Ποιος θα είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός και τα ονόματα που «παίζουν» για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Σε λίγες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα ότι την χώρα θα την αναλάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς οι διερευνητικές εντολές στέφθηκαν με… αποτυχία

και δεν κατέστη δυνατόν να σχηματική κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου -κάτι που είναι εν μέρη λογικό καθώς η Νέα Δημοκρατία έφτασε πολύ κοντά στην αυτοδυναμία-.

Αυτός που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της χώρας -μέχρι τις επόμενες εκλογές- και που θα πρέπει να αντιμετωπίσει όποιες δυσκολίες ή όποια ζητήματα παρουσιαστούν, θα είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Υποψήφιοι για τη θέση αυτήν -του υπηρεσιακού πρωθυπουργού- είναι οι τρεις πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Αναλυτικά:

  • του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα
  • του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου και
  • του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς

Είθισται στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να τοποθετείται ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπολογίζεται και η αρχαιότητα εισαγωγής στο δικαστικό σώμα.

Ποιος είναι ο πιθανότερος να γίνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς είναι εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού.

Αν επιβεβαιωθεί η επιλογή του κύριου Ιωάννη Σαρμά, θα ολοκληρωθεί η τριάδα των υπηρεσιακών πρωθυπουργών από όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια, καθώς είχαν προηγηθεί ο Παναγιώτης Πικραμένος (από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και η Βασιλική Θάνου (από τον Άρειο Πάγο).

Ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και εισήχθη στο Σώμα το 1987.

Τονίζεται ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα αποδεχθεί ή αν θα απορρίψει μια πιθανή πρόταση.

Σύμφωνα όμως με κύκλους του δικαστικού σώματος, η επιλογή για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, έστω και κάτω από την αναγκαιότητα της ακυβερνησίαςθεωρείται «υπηρεσιακό καθήκον» για έναν δικαστικό, ο οποίος θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το Σύνταγμα.

Τι θα γίνει με το Υπουργείο Εξωτερικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα για το υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτά των πρέσβεων Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών, θα παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο σημερινός πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο της δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το 1986 συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συμπληρώνοντας και στις δύο κατευθύνσεις την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρέτησε ως δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1987 έως το 1993 και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο υπηρετεί από τη θέση του προέδρου από το 2019.

Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα.

Ο επόμενος «κύκλος» της ζωής του τον βρίσκει στη Γαλλία, όπου με υποτροφίες από τη γαλλική κυβέρνηση και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), το δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985).

Συνέχισε να σπουδάζει στη Γαλλία, εκπονώντας διδακτορική διατριβή, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός. Χαράσσοντας τη διαδρομή του εκτός από το ΣτΕ, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έφτασε μέχρι την κορυφαία θέση του προέδρου, έχει διατελέσει μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει διδάξει και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

dikaiologitika.gr