Ίσως αποτελεί μοναδική ευκαιρία, η παραχώρηση του αεροδρομίου «Αριστοτέλης» της Καστοριάς σε ιδιώτες επενδυτές, για να ξεφύγει από τις ενδοπεριφερειακές σκοπιμότητες, που το κρατούν καθηλωμένο με διάφορες προφάσεις, στα επίπεδα ενός «περιφερειακού αεροδρομίου χαμηλής επιβατικής κίνησης».
Και να «ανοίξει τα φτερά» του στους διεθνείς ορίζοντες, αφού πρώτα «χειραφετηθεί» ως αυτόνομο, από το αντίστοιχο της Κοζάνης.
Αλλά και από τις… ιδιοληψίες του εκάστοτε περιφερειάρχη – που δυστυχώς αναμασούν και οι εκάστοτε αντιπεριφερειάρχες Καστοριάς – ο οποίος με διάφορα προσχήματα, συντηρεί τον μύθο των δύο «μικρών και ισοδύναμων αεροδρομίων», που για να επιβιώσουν θα πρέπει να λειτουργήσουν «πακέτο» με οποιοδήποτε καθεστώς.
Κι όμως… το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» της Καστοριάς είναι ένα πιστοποιημένο διεθνές αεροδρόμιο, με τον δεύτερο μεγαλύτερο αεροδιάδρομο στην Βόρεια Ελλάδα μήκους 1350μ. – μετά από εκείνον της Θεσσαλονίκης – που μπορεί με τα σύγχρονα μέσα που
διαθέτει να δέχεται και διεθνείς πτήσεις, άσχετα αν κάποιοι «κολλάνε» προσχηματικά στον πύργο ελέγχου, για… δικούς τους λόγους!
Επίσης θεωρείται πύλη εισόδου της χώρας, που μπορεί να «σφραγίζει» διαβατήρια πολιτών και από τρίτες χώρες. Και το μόνο του μειονέκτημα, είναι η έλλειψη δεξαμενής καυσίμων για την τροφοδοσία αεροπλάνων από διεθνείς πτήσεις, που κι αυτό θα μπορούσε να είχε
λυθεί από χρόνια, αν υπήρχε πολιτική βούληση σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.
Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την παραχώρηση, μετά από διαγωνιστική διαδικασία και των δύο αεροδρομίων Καστοριάς και Κοζάνης.
Και όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα :
Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα αεροδρόμια της Κοζάνης και της Καστοριάς. Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στη στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών,
την ενίσχυση της επιβατικής κίνησης και την προώθηση του τουρισμού στις περιοχές αυτές.
Αεροδρόμιο Κοζάνης «Φίλιππος»
Το αεροδρόμιο της Κοζάνης, που βρίσκεται κοντά στην πόλη, εξυπηρετεί περιορισμένες πτήσεις εσωτερικού, κυρίως προς την Αθήνα. Αν και η επιβατική του κίνηση παραμένει χαμηλή, η γεωγραφική του θέση, στο σταυροδρόμι της Δυτικής Μακεδονίας, το καθιστά κρίσιμο για τη σύνδεση της περιοχής με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αεροδρόμιο Καστοριάς «Αριστοτέλης»
Το αεροδρόμιο της Καστοριάς, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη, αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου για την περιοχή, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο. Παρόλο που σήμερα εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις προς Αθήνα και κάποιες πτήσεις charter, η ενίσχυση των υποδομών του αναμένεται να το καταστήσει πιο ελκυστικό για αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παραχώρηση των αεροδρομίων αυτών σε ιδιώτες operator θα δώσει τη δυνατότητα για:
Αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες.
Αύξηση της επιβατικής κίνησης, μέσω καλύτερων συνδέσεων και διαφημιστικών πρωτοβουλιών.
Ενίσχυση του τουρισμού, με έμφαση στις φυσικές ομορφιές της Καστοριάς και την πολιτιστική κληρονομιά της Κοζάνης.
Παρά τις προοπτικές, και τα δύο αεροδρόμια αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως η χαμηλή επιβατική κίνηση και ο ανταγωνισμός από μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιοχής. Ωστόσο, με την κατάλληλη διαχείριση και επενδύσεις, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας