε τη γέμιση με το τυρί πάνω από το καταϊφι και στρώστε την ομοιόμορφα.

5.Καλύψτε με το υπόλοιπο καταϊφι και ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω, φροντίζοντας να καλυφθούν τα πάντα.

4. Ψήσιμο:

1.Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.

2.Ψήστε το κιουνεφέ στον φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανό.

5. Σερβίρισμα:

1.Μόλις το κιουνεφέ βγει από τον φούρνο, ρίξτε το κρύο σιρόπι πάνω από το καυτό κιουνεφέ.

2.Αφήστε το να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει για 10-15 λεπτά.

3.Σερβίρετε το κιουνεφέ ζεστό, κομμένο σε μερίδες.

Tips:

•Αν το τυρί μοτσαρέλα είναι πολύ υγρό, στραγγίστε το καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.

•Μπορείτε να προσθέσετε φιστίκια ή καρύδια για επιπλέον γεύση και τραγανότητα πάνω από το κιουνεφέ πριν το σερβίρετε.

•Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ghee (τουρκο-ινδικό βούτυρο).

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr