Συνάντηση Αγροτικών Συλλόγων με το Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»:

Η Αγροτική Παραγωγή για να διασωθεί χρειάζεται πολιτική βούληση και όχι ημίμετρα και εφήμερες 

λύσεις… ιδιαίτερα για τους Αγρότες της Δυτ. Μακεδονίας, που βρίσκεται σε διαδικασία βίαιης Απολιγνιτοποίησης, τόνισε κατά την συνάντηση η Επικεφαλής κ. Ζεμπιλιάδου.

Ένα μήνα μετά την κραυγή αγωνίας που εξέπεμψαν οι αγρότες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την ομόφωνη απόφαση για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τους, το αποτέλεσμα ήταν ….. ένα ραντεβού, μια σύσκεψη με τον υπουργό, δυο ημίμετρα κατώτερα των περιστάσεων και μια υπόσχεση για νέα σύσκεψη.

Όμως σήμερα περιθώρια για μακρόσυρτες διαδικασίες για ραντεβού και συζητήσεις δεν υπάρχουν.

Πλέον είναι η ώρα των έργων για τη Δυτική Μακεδονία, γιατί:

Χωρίς ΓΗ δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας. Σήμερα οι άδειες για τα Φωτοβολταϊκά καλύπτουν γόνιμη και αρδευόμενη γη, δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπια, σε τέτοιο μέγεθος, που ξεπερνά κατά πολύ πλέον την φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων μας. Με στοιχεία Απριλίου 2021 οι αδειοδοτήσεις μαζί με τις αιτήσεις για Φωτοβολταϊκά στην Περιφέρεια μας  κάλυπταν 333 χιλ στρ και 16,2GW (Πηγή: ΡΑΕ: ΦΒ>1 ΜW293,702.96στρ,   13,8 GW/ΦΒ και Πηγή: ΔΙΠΕΧΩΣ Έδρας: ΦΒ με απαλλαγή 39.338,72 στρ, 2,4GW)

Χωρίς ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει νέα καλλιεργητική και παραγωγική περίοδος ούτε βιώσιμες εκμεταλλεύσεις

Χωρίς μείωση του κόστους παραγωγής δεν υπάρχει ούτε παρόν , ούτε μέλλον, για τους γεωργοκτηνοτρόφους

Αυτά τα προβλήματα – που πολλά από αυτά έρχονται από τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν στην πλήρη φτωχοποίηση και εγκατάλειψη της υπαίθρου και γιγαντώθηκαν πλέον, με τον Περιφερειάρχη απλό και άβουλο θεατή – τα έθεσαν στην συνάντηση μας οι  εκπρόσωποι του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κοζάνης, του Αγροτικού Συλλόγου Κρόκου, του Καπνοπαραγωγικού Συλλόγου Βοΐου και του Αγροτικού Συλλόγου Ρυμνίου.

Οι προτάσεις τους όπως και σε συνεργασία διαμορφώθηκαν, συγκεκριμένες.

Να εξειδικευθεί για τη Δυτική Μακεδονία η ΡΗΤΡΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ από το ΥΠΑΑΤ, όπως υποσχέθηκε προσωπικά ο Πρωθυπουργός και να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Επιστροφή της ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. Να παγώσουν άμεσα όλες οι αδειοδοτήσεις Φωτοβολταϊκών σε γόνιμη αρδευόμενη γη, βοσκοτόπους και δασικές εκτάσεις και περιοχές τουριστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.
  • Να δοθεί κατά προτεραιότητα πρόσβαση στα Δίκτυα, αδειοδότηση και πλήρης χρηματοδότηση Φωτοβολταικών για γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, των ΤΟΕΒ, των Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών και όλων των Ενεργών Αγροτών με εφαρμογή συστήματος Netmetering.
  • Άμεση ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων(επιχορήγηση Deminimis, ενίσχυση ζημιών λόγω κορονοϊού για όσους δεν συμπεριλήφθηκαν και νέα σύγχρονα εργαλεία ρευστότητας από το ΠΑΑ για να αντιμετωπισθεί το κόστος ζωοτροφών, λιπασμάτων, σπόρων και φυτοφαρμάκων)
  • Άμεση κατάργηση για τη Δυτική Μακεδονία: του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα και αποπληρωμής όλων των ζημιών στον παραγωγό από τον ΕΛΓΑ με χρονική ρήτρα για την αποζημίωση.
  • Επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στους πραγματικούς Δικαιούχους και επιστροφή του Εθνικού Αποθέματος που έχει κλαπεί, στους νέους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας
  • Ένταξη των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης στην τρέχουσα πρόσκληση (διαφορετικά κίνδυνος μη επιλεξιμότητας δαπανών σε μεγάλη μερίδα επιλαχόντων) και των Νέων Αγροτών.
  • Ένταξη ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ και κατά προτεραιότητα, στο Περιφερειακό Τεχνικό Πρόγραμμα των υποδομών πρόσβασης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας. Ένταξη σε ετήσια βάση εξειδικευμένου προγράμματος αποχιονισμού των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  • Εκπόνηση ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας καλλιεργειών από τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων και από τις αρκούδες

 

Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης ενημέρωση για την προσφυγή της Παράταξης ΕΛΠΙΔΑ στο ΣτΕ, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το θέμα της ΓΗΣ που χάνεται από την άναρχη ανάπτυξη των Φωτοβολταϊκών και τον αυθαίρετο χωρίς Χωροταξικό Σχεδιασμό ορισμό χρήσεων ΓΗΣ, προς όφελος συμφερόντων τρίτων εκτός Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως εκτός Ελλάδας.

 

Στο θέμα αυτό επισημάνθηκε η στήριξη της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) και συγχρόνως ζητήθηκε και η συμπαράταξη των αγροτικών Συλλόγων, αφού οι μεγάλοι χαμένοι είναι πρώτιστα οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

 

Εκ μέρους των παρευρισκομένων Εκπροσώπων των Αγροτών τονίστηκε ότι θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους, καθώς αυτός αφορά πλέον την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

 

Η συνάντηση έκλεισε με την κοινή διαπίστωση, πως μόνο με ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης έχουμε ελπίδα να προστατέψουμε τα συμφέροντα των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία.

 

Ο αγροτικός τομέας, μπορεί να δώσει στον τόπο δουλειές και εισόδημα, που σήμερα αποστερείται λόγω της βίαιης Απολιγνιτοποίησης, γι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ψηλά στον αγώνα να κρατήσουμε ζωντανή την Περιφέρειά μας

 

Γραφείο Τύπου

Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»