Προμήθειες δύο ταχυτήτων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές: Οι χρεώσεις σε POS και IRIS

Με τους επαγγελματίες που έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS να ξεπερνούν πλέον τους 270.000 σε σύνολο 1 εκατομμυρίου, και με τους νέους έως 35 ετών να το χρησιμοποιούν περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, το νέο σύστημα πληρωμών μπαίνει σιγά – σιγά στη ζωή μας.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου το σύνολο της αγοράς θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει το IRIS, το οποίο μετά τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου με τα πιστωτικά ιδρύματα έχει ανταγωνιστικές προμήθειες σε σύγκριση με τις συναλλαγές με κάρτες (POS). Το μέγιστο ύψος προμήθειας στο IRIS διαμορφώνεται σε 0,5% ενώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Alpha δεν έχει ακόμα ορίσει τιμολόγιο και παρέχει τις υπηρεσίες προς το παρόν χωρίς προμήθεια.

Στις υπόλοιπες τράπεζες, οι χρεώσεις κλιμακώνονται από 0,3% σε Εθνικής, Αττικής, Opτima, 0,4% στην Πειραιώς και 0,5% στην Eurobank. Οι καταναλωτές πάντως δεν πληρώνουν καμία προμήθεια. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις αφορούν όσους επαγγελματίες αποδέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS από φυσικά πρόσωπα, ενώ μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ την ημέρα, μεταξύ φυσικών προσώπων, δεν έχουν τραπεζική προμήθεια.

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις για μείωση των χρεώσεων στις προμήθειες των καρτών (POS), κυρίως αυτές που αφορούν συναλλαγές έως 10-12 ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι χρεώσεις στις ανωτέρω συναλλαγές ξεπερνούν το 3,5% περιορίζοντας ή μηδενίζοντας ακόμα τα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης ανέφερε πρόσφατα πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να νομοθετήσει χαμηλότερες χρεώσεις αν η αγορά δεν προσαρμοστεί. Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα αναμένονται αποφάσεις, ενώ όπως όλα δείχνουν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με VISA και Mastercard θα συνεχισθούν.

Σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση ταμειακών με POS, η ΑΑΔΕ υλοποιεί ήδη ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν προχώρησαν στη διασύνδεση, ούτε προγραμμάτισαν ραντεβού εντός του Απριλίου. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα 5 πρόστιμα ύψους 10.000 και 20.000 ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ασχέτως τζίρου. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λ.π.), που υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Στους ελέγχους που έχει ήδη υλοποιήσει η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι:

–  Σε 1.132 ταξί εντοπίστηκαν 27 που δεν διέθεταν POS.

– Σε 1.592 πάγκους λαϊκών αγορών 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

– 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,

– 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό.

capital.gr