Σαντορίνη: «Το ηφαίστειο πάντα προειδοποιεί πριν γίνει μια μεγάλη έκρηξη»

Έναν χρόνο πριν, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Newsbeast, αναλύοντας τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Κολούμπου της Σαντορίνης.

Η κα Νομικού τότε είχε τονίσει πως το ηφαίστειο είναι ενεργό και είχε εξηγήσει πώς οι επιστήμονες το παρακολουθούν για ενδείξεις μελλοντικής έκρηξης.

«Για όλα τα ηφαίστεια, τα οποία είναι ενεργά στον κόσμο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα έκρηξης. Αν θα γίνει σε 10, σε 20, σε 30 ή σε 500 χρόνια δεν το γνωρίζει κανείς και γι’ αυτό άλλωστε τοποθετούμε ειδικά όργανα παρακολούθησης» είχε δηλώσει, προσθέτοντας πως «το ηφαίστειο πάντα προειδοποιεί πριν γίνει μια μεγάλη έκρηξη».

Η ανακατασκευή της ιστορικής έκρηξης του 1650 μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης είχε αποκαλύψει ότι η έκρηξη αυτή είχε συνοδευτεί από τσουνάμι ύψους 20 μέτρων. Η Εύη Νομικού είχε εξηγήσει πως η συνεχής παρακολούθηση του Κολούμπου είναι κρίσιμη: «Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται μέσα στην “καρδιά” ενός ηφαιστείου, γι’ αυτό είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθησή του».

Σύμφωνα με την ίδια, οι έρευνες είχαν δείξει πως «ο Κολούμπος είναι ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται σε βάθος 500 μέτρων και διαθέτει ένα ενεργό υδροθερμικό πεδίο, το οποίο μελετάμε εντατικά μέσω ωκεανογραφικών αποστολών». Είχε επισημάνει, επίσης, πως «οι καμινάδες του ηφαιστείου εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και είναι καλυμμένες από βακτήρια και μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να βρεθούν και σε άλλους πλανήτες».

Αναφερόμενη στην ιστορική έκρηξη του 1650, είχε δηλώσει: «Τότε, υπήρξε διαφυγή δηλητηριωδών αερίων και περίπου 70 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν στη Σαντορίνη. Παράλληλα δημιουργήθηκε και ένα τσουνάμι ύψους 20 μέτρων, το οποίο έπληξε τις ανατολικές πλευρές του νησιού».

Οι έρευνες της επιστημονικής ομάδας είχαν οδηγήσει στη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου της γεωλογικής στρωματογραφίας του ηφαιστείου. «Η τρισδιάστατη σεισμική απεικόνιση μας επέτρεψε να κατανοήσουμε πώς δομήθηκε το ηφαίστειο και να τρέξουμε μοντέλα για το τσουνάμι» είχε εξηγήσει.

Επιπλέον, είχε αναφερθεί στις προσπάθειες για συνεχή παρακολούθηση του Κολούμπου μέσω ενός υποθαλάσσιου ηφαιστειακού παρατηρητηρίου: «Τοποθετήσαμε ειδικά μηχανήματα στην “καρδιά” του ηφαιστείου, ώστε να παρακολουθούμε τις φυσικοχημικές του μεταβολές. Αν υπάρξουν αλλαγές στη θερμοκρασία ή στη χημική σύσταση των αερίων, αυτό σημαίνει πως μας προειδοποιεί».

Κλείνοντας, είχε υπογραμμίσει: «Δεν υπάρχει κανένα άλλο υποθαλάσσιο ηφαίστειο στη Μεσόγειο που να παρακολουθείται – ο Κολούμπος είναι ο πρώτος. Οι κάτοικοι εμπιστεύονται τους επιστήμονες, οι οποίοι επικοινωνούν συνεχώς τα δεδομένα και ενημερώνουν τον κόσμο. Δεν χρειάζεται καμία κινδυνολογία».

Έναν χρόνο μετά, το ηφαίστειο συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την καλύτερη κατανόηση της δραστηριότητάς του.

Πηγή: newsbeast.gr