Συναγερμός είχε σημάνει από το 2014 για την “γρίπη” των πλατανιών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καστοριανής Εστίας της 20 Μαρτίου 2014 για σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Π.Ε. Καστοριάς, με θέμα την πρόληψη και καταστολή της ασθένειας της “γρίπης” των πλατωνιών, όπως είχε ονομαστει τότε:

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει πλέον και για την περιοχή μας, ο ειδικός δασολόγος – φυτοπαθολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών κ. Παναγιώτης Τσόπελας, από την εμφάνιση στην χώρα μας μιας πολύ σοβαρής ασθένειας η οποία έχει νεκρώσει χιλιάδες πλατάνια σ΄ όλη την Ελλάδα!
Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κρούσμα στην Καστοριά αλλά ο τρόπος μετάδοσης της ασθένειας δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.
Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, με σκοπό να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και καταστολή της ασθένειας προτού πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η πόλη της Καστοριάς αλλά και η ευρύτερη περιοχή διαθέτουν πολλές συστάδες με πλατάνια οι οποίες εύκολα μπορούν να προσβληθούν από την ασθένεια.
Αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, σ΄ ένα παθογόνο μύκητα ο οποίος είχε εισαχθεί στην Ευρώπη από την Αμερική στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην Ιταλία και στην Γαλλία είχε εισαχθεί με κιβώτια από ξύλο μολυσμένου πλάτανου, που ήρθαν από την Αμερική, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν πολεμοφόδια. Στις χώρες αυτές, ωστόσο, δεν υπάρχουν φυσικά οικοσυστήματα πλατάνων. Ενώ στην Ελλάδα το πλατάνι το συναντάμε από την Κρήτη μέχρι την βόρεια χώρα και σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1200 μέτρα. Είναι εκατομμύρια τα πλατάνια στην χώρα μας που κινδυνεύουν από αυτή την ασθένεια.
Η ασθένεια αυτή είναι μια θανατηφόρα ασθένεια και οφείλεται σ΄ ένα παθογόνο μύκητα, που σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, πρέπει να παίρνονται μέτρα καραντίνας όπου αυτή εμφανίζεται.
Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2003 στην Πελλοπόνησο αλλά δεν λήφθηκαν τότε μέτρα καραντίνας και η ασθένεια άρχισε να εξαπλώνεται…
Το 2010 εντοπίσθηκαν κρούσματα στην Ήπειρο. Αρχικά στους νομούς θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και στην συνέχεια σε Άρτα και Πρέβεζα.
Πριν από δύο χρόνια εντοπίσθηκε στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας.
Η ασθένεια των πλατανιών δεν εξαπλώνεται μόνη της.
Τον μύκητα τον μεταφέρουν οι άνθρωποι μέσα από τις διάφορες δραστηριότητές τους, όχι εσκεμμένα αλλά κατά λάθος.
Συνήθως μεταφέρεται με ένα αλυσσοπρίονο που θα κόψει ένα μολυσμένο πλατάνι και στην συνέχεια θα κόψει ή θα κλαδέψει τα υγιή.
Η μεταφορά της ασθένειας από την Πελλοπόνησο στην Ήπειρο έγινε με μηχανήματα εκσκαφής, λένε οι αρμόδιοι. Πολύ πιθανόν τα μηχανήματα αυτά να είχαν χρησιμοποιηθεί στους οδικούς άξονες που διατρέχουν την χώρα από το ένα άκρο στο άλλο.
Κανονικά θα έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί η καραντίνα ή να είχαν απολυμανθεί.
Στο ερώτημα αν κινδυνεύουν τα πλατάνια της Καστοριάς ο κ. Τσόπελας είπε: Ναι πράγματι, η ασθένεια μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή!
Μπορούμε να την σταματήσουμε; Ναι μπορούμε! Αν γίνει έγκαιρη διάγνωση σε περιορισμένο αριθμό δέντρων που προσβλήθηκαν από μύκητα, κατατρέφοντας αυτά τα δενδρα και τα γειτονικά τους, γιατί η ασθένεια μεταφέρεται μέσω των ριζών και μπορούμε να την σταματήσουμε.
Αλλά το βασικότερο απ΄ όλα είναι η ενημέρωση του κόσμου, για να αποφύγουμε την είσοδό της στην περιοχή και να εντοπισθεί έγκαιρα για την καταπολέμησή της.