Συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία η επιχειρηματίας Μαρίνα Ελευθερουδάκη, γνωστή Αθηναία και πρώην σύζυγος γνωστού δημοσιογράφου.
Η 64χρονη συνελήφθη σήμερα το πρωί στο Παλαιό Ψυχικό, καθώς φέρεται να καταζητούνταν διότι σε βάρος της εκκρεμούσαν 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για τα αδικήματα παράβασης της νομοθεσίας περί επιταγών και μη καταβολής εργοδοτικών εισφορών, με συνολική ποινή φυλάκισης 24 έτη και 11 μήνες και συνολική χρηματική ποινή 38.800 ευρώ.
Γιατί συνελήφθη η γνωστή Αθηναία επιχειρηματίας
Στη συλληφθείσα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αποδίδεται ότι κατ’ εξακολούθηση εξέδιδε ακάλυπτες επιταγές, προς εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησής της, και δεν κατέβαλε έγκαιρα τις δεδουλευμένες αποδοχές των υπαλλήλων της καθώς και τις προβλεπόμενες εργοδοτικές εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ) και τις εισφορές ασφάλισης των εργαζομένων.
Η συλληφθείσα αναμένεται να οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα.
Η εκδοτική «αυτοκρατορία» Ελευθερουδάκη
Η Μαρίνα Ελευθερουδάκη ήταν σύζυγος του γνωστού δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή, Τέρενς Κουίκ και εγγονή του Γεώργιου Ελευθερουδάκη, ο οποίος ίδρυσε μια «αυτοκρατορία» εκδόσεων (εκδοτικός οίκος, εκκυκλοπαίδειες, αλυσίδα βιβλιοπωλείων) από το 1898 που μεσουρανούσε για περίπου 100 χρόνια.
Την επιτυχημένη ανάπτυξη της εκδοτικής «αυτοκρατορίας» συνέχισε ο γιος του Γιώργος Ελευθερουδάκης ανέπτυξε την μηχανογράφηση της εταιρείας και ιδιαίτερα το επιστημονικό και ξενόγλωσσο τμήμα της.
Το 1962 το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στην οδό Νίκης, όπου παρέμεινε για περισσότερα από 30 χρόνια. Με τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου Ελευθερουδάκη, τo 1968, η επιχείρηση πέρασε στην σύζυγό του Βιργινία. Ίδρυσε το πρώτο υποκατάστημα στον Πύργο Αθηνών ενώ ανεπτυξε σχεδόν 20 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.ά.
Το 1995 ήταν ένα έτος-σταθμός, με την τολμηρή απόφαση για τη δημιουργία του πρώτου οκταώροφου βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα -επί της Πανεπιστημίου- συνολικής επιφάνειας 2.300 τ.μ.
Στην δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η επιχείρηση είχε πλέον περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, της Σοφίας και της Μαρίνας Ελευθερουδάκη. Η κρίση και η «χαριστική βολή» των capital controls, έφερε μια σειρά από λουκέτα σε καταστήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως του Πύργου των Αθηνών, της Γλυφάδας, της Κηφισιάς, της Μυκόνου. Η επιχείρηση και έκλεισε οριστικά, εντασσόμενη στον πτωχευτικό κώδικά, το 2014.