Προ των πυλών πενταπλό σοκ για επαγγελματίες και συνταξιούχους

Μπαράζ νέων σκληρών ανατροπών για μεγάλη μερίδα επαγγελματιών και συνταξιούχων ξεκινά σε περίπου δεκαπέντε μέρες από σήμερα και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του προσεχούς Ιανουαρίου.

Αναδρομικές εισφορές για όσους αυτοαπασχολούμενους δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα του 2016, διπλό χαράτσι σε 200.000 επαγγελματίες για εφάπαξ-επικουρικό, μείωση στο ΕΚΑΣ σε 150.000 χαμηλοσυνταξιούχους, τσεκούρι έως 20% – 25% σε 30.000 νέες κύριες συντάξεις και κατασχέσεις σε οφειλέτες των ταμείων, συνθέτουν το γκρίζο ασφαλιστικό τοπίο για το τρίμηνο Νοεμβρίου 2017 –Ιανουαρίου 2018.

Η επιστροφή μέρους των κρατήσεων που έγιναν στις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (στο τέλος Νοεμβρίου ή στο τέλος Δεκεμβρίου) ή η ενδεχόμενη ακόμη μία “εμβόλιμη” απονομή νέων κύριων συντάξεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά “εφάπαξ” παροχές που “τρέχει” το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να “ωραιοποιήσει” προσωρινά μία δραματική κατάσταση την οποία θα βιώσουν την ίδια περίοδο εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, δεδομένου ότι μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός και συγκεκριμένα έως 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, θα πρέπει όλοι οι μη μισθωτοί, μαζί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν τις μηνιαίες εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία με βάση το εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία το 2016.

Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν πέρσι υψηλότερο καθαρό δηλωτέο εισόδημα σε σχέση με εκείνο που δήλωσαν το 2015, θα καταβάλλουν υψηλότερες τρέχουσες εισφορές.

Ταυτόχρονα, θα καταβάλλουν, όμως για τον ίδιο λόγο αναδρομικά και, μάλιστα εφάπαξ –σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο– τη διαφορά μεταξύ των εισφορών για κύρια ασφάλιση – υγεία που κατέβαλλαν στο 10μηνο του 2017 με βάση το εισόδημα του 2015 και των εισφορών που έπρεπε να καταβάλλουν με βάση το εισόδημα του 2016.

Επιπλέον διπλό ασφαλιστικό χαράτσι (δηλαδή πέραν εκείνου που αφορά την κύρια ασφάλιση και την υγεία) είτε μέχρι τέλος Νοεμβρίου, είτε έως τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα καταβάλλουν σε κάθε περίπτωση 200.000 επαγγελματίες επί συνόλου 670.000 (κυρίως δικηγόροι, γιατροί) οι οποίοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες αυτοί θα αρχίσουν το αργότερο έως το τέλος του 2017, να καταβάλλουν κάθε μήνα όχι μόνο τις τρέχουσες εισφορές τους υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ, αλλά και τις δόσεις των αναδρομικών εισφορών για όλο το έτος (σ.σ. 2017) κατά το οποίο δεν κατέβαλλαν εισφορές καθώς αυτές δεν είχαν υπολογισθεί από μεριάς του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Όσοι απ΄ αυτούς, μάλιστα, δεν έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές τους για το 2016, με βάση τον προϊσχύοντα τρόπο υπολογισμού τους –δηλαδή των ασφαλιστικών κλάσεων– θα πρέπει να το κάνουν έως τις 31 Ιανουαρίου του 2018.

Έτσι μία διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα επαγγελματιών θα πρέπει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του επόμενου έτους να καταβάλλει το τρίμηνο Νοεμβρίου 2017 -2018 ακόμα και πέντε “πακέτα” εισφορών:

* Τις τρέχουσες εισφορές για κύρια ασφάλιση – υγεία με βάση το εισόδημα του 2016

* Τις αναδρομικές εισφορές για κύρια ασφάλιση – υγεία (από τον συμψηφισμό που προκύπτει από τα εισοδήματα 2015 -2016)

* Τις τρέχουσες προσωρινές εισφορές για επικουρικό – εφάπαξ με βάση το εισόδημα του 2016 (σ.σ. θα επανϋπολογισθούν με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος του 2017 στο τέλος του 2018)

* Τις αναδρομικές εισφορές για επικουρικό – εφάπαξ με βάση το εισόδημα του 2016 που δεν πλήρωσαν το 2017

* Τις εισφορές του 2016 με βάση το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης με αιχμή το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) ετοιμάζει με νέο μπαράζ κατασχέσεων σε βάρος των οφειλετών προς τα ταμεία.

Αφετηρία θα είναι η 30η Νοεμβρίου. Κατά την ημερομηνία αυτή αναμένεται η δημοσίευση των ονομάτων πάνω από 19.000 οφειλετών με πάνω από 150.000 ευρώ χρέη προς τα ταμεία. Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, μπορούν οι οφειλέτες αυτοί να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και έτσι να αποφύγουν την παραπάνω διαδικασία.

Στριμωγμένοι, όμως, θα βρεθούν και οι μικρο-οφειλέτες των ταμείων.

Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, όλοι πλέον οι οφειλέτες έχουν ενταχθεί στα μητρώα του εν λόγω φορέα. Έτσι όσοι χρωστούν ακόμα και έως 5.000 ευρώ προς το τέως ΙΚΑ και ανεξάρτητα από την παλαιότητα της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους, θα λάβουν ειδοποιητήριο για ρύθμιση των οφειλών τους.

Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι καταρχάς με ηλεκτρονικά κατασχετήρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και έπειτα με κατασχέσεις ακινήτων, ακόμα και α΄ κατοικίας ειδικά σε βάρος όσων εργοδοτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ που κοντεύουν να κλείσουν 10ετία.

Σκληρά θα είναι τα χτυπήματα τα οποία θα δεχθούν όχι μόνο οι οφειλέτες προς το ΙΚΑ, αλλά και οι συνταξιούχοι του ίδιου ταμείου και όχι μόνο.

Και τούτο διότι το Υπ.Εργασίας ετοιμάζεται να εφαρμόσει τη δέσμευση του νόμου Κατρούγκαλου για παραπέρα περικοπή του ΕΚΑΣ από 1η Ιανουαρίου 2018. Δεδομένου ότι οι συντάξεις του Ιανουαρίου θα καταβληθούν μεταξύ 19 – 21 Δεκεμβρίου, η νέα περικοπή 85% της δαπάνης για το ΕΚΑΣ θα φανεί –από τον επόμενο κιόλας μήνα– στις συντάξεις τις οποίες θα λάβουν κοντά στους 150.000 χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 667 ευρώ (άθροισμα κύριας – επικουρικής) και ετήσιο εισόδημα περίπου κάτω των 11.000 ευρώ.

Μειώσεις έως και 25% θα υποστούν και οι μισές περίπου νέες συντάξεις οι οποίες αναμένεται να καταβληθούν το επόμενο τρίμηνο. Βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, κοντά στις 30.000 εκκρεμείς νέες κύριες συντάξεις εκτιμάται ότι θα υποστούν τις προναφερθείσες μειώσεις.

capital.gr