Η αποφυγή και ο μηρυκασμός των προβλημάτων χωρίς κάποια δράση, είναι βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Μελέτες δείχνουν ότι η αναβλητικότητα συνδέεται με μεγαλύτερη μοναξιά, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή, καρδιαγγειακά νοσήματα και δυσλειτουργικό τρόπο ζωής.
Η αναβλητικότητα δεν είναι τεμπελιά
Όταν οι άνθρωποι έχουν κατάθλιψη, χάνουν το ενδιαφέρον τους ακόμα και για δραστηριότητες που τους διασκεδάζουν. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να αναβάλλουν τα πάντα. Επίσης αποφεύγουν να δεσμευτούν ακόμα και για εκδηλώσεις που θα ήθελαν πραγματικά να παρευρεθούν, από τον φόβο ότι μπορεί να αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή.
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άγχος και συνηθίζουν να «θάβουν» τα προβλήματά τους, είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένας φαύλος κύκλος. Εάν συνεχώς μηρυκάζετε τα προβλήματα αντί να τα αντιμετωπίζετε κατά μέτωπο, αυτό μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση της κατάθλιψης. Αλλά και η κατάθλιψη «ακινητοποιεί» τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δράσουν για να λύσουν τα προβλήματά τους.
Οι καταθλιπτικές προσωπικότητες αρνούνται να προγραμματίσουν. Τους είναι δύσκολο να κινητοποιηθούν. Είτε πρόκειται να ψωνίσουν τα τρόφιμα της εβδομάδας, είτε πρόκειται για το πώς και πότε θα καθαριστεί το σπίτι, είτε πρόκειται για την τακτοποίηση των οφειλών τους… συνεχώς καθυστερούν.
Ο σχεδιασμός εργασιών που απαιτεί διαδοχικά βήματα φαντάζει τρομερά πολύπλοκος, σε ένα μυαλό που είναι θολωμένο λόγω κατάθλιψης. Και μπορεί οι άλλοι να θεωρούν ότι κωλυσιεργούν ή ότι είναι τεμπέληδες, στην πραγματικότητα έχουν δυσκολία να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, επειδή υπάρχει κατάθλιψη. Είναι σαν ένα αόρατο είδος αναπηρίας.
Ένας συνηθισμένος καταθλιπτικός τρόπος σκέψης είναι και το «τι νόημα έχει». Τι νόημα έχει να κάνω παιδιά σ’ ένα κόσμο που καταστρέφεται; Τι νόημα έχει να προσπαθήσω για τα οικονομικά μου, αφού δεν μπορώ να αποπληρώσω; Αυτό το είδος σκέψης είναι συχνά πολύ απογοητευτικό για τους συντρόφους ή άλλα μέλη της οικογένειας. Η σύγκρουση και η ένταση που μπορεί να προκαλέσει αυτός ο τύπος σκέψης στις σχέσεις, μπορεί να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχουσα αρνητικά συναισθήματα.
Παράλληλα, η κοινωνική απόσυρση που συνοδεύει την κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες δυσκολίες στην επικοινωνία για τα πιο απλά πράγματα.
Καθώς ο καιρός περνάει και οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν την αναβλητικότητά τους ο χαρακτήρας τους αλλάζει. Η αναβλητικότητα μπορεί να μεταμορφώσει τους ανθρώπους σε αναξιόπιστους.
Μερικές φορές τα άτομα με κατάθλιψη νιώθουν δυσφορία με τον αγώνα τους να κάνουν πράγματα ενώ δεν μπορούν και λένε ψέματα, προσπαθώντας να καλύψουν αυτό που βιώνουν. Οι άλλοι συχνά αντιλαμβάνονται ότι δεν τους λένε την αλήθεια και θυμώνουν. Γεγονός που δημιουργεί πάλι έναν φαύλο κύκλο, με το άτομο να «βυθίζεται» περισσότερο και να γίνεται λιγότερο αποδεκτό από τον κοινωνικό του περίγυρο.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τους λόγους που σάς οδηγούν στην αναβλητικότητα. Μόνο τότε θα μπορέσετε να κάνετε βήματα για να την ξεπεράσετε.
Με πληροφορίες από: Psychology Today, Verywellmind