Συνέντευξη του Γιάννη Κορεντσίδη στην “Κ.Ε.”: “Η συνέπεια λόγων και έργων είναι αυτό που εισπράττουν οι συνδημότες μας”

Με αφορμή τον ένα χρόνο της θητείας του στο “τιμόνι” του Δήμου Καστοριάς, ο Δήμαρχος Γιάννης Κορεντσίδης, ξεδιπλώνει τα σχέδιά του για το μέλλον και απαντάει σε ερωτήματα που

απασχόλησαν τους δημότες όλο το προηγούμενο διάστημα, για ζητήματα που είτε επιλύθηκαν είτε δρομολογήθηκαν είτε… κληρονομήθηκαν και εκκρεμούν ακόμα!

 

ΕΡ. Κύριε Δήμαρχε, με τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου στη διοίκηση του Δήμου Καστοριάς, πώς αποτιμάτε εσείς ο ίδιος το έργο σας και πώς νομίζετε ότι το αξιολογούν οι δημότες αυτό;

ΑΠ. Κλείνοντας έναν χρόνο θητείας στο Δήμο Καστοριάς, παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες τη “δουλειά” που έγινε στους δώδεκα αυτούς, πρώτους μήνες. Όλες οι δράσεις και το έργο που παρήχθη αυτό το διάστημα βρίσκεται αναρτημένο, προς κάθε ενδιαφερόμενο, στο https://www.facebook.com/oragiadouleiakastoria/

Διαβάζοντας κανείς το περιεχόμενο για το τι είπαμε προεκλογικά και το τι κάναμε στο πρώτο αυτό διάστημα, όπου είχανε καθοριστεί επακριβώς στόχοι και χρονοδιαγράμματα, γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον καθένα ότι όλοι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί στο 100% μέσα στο χρονοδιάγραμμα που οριοθετήσαμε. Και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης 6 μηνών κρίσης της πανδημίας.

Όπως επίσης και κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, ότι το κρίσιμο αυτό διάστημα δεν υπάρχουν οι 81 εργαζόμενοι από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που έληξε τον Φεβρουάριο, οι μισοί εκ των οποίων στον τομέα της καθημερινότητας και καθαριότητας!

Οπότε, είμαστε σε θέση να εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την επίτευξη των στόχων και την τήρηση όσων είπαμε και αποτυπώσαμε προεκλογικά, επαναλαμβάνω για το πρώτο αυτό διάστημα, όπου ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ένας κύκλος.

Αυτά από την πλευρά μας. Στο σκέλος που αφορά τους δημότες, έχω την αίσθηση ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουνε δει αυτή τη συνέπεια λόγων και πράξης κι έχουνε την ίδια ακριβώς θετική άποψη.

ΕΡ. Από την αρχή δώσατε βαρύτητα στην καθημερινότητα του πολίτη, που σίγουρα δεν αποτελεί ευκαταφρόνητο μέγεθος. Αλλά δεν «ακουμπήσατε» ακόμα τα μεγάλα και χρονίζοντα ζητήματα που κληρονομήσατε από τους προηγούμενους. Πού το αποδίδεται αυτό;

ΑΠ. Πράγματι, έτσι είναι. Όμως όπως ανέλυσα στην προηγούμενη ερώτησή σας, στο πρώτο αυτό βραχυπρόθεσμο στάδιο, το οποίο είχαμε ονομάσει “οι πρώτες μέρες”, είχαμε βάλει ως στόχο και προτεραιότητα την «αντιμετώπιση της καθημερινότητας και τον απαραίτητο προγραμματισμό και συντονισμό για την οργάνωση της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Καρναβαλιών». Παράλληλα ήταν μία κρίσιμη περίοδος, όπου θα έπρεπε να γίνουν οι ενέργειες και η προετοιμασία για την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού.

Ενώ το μεσοπρόθεσμο στάδιο το ονομάσαμε “έτος 2020”. Χρόνος, όπου δόθηκε η εκκίνηση της Διοικητικής Αναδιάρθρωσης για έναν σύγχρονο, ευέλικτο και λειτουργικό Δήμο, με αναδιάρθρωση και νοικοκύρεμα όλων των Δομών, με ψηφιοποίηση υπηρεσιών και με εφαρμογή νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Καστοριάς.

Στο δεύτερο αυτό διάστημα ξεκινήσαμε με πολλά από αυτά να γίνονται πράξη από την αρχή του 2020. Η αναπάντεχη όμως πανδημία, μας ανάγκασε να αλλάξουμε επειγόντως στόχους και χρονοδιαγράμματα, όπως άλλωστε συνέβη σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας μη ξεχνάμε ότι τους 6 από τους 12 μήνες που βρισκόμαστε στα καθήκοντά μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας, σε όλους τους τομείς.

Θέλω να επισημάνω στο σημείο αυτό για μία ακόμη φορά ότι ο Δήμος Καστοριάς, από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε την εξαιρετικά αυτή δύσκολη κατάσταση, με ψυχραιμία, υπευθυνότητα αλλά και συγκροτημένη λειτουργικότητα όλων των υπηρεσιών και των δομών του. Και συνεχίζει να το κάνει.

Όλο αυτό το διάστημα όμως δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τον αρχικό μας σχεδιασμό. Πολλά και διαχρονικά προβλήματα επιλύθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, είναι άλλωστε όλα καταγεγραμμένα στον απολογισμό που δώσαμε στη δημοσιότητα, ενώ και σε μεγάλα ζητήματα έχουμε δρομολογήσει διαδικασίες και εξελίξεις που θα φανούν άμεσα. Όμως αυτό, επαναλαμβάνω, γίνεται με βάση το πλάνο που εξαρχής έχουμε θέσει και όχι αποσπασματικά και συγκυριακά.

ΕΡ.  Κληρονομήσατε ένα τεράστιο χρέος, που σίγουρα αποτελεί τροχοπέδη για τους μελλοντικούς σας σχεδιασμούς. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό, σε συνδυασμό και με την μείωση των εσόδων εξαιτίας του κορονοϊού;

ΑΠ. Στην πρώτη συνέντευξη που είχα δώσει για το διάστημα των πρώτων 60 ημερών είχα αναφερθεί αναλυτικά και διεξοδικά για όλα τα οικονομικά προβλήματα και τα υπέρογκα χρέη, που όπως λέτε κι εσείς, «κληρονομήσαμε». Από την πρώτη στιγμή όμως καταβάλλουμε μία διαρκή προσπάθεια για το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα δομών και υπηρεσιών με άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Θα σας παραπέμψω και πάλι στον απολογισμό μας για του λόγου το αληθές. Σε ότι αφορά τη δυσμενή συγκυρία του κορωνοϊού, όπου πράγματι είχαμε κατακόρυφη πτώση των εσόδων, απευθυνθήκαμε για βοήθεια από τη πρώτη στιγμή τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και σε άλλα Υπουργεία, ακόμη και στον Πρωθυπουργό της χώρας.

ΕΡ. Στις προεκλογικές εξαγγελίες σας υπάρχει η αλλαγή του οργανογράμματος με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου προς όφελος των πολιτών. Πόσο έχει προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός;

ΑΠ. Όπως ανέφερα και σε προηγούμενες απαντήσεις όλα προχωράνε κανονικά με βάση τον αρχικό μας σχεδιασμό, πέραν των όποιων ανατροπών λόγω της πολύμηνης κρίσης της πανδημίας. Σήμερα είμαστε σε θέση να δηλώνουμε ικανοποιημένοι από τη μεγάλη αναδιάρθρωση που πραγματοποιούμε, η οποία ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί άμεσα, διευκολύνοντας όχι μόνο όπως πολύ σωστά αναφέρετε τους πολίτες αλλά και την καλύτερη, αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ίδιων των δομών και υπηρεσιών.

ΕΡ. Υπάρχουν «ανοιχτά μέτωπα» από χρόνια σε δημοτικές επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα, που δημιουργούν δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες που εποπτεύουν. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αυτών;

ΑΠ. Είναι όλα γνωστά και όπως ακριβώς τα λέτε. Το σχέδιο αντιμετώπισης βεβαίως υπάρχει και το ονομάσαμε όπως ξαναείπα “έτος 2020”, το οποίο εν μέσω κορωνοϊού, βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκλήρωση διαδικασιών. Με το κλείσιμο της χρονιάς, ελπίζουμε και φιλοδοξούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, στους στόχους που βάλαμε.

ΕΡ. Ένα από τα διαχρονικά ζητήματα που εκκρεμούν στον Δήμο, είναι η καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και ειδικά των κληροδοτημάτων (βλ. Διαθήκη Παπαλαζάρου), που δεν ανταποκρίθηκαν και στις επιθυμίες των δωρητών. Υπάρχει πρόβλεψη γι΄ αυτά στο εγγύς μέλλον;

ΑΠ. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας βρίσκεται, βάση σχεδίου, ψηλά στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Αυτή τη στιγμή γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου Καστοριάς, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε κατ’ ελάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, όπως και τόσα άλλα διαχρονικά ζητήματα.

Σε ότι αφορά τη διαθήκη Παπαλαζάρου, θεωρούμε ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, θα έλεγα το πιο “πολύτιμο” που διαθέτει ο Δήμος αυτή τη στιγμή.

Εμείς, σε αντίθεση με άλλους, θέλουμε όχι μόνο να την αξιοποιήσουμε με σεβασμό, υπευθυνότητα και κυρίως με διαφάνεια, χωρίς σπατάλες και “βιαστικές” κινήσεις που πολλές φορές κρύβουν άλλα πράγματα, αλλά παράλληλα να ευχαριστήσουμε, να τιμήσουμε και να απονείμουμε τα εύσημα, με ανάλογο τρόπο, όλους τους μεγάλους Δωρητές του Δήμου Καστοριάς.

ΕΡ. Αν θέλετε να κατονομάσετε 2-3 έργα «σημαίες» που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από την παρούσα Δημοτική Αρχή ποια θα ήταν αυτά;

ΑΠ. Πάνω απ’ όλα θέλουμε να δούμε στο τέλος της διαδρομής μας στο Δήμο Καστοριάς, έναν Δήμο νοικοκυρεμένο κι εύρωστο, χωρίς τα υπέρογκα χρέη που κουβαλά επί δεκαετίες στην πλάτη του. Έναν Δήμο που στηρίζει και αναπτύσσει κάθε χωριό και κοινότητα σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας για τις ενέργειές μας με τις οποίες θα προχωρήσουν το Πολιτιστικό Κέντρο Καστοριάς, για το οποίο σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, η επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος και η διασύνδεση Χλόης – πόλης Καστοριάς και οι ενδεδειγμένες αναβαθμίσεις και πλήρης αξιοποίηση των τουριστικών δομών της περιοχής.

Επιπλέον, σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σημαντικά πράγματα και για την απορρόφηση μεγάλων κονδυλίων, γιατί δε θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε και να μη ξεχνάμε ότι Δήμος Καστοριάς βρισκότανε δυστυχώς στην τελευταία θέση στην απορροφητικότητα Προγραμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας.

ΕΡ. Εξακολουθεί να ισχύει το «δόγμα» Γούνα – Τουρισμός – Πρωτογενής Τομέας, για την ανάπτυξη του Δήμου ή έχετε μετατοπιστεί σε πιο ρεαλιστικές θέσεις;

ΑΠ. Η Καστοριά είναι αλληλένδετη και με τα τρία που αναφέρετε, συν τον Πολιτισμό της. Και τα τέσσερα αυτά «συστατικά στοιχεία», τα είχαμε τοποθετήσει ψηλά στις προτεραιότητές μας στις “Βασικές Αρχές”, ως προμετωπίδα ανάπτυξης της περιοχής και το ίδιο ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Αποτελεί γεγονός, ότι ο κλάδος της γουνοποιίας βιώνει μία μεγάλη κρίση, με τη παγκόσμια μάλιστα συγκυρία να μη βοηθά καθόλου στο να διακρίνεται έστω και κάποιο αχνό σημάδι αισιοδοξίας.

Παρ’ όλα αυτά όμως, απ’ αυτά που βλέπω κι ενημερώνομαι φαίνεται ότι γίνεται μία προσπάθεια από την πολιτεία για λήψη μέτρων, έπειτα κι από την πίεση των αρμόδιων φορέων της περιοχής οι οποίοι έχουν και την ευθύνη ιεράρχησης των ζητημάτων τους. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα αιτήματά τους.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα και ειδικά στον Τουρισμό, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη δρομολόγηση και κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, που θα αποτελέσει τον «χάρτη» με τον οποίον θα κινηθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πλήρες σχέδιο για τον τομέα αυτόν, όταν εξαλειφθούν εντελώς τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν τώρα λόγω κορωνοϊού.

Καταλήγοντας, πρέπει πάντοτε να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, αλλά και πάντοτε να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες και δεδομένα. Κι εμείς αυτή τη στιγμή αυτό ακριβώς κάνουμε. Με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

ΕΡ. Επειδή η λίμνη αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την Καστοριά, θα θέλαμε να μας πείτε για το υπόμνημα που καταθέσατε στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή, όπου δεν παρευρεθήκατε τελικά.

ΑΠ. Η λίμνη της Καστοριάς είναι όντως ξεχωριστό και σημαντικότατο κεφάλαιο για την περιοχή. Καστοριά και λίμνη μοιράζονται το παρελθόν και ταξιδεύουν μαζί μέσα στους αιώνες σε μία κοινή πορεία προς το μέλλον, αρμονική και αειφορική. Τα προβλήματα και όλα τα ζητήματα γνωστά και διαχρονικά. Όλα αυτά, μαζί με τις προτάσεις μας, έχουν κατατεθεί με ειδικό υπόμνημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου δε μπόρεσα τελικά να παραστώ.

Φυσικά για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα είναι αδύνατον να αναπτυχθούν οι θέσεις μας σε αυτή τη συνέντευξη, γεγονός που θα μπορούσε να γίνει σε μία επόμενη ευκαιρία αποκλειστικά για τη Λίμνη. Όμως θα ήθελα να αναφέρω αυτό που υπογραμμίσαμε στο κλείσιμο του υπομνήματος, όπου τονίζεται η ανάγκη συνεργασίας όλων των αρμοδίων φορέων, πολιτείας και τοπικών αρχών της περιοχής, για να περιοριστούν και να τερματιστούν τα διαχρονικά προβλήματα και να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια και τις μελέτες στην πράξη και σε έργα σωτηρίας.

ΕΡ. Ποια ή σχέση σας με τους άλλους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και θρησκευτικούς παράγοντες του τόπου και πόσο αυτή λειτουργεί εποικοδομητικά για το κοινωνικό σύνολο;

ΑΠ. Από την πρώτη στιγμή, στην ανακοίνωση υποψηφιότητάς μου, αλλά και μετά, στην κεντρική προεκλογική μου ομιλία, στην ομιλία μου κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, αλλά και σε κάθε περίσταση και ευκαιρία που μου δίνεται, τονίζω την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και συνένωσης όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας.

Σήμερα και με βάση τη δύσκολη κατάσταση που βλέπουμε διαμορφώνεται στη χώρα μας, αλλά και στη περιοχή μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεργαστούμε όλοι μαζί, οι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής και να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων και ζητημάτων της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό δηλώνω τη δική μου συμμετοχή αυτονόητη και δεδομένη. Όπως επίσης είναι αυτονόητο το γεγονός των επαφών, συναντήσεων, συζητήσεων και συνεργασιών που έχω με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής για να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε και να εξασφαλίσουμε όσα δικαιούμαστε για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

ΕΡ. Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αυτή που θα θέλατε και αν όλες οι δημοτικές παρατάξεις ανταποκρίνονται στον θεσμικό τους ρόλο;

ΑΠ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς απαρτίζεται από αξιόλογα άτομα, με θέληση και διάθεση για προσφορά, τα οποία ας μη ξεχνάμε ότι αποτελούν επιλογή των δημοτών.

Η μέχρι σήμερα πορεία έδειξε ότι τα προβλήματα που δημιούργησε ο εκλογικός νόμος σε άλλους Δήμους και Δημοτικά Συμβούλια με την απλή αναλογική, σ’ εμάς δεν υπήρξαν. Και αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς. 31 Συνεδριάσεις, 298 Αποφάσεις, εκ των οποίων οι 238 ήταν ομόφωνες.

Αυτό αποδεικνύει την υπευθυνότητα με την οποία αντιλαμβάνονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι τον θεσμικό τους ρόλο στην προσέγγιση των θεμάτων και της λήψης Αποφάσεων, πλην βεβαίως κάποιων ελαχίστων περιπτώσεων, όπου αναμενόμενα υπάρχουν στην προσπάθεια επιβεβαίωσης και απόδειξης του ρόλου της “μαχόμενης αντιπολίτευσης”, που οι πολίτες αποδοκιμάζουν. Ευτυχώς…

– Ευχαριστώ πολύ κύριε δήμαρχε που δεχθήκατε  να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας.
– Κι εγώ ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε  μέσω της εφημερίδας σας