Συναγερμός μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, πάνω από το “όριο” των 200

Θετικά είχε αποτιμηθεί από τους λοιμωξιολόγους η συγκράτηση του αριθμού των κρουσμάτων που καταγραφόταν τις προηγούμενες ημέρες, κάτω από τα 200, καθώς φάνηκε πως τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν στα τέλη του Αυγούστου και η επιβολή της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, άρχισαν να αποδίδουν.

Χθες εντούτοις καταγράφηκε νέα άνοδος των κρουσμάτων, προκαλώντας προβληματισμό. Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 248 νέες περιπτώσεις, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 46, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Οι λοιμωξιολόγοι εξάλλου είχαν χαρακτηρίσει κρίσιμες τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχει ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση.

98 κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 14 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ δύο συνδέονται με συρροές. 17 κρούσματα διαπιστώθηκαν επίσης στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται πως ο περιορισμός του αριθμού των κρουσμάτων ήταν η βασική επιδίωξη των ειδικών μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή του μεγαλύτερου όγκου των ταξιδιωτών στα αστικά κέντρα. Παράλληλα να περιοριστεί η διασπορά στις ηλικίες κάτω των σαράντα.

Και αυτό καθώς επιχειρείται να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερος έλεγχος των νέων περιπτώσεων πριν από την έναρξη της περιόδου γρίπης και την εμφάνιση των εποχικών ιώσεων, που αναμένεται να επιβαρύνουν τις δομές περίθαλψης.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Όπως είχε αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίγκας Μαγιορκίνης κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία του νέου κορονοϊού, επί σειρά ημερών ο αριθμός των κρουσμάτων έδειξε τάση υποχώρησης κάτω από 200 κρούσματα ανά ημέρα. Αυτή η τάση υποχώρησης στον αριθμό των κρουσμάτων συνοδευόταν, ωστόσο, από ήπια άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαφορά οφειλόταν στο γεγονός ότι τα κρούσματα χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να επιδεινωθούν, οπότε αντικατοπτρίζει την ένταση της επιδημίας που έλαβε χώρα πριν από περίπου 7 με 10 ημέρες. “Επίσης, αντικατοπτρίζει την προσβολή μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων στις οποίες υπάρχει και μεγαλύτερη νοσηρότητα.

Στα θετικά στοιχεία είναι ότι βλέπουμε μία υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 40. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα ανταποκρίνεται σε μία μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας. Η κατάσταση όσο και να είναι  αισιόδοξη, δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό” είχε επισημάνει.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Vicky.kourlibini@capiral.gr