Ρύθμιση χρεών: Δεύτερη ευκαιρία για 24 και 48 δόσεις σε… μεσαία χρέη

Αίρονται περιορισμοί και απαιτήσεις που απέκλειαν χιλιάδες οφειλέτες

Δεύτερη ευκαιρία για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες, προκειμένου να εντάξουν τα χρέη προς στην εφορία στις ρυθμίσεις των 24 ή και 48 δόσεων, από τις οποίες είχαν αποκλειστεί, δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με το άρθρο 88 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει τεθεί προς διαβούλευση έως 19 Νοεμβρίου, «ξεκλειδώνει» η πάγια ρύθμιση και για οφειλέτες με χρέη πάνω από 50.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων και εμποδίων που έθετε ο νόμος σε αυτούς.

Με τη νέα διάταξη γίνεται ευκολότερη η υπαγωγή στη ρύθμιση του ν.4152/2013 (“πάγια ρύθμιση”) καθώς καταργείται η υποχρέωση που είχαν όσοι χρωστούσαν πάνω από 50.000, προκειμένου να εξεταστεί η αίτηση υπαγωγής τους, να αναζητήσουν ανεξάρτητο εκτιμητή που θα προσυπογράψει ότι η οικονομική δυσπραγία τους είναι προσωρινή και ότι η εν γένει περιουσιακή και εισοδηματική κατάστασή τους, τους επιτρέπει να τηρήσουν με συνέπεια τη ρύθμιση μέχρι τέλους, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος τους σε έως 24 ή 48 δόσεις.

Επίσης καταργείται και η επιπρόσθετη απαίτηση που ίσχυε για όσους είχαν οφειλές που ξεπερνούν το ποσό των 150.000 ευρώ, να παρέχουν εγγύηση ή διασφάλιση ή εμπράγματη ασφάλεια στο δημόσιο, προκειμένου να μπει σε ρύθμιση το χρέος τους.

Οι αλλαγές αυτές ισχύουν και για τις ήδη χορηγηθείσες από τις 28/10/2023 ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, το άρθρο 88 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου ορίζει ότι, προκειμένου να εγκριθεί η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση, «καταργείται» η πρόβλεψη που υπήρχε στον νόμο και όριζε ότι απαιτείται:

– «η προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή» αν οι συνολικές βασικές οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

– «η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο των οφειλών» αν οι βασικές οφειλές υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Η απαίτηση αυτή ήταν επιπρόσθετη (πέραν της τήρησης των οριζόμενων στο προηγούμενο εδάφιο προϋποθέσεων) με τη σημείωση ότι «ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει την αξία της προσφερόμενης διασφάλισης».

Με τα νέα δεδομένα, οι υποχρεώσεις αυτές καταργούνται και απαιτείται πλέον μόνον, όπως ήδη ίσχυε:

(α) η αναλυτική δήλωση εκ μέρους του οφειλέτη, όλων των εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και τυχόν οφειλών προς τρίτα πρόσωπα και

(β) να έχει υποβάλει και να καταθέσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις του, της τελευταίας πενταετίας.

Ποιους αφορά

Στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές από τακτικές υποχρεώσεις (πχ φόρος εισοδήματος κλπ) ώστε να αποπληρωθούν από 2 σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. Επιπλέον μπορούν να ρυθμιστούν και με έως 48 δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από «έκτακτη αιτία» όπως πχ από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.

Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη αλλά σε καμία περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ. Οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 4,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις και 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Τυχόν καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.

Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης:

  • δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς.
  • καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.
  • δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τυχόν άλλες τρέχουσες οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της πάγιας ρύθμισης, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.
έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
Με την υπαγωγή στην ρύθμιση χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. μηνιαίας ισχύος. Επίσης κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος.

Παράλληλα, αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο οφειλές που ρυθμίζονται. Η αναστολή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

πηγή:ΠρώτοΘέμα