Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν σωστά το σύστημα που καταγράφει ψηφιακά τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την καταβολή δεδουλευμένων, δηλαδή με εργαζόμενους που δεν πληρώνονται όπως πρέπει, αλλά και με αδήλωτη εργασία, ωράρια και υπερωρίες που δεν δηλώνονται επίσημα.
Για παράδειγμα, το 50% των προστίμων που έχουν επιβληθεί εφέτος αφορούσαν την αδήλωτη εργασία, τη λάθος χρήση της ψηφιακής κάρτας, δηλαδή υπάλληλοι που εργάζονται περισσότερες ώρες από όσες δηλώνονται, και την καθυστέρηση στην πληρωμή μισθών. Συνολικά, από τα 35,1 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν σε πρόστιμα, τα 17,6 εκατ. ευρώ σχετίζονταν με αυτές τις παραβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, 10,88 εκατ. ευρώ ήταν πρόστιμα για αδήλωτη εργασία, 4 εκατ. ευρώ για λάθη στη χρήση της ψηφιακής κάρτας και 2,7 εκατ. ευρώ για καθυστερήσεις στην πληρωμή μισθών.
Οι έλεγχοι δείχνουν ότι η αδήλωτη εργασία παραμένει σοβαρό πρόβλημα. Επιπλέον, πολλές μικρές επιχειρήσεις, όπως καταστήματα λιανικής, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη χρήση της ψηφιακής κάρτας. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο, σε ελέγχους που έγιναν, επιβλήθηκαν 980 πρόστιμα, εκ των οποίων τα 184 αφορούσαν την ψηφιακή κάρτα. Από τον Ιούλιο, οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία υποχρεώνονται να τηρούν με ακρίβεια το σύστημα καταγραφής των ωραρίων, αλλά πολλές δυσκολεύονται να συμμορφωθούν.
Γενικότερα, η εικόνα της αγοράς εργασίας παραμένει αρνητική, καθώς στο εννεάμηνο καταγράφηκαν 13.102 παραβάσεις μετά από 57.741 ελέγχους. Από αυτές, το 16,55% αφορούσε προβλήματα με την ψηφιακή κάρτα. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για όλες τις παραβάσεις έφτασαν τα 35,1 εκατ. ευρώ.