Tην τμηματική εξόφληση μη ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών συνολικού ύψους 2,26 δισ. ευρώ που έμειναν απλήρωτα κατά την περίοδο της επιδημίας του κορονοϊού προβλέπουν οι διατάξεις τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να ψηφιστούν αύριο στη Βουλή.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι συγκεκριμένες οφειλές θα μπορούν να εξοφλούνται είτε σε 36 άτοκες είτε σε 72 έντοκες μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης να ανέρχεται σε 30 ευρώ για ποσά οφειλών μέχρι 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Στη νέα αυτή ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν συνολικά 826.435 εταιρίες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον, με άλλες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση θα παρασχεθεί και πάλι η δυνατότητα σε οφειλέτες που επλήγησαν οικονομικά από την υγειονομική κρίση να επανενταχθούν σε παλαιές ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής φορολογικών οφειλών (120 δόσεων, 12-24 δόσεων, 24-48 δόσεων), τις οποίες απώλεσαν κατά την περίοδο της κρίσης αυτής.
Εντάσσονται…
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις της υπό ψήφιση τροπολογίας η νέα ρύθμιση θα αφορά στα αρρύθμιστα χρέη της περιόδου της επιδημίας του κορονοϊού, τα οποία βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες «πληττόμενων» φορολογουμένων, δηλαδή όσους περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου, όσους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν μειώσεις ενοικίων και υπέβαλαν «Δηλώσεις Covid» για να λάβουν αποζημιώσεις από το κράτος, καθώς και τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ. Οι ίδιες κατηγορίες «πληττόμενων» φορολογουμένων θα έχουν επίσης μια ακόμη ευκαιρία επανένταξης σε παλαιές ρυθμίσεις οφειλών που απώλεσαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Τα… ψιλά γράμματα
Πιο αναλυτικά με τις διατάξεις της τροπολογίας:
1 Τρέχουσες φορολογικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.), καθώς και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου εξάπλωσης του κορονοϊού SARS-COV-2 και έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες, θα μπορούν να τακτοποιηθούν έως και σε 72 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5% ή μέχρι και σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ, εφόσον το ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Για οφειλές ύψους μεγαλύτερου των 1.000 ευρώ το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 50 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης θα μπορεί να γίνει τον Ιανουάριο του 2022.
2 Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο οι ατακτοποίητες φορολογικές οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020, η είσπραξη των οποίων έχει ανασταλεί μέχρι τις 31-12-2021, αλλά και άλλες αρρύθμιστες οφειλές φόρων οι οποίες γεννήθηκαν μέσα στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος του 2020, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 και ο ΦΠΑ των φορολογικών περιόδων από τον Ιούλιο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021, εφόσον δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά τα οποία αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού SARS-COV-2.
Αναλυτικά, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι παρακάτω κατηγορίες αρρύθμιστων φορολογικών οφειλών:
* Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) των οποίων οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Ιουνίου 2020 αλλά παρατάθηκαν αρχικά για 4 μήνες και εν συνεχεία όλες μαζί έως και την 31η-12-2021.
* Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 31η-12-2021.
* Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 31η-12-2021.
* Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 30ή-9-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 31η-12-2021.
* Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-10-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 31η-12-2021.
* Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) των οποίων οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-12-2021.
* Λοιπές αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που βεβαιώθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν κατέστη δυνατό να εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οφειλές από ΦΠΑ φορολογικών περιόδων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογικού έτους 2019, από ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνονται επίσης έκτακτες φορολογικές οφειλές (από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα οδικών, πολεοδομικών και λοιπών παραβάσεων βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που βεβαιώθηκαν εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 αλλά δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα και παρέμειναν αρρύθμιστες.
3 Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι αναλυτικά:
* Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουνίου 2021.
* Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουνίου 2021 και υπάγονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Απρίλιο.
* Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021.
* Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια επαγγελματικής στέγης σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 ή εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο 2020 έως και Ιούλιο 2021.
* Εργαζόμενοι σε «πληττόμενες» επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο καθεστώς ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
* Ανεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.
Για τον ακριβή καθορισμό των επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών που ανέστειλαν τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουνίου 2021 ή επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού θα ληφθεί υπόψη η διευρυμένη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είχε δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο του 2020. Η λίστα αυτή καταλαμβάνει το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
4 Οι ανωτέρω κατηγορίες «πληττόμενων» οφειλετών που απώλεσαν παλαιότερη ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 100 ή 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα δύνανται να αναβιώνουν την απολεσθείσα ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τη μηνιαία δόση του Αυγούστου. Οι απολεσθείσες, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, δόσεις θα μεταφέρονται για αποπληρωμή μετά το τέλος όλων των μη ληξιπρόθεσμων δόσεων της ρύθμισης.
Ακτινογραφία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.
Εφάπαξ εξόφληση εκκαθαριστικών με έκπτωση 3%
Σύμφωνα με άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών:
* Θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους που αναμένεται να λάβουν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος να εξοφλήσουν εφάπαξ με έκπτωση 3% τις οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους. Συγκεκριμένα, η έκπτωση 3% στη συνολική οφειλή χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος θα παρέχεται και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κατά το χρονικό διάστημα από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 27 Αυγούστου και θα εξοφλούν εφάπαξ το σύνολο των οφειλών των εκκαθαριστικών τους έως το τέλος Αυγούστου. Η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία προβλέπει ότι την έκπτωση 3% δικαιούνται μόνο όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τα ποσά των οφειλών τους έως τις 30 Ιουλίου.
* Θα μειωθεί στο 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τους απινιδωτές.
* Θα παραταθεί έως το καλοκαίρι του 2022 η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων.
Τα μυστικά για οφειλές στα Ταμεία
Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει τα εξής για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών:
* Οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, των οποίων η προθεσμία καταβολής παρατάθηκε αρχικά μέχρι την 30ή Απριλίου 2021 και στη συνέχεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, δύνανται, μετά τη λήξη της παράτασης της προθεσμίας καταβολής, να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως 36 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή έως και 72 μηνιαίων δόσεων επιβαρυνόμενων με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, και οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 11.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, εφόσον πρόκειται για εργοδότες ή για αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
* Η υπαγωγή στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 50 ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου