Ποιο είναι το καλύτερο βούτυρο; Τελικά ποιο βούτυρο να διαλέξω;

Το βούτυρο είναι ένα από τα γαλακτοκομικά που χρησιμοποιείται σε αμέτρητες αλμυρές και γλυκές συνταγές.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, καλό είναι να το καταναλώνετε με μέτρο μια και μόλις 1 κ.σ. περιέχει 110 θερμίδες και 8 γρ. κορεσμένων  λιπαρών. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε συνέχεια να δημιουργούνται καινούργιες εναλλακτικές βουτύρων και ελαίων… Φαντάζομαι και εσείς αναρωτιέστε ποιο είναι καλύτερο και για ποιον λόγο να χρησιμοποιήσετε μία άλλη πηγή λιπαρών στη διατροφή σας.

Ελαιόλαδο

Μπορεί το ελαιόλαδο να μην είναι βούτυρο, αλλά είναι και αυτό μία πηγή λιπαρών που χρησιμοποιούμε πολύ στην Ελλάδα. Έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και τις θρεπτικές ιδιότητές του. Μπορεί 1 κ.σ. να αντιστοιχεί σε 113 θερμίδες, αλλά είναι ταυτόχρονα πλούσιο σε Ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε αντιοξειδωτικά και σε βιταμίνη Ε. Φαίνεται μάλιστα πως η κατανάλωσή του μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και άλλων φλεγμονών στον οργανισμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που βλέπουμε να είναι παγκοσμίως γνωστό για τις ιδιότητές του!

Βούτυρα από ξηρούς καρπούς (φιστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου, και βούτυρο από κάσιους)

Η αλήθεια είναι πως κάποιοι δεν εντυπωσιάζονται με τη γεύση των βουτύρων από ξηρούς καρπούς. Άλλοι πάλι δεν σταματάνε να γλείφουν τα δάχτυλά τους… Είναι σίγουρα εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνήθως για γλυκές συνταγές, και έχουν διαδοθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό ως πιο υγιεινές επιλογές. Περιέχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και Ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ιδανικά, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο και απλά να γνωρίζετε πως 1 κ.σ. φιστικοβούτυρου αντιστοιχεί σε 114 θερμίδες, 1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου σε 122, και 1 κ.σ. βούτυρο από κάσιους σε 103 θερμίδες.

Βούτυρο Ghee

Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, δεν διαφέρει ιδιαίτερα με το γνωστό μας βούτυρο, δηλαδή 1 κ.σ. αντιστοιχεί σε 123 θερμίδες και περιέχει περίπου 8 γρ. κορεσμένων λιπαρών. Η διαφορά του με το κλασσικό βούτυρο είναι ότι περιέχει λιγότερη λακτόζη και μπορεί να καταναλωθεί πιο ευκολά από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Προέρχεται και αυτό από το γάλα αγελάδας και φαίνεται να χρησιμοποιείται περισσότερο στην ασιατική κουζίνα και στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για θεραπείες που σχετίζονται με κάψιμο και μασάζ.

Βούτυρο καρύδας

Έχει αρχίσει να καταναλώνεται και να γίνεται πολύ πιο γνωστό και αυτό από ότι στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις για το λάδι καρύδας διίστανται αρκετά. Το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί και αυτό μία εναλλακτική βουτύρου που χρησιμοποιούν πολλοί στην ασιατική κουζίνα -κυρίως στην Ινδία- και που μπορεί να δώσει μια αρκετά διαφορετική γεύση στο φαγητό μας. Μία κ.σ. βουτύρου καρύδας περιέχει 243 θερμίδες (καθόλου λίγες θα έλεγα) και 23 γρ. κορεσμένων λιπαρών. Απλά να γνωρίζετε, πως τα κορεσμένα λιπαρά είναι αιτία εμφάνισης πολλών καρδιαγγειακών ασθενειών και αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Άρα, καλό είναι το βούτυρο καρύδας να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Από την άλλη πάλι, φαίνεται να έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, και να χρησιμοποιείται σε διάφορες έρευνες που σχετίζονται με τη θεραπεία του Alzheimer και της επιληψίας.

Βούτυρο αβοκάντο

Το αγαπημένο μας φρούτο μπορεί να γίνει spread και να χρησιμοποιηθεί και αυτό ως μία άλλη εναλλακτική βουτύρου που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε. Μπορείτε να το προσθέσετε σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, και φυσικά να το καταναλώσετε απλά στην ωμή του μορφή. Επίσης, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά∙ συγκεκριμένα περιέχει πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Α, Ε και C. Τα μονοακόρεστα (71% Σ.Η.Π.**) και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (13% Σ.Η.Π.) που περιέχει, ενισχύουν την πρόσληψη των βιταμινών A, D, E και K, όταν καταναλώνεται ταυτόχρονα με άλλα φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν ακόμα θετικές ενδείξεις ότι η κατανάλωση αβοκάντο ενισχύει την υγεία και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, καθώς και βοηθάει στη διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους. Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να το βάλετε  στη διατροφή σας – φυσικά με μέτρο!

Όπως καταλαβαίνετε, μια ισορροπημένη διατροφή είναι αυτό που χρειάζεται να ακολουθείτε για να βλέπετε τα αποτελέσματα που θέλετε και στην υγεία σας και στο σώμα σας! Για αυτό συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικό και προσπαθήστε να μην κάνετε υπερβολές απλά επειδή ένα τρόφιμο έχει χαρακτηριστεί υγιεινό ή έχει γίνει μόδα.

akispetretzikis.com/el/blog/eyzin/telika-poio-voytyro-na-dialexw με τη συνεργασία/επιμέλεια της επιστημονικής συνεργάτιδας-διατροφολόγου Άννας Μαρίας Βολανάκη,  MSc, BDA, SENr, INDI.