Η πρώτη φορά ήταν στις 23-1-2013 με τον ν. 4109 που κατήργησε τον φορέα 6 μήνες μετά την ίδρυσή του. Η δεύτερη κατάργηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον ν. 4865.
Γι’ αυτό θεωρώ υποκριτικό και όψιμο το ενδιαφέρον να ακούω σήμερα για τη λίμνη της Καστοριάς από εκείνους που δεν έδειξαν την παραμικρή αντίδραση στην κατάργηση του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά.
Ο Φ.Δ.Π.Π. Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2018 με τον Νόμο 4519/2018 και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2019 με τον διορισμό του Διοικητικού του Συμβουλίου (ΦΕΚ 48, τεύχος ΥΟΔΔ 6/2/2019).
Η σύνθεση του Δ.Σ. του Φορέα αποτελούνταν από ειδικούς επιστήμονες-μέλη του Δ.Σ. που ορίστηκαν μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με συγκεκριμένα κριτήρια (5/4/2018), ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ήταν εκπρόσωποι φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και των παραγωγικών φορέων-Επιμελητηρίων. Μάλιστα οι θέσεις δεν ήταν αμειβόμενες αλλά υπήρχε η διάθεση από όλους της κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης.
Στον φορέα προσλήφθηκαν 5 νέοι επιστήμονες, βιολόγος, γεωλόγος, γεωπόνος, μηχανικός περιβάλλοντος και περιβαλλοντολόγος, 2 διοικητικοί υπάλληλοι και 3 φύλακες, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, η σύμβαση των οποίων έληξε τον Φεβρουάριο του 2020. Η πλήρης ανάπτυξη του φορέα θα απασχολούσε 30 μόνιμους εργαζόμενους. Υπήρχε η πρόβλεψη για στέγαση στο πρώην δημαρχείο του Μαυρόβου.
Από την σημερινή κυβέρνηση και τα τοπικά στελέχη της ΝΔ η σημασία του φορέα απαξιώθηκε και αντί να ενισχυθεί το έργο του, αφέθηκε στην τύχη του και καταργήθηκε. Σήμερα λοιπόν έρχεστε να πείτε πως ενδιαφέρεστε για την οικολογική κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς!!!
Στόχος του φορέα ήταν η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ανάδειξή του, η αειφόρος ανάπτυξη, η ανάπτυξη του τουρισμού, η τροφοδότηση της εργασίας, η προβολή των τοπικών προϊόντων, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.
Η λίμνη της Καστοριάς είναι προστατευόμενη τοποθεσία του Δικτύου Natura 2000 και είναι μία από τις λίγες αστικές λίμνες της χώρας που πέρα από το γεγονός πως γύρω από αυτήν είναι χτισμένη η πόλη της Καστοριάς και επίσης μόνιμη ανθρώπινη εγκατάσταση υπάρχει από τη νεολιθική εποχή 7000π.Χ. Σήμερα αποτελεί επίκεντρο πολλών δραστηριοτήτων, αγροτικών, ναυταθλητικών, τουριστικών, περιβαλλοντικών.
Η προσπάθεια για την βελτίωση της οικολογικής κατάστασης της λίμνης ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια. Θυμάμαι ως φοιτήτρια το εργαστήριο βιοχημείας της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, υπό τον καθηγητή κ. Κοβάτση, που καταγόταν από την Καστοριά, που είχε κάνει έλεγχο με δείγματα από την περίμετρο της λίμνης για να δούμε την αποτελεσματικότητα του βιολογικού καθαρισμού το 1993. Ο βιολογικός σταθμός λειτουργεί από το 1992 και αποτέλεσε σταθμό για την εξυγίανση της λίμνης και τη βελτίωση της κατάστασης.
Σημαντική προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης έγινε την περίοδο 1996 – 1999 και πολλοί κατά καιρούς ήταν εκείνοι που ασχολήθηκαν με την βελτίωση, επιστημονική κοινότητα, τοπικοί φορείς, σύλλογοι και η κοινωνία των πολιτών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος και φυσικά οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι από το 2016 έγινε μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση της κατάστασης, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το Δήμο, την Περιφέρεια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αλλά και οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, όπως το τμήμα Υδρονομίας. Πραγματικά είχαμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα με το διαχειριστικό σχέδιο και ιδιαίτερη σημασία σε αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί και για τη συνέχεια για τη διαχείριση των καλαμώνων, τη διευθέτηση των χειμάρρων και τον φραγμό για τις ανεξέλεγκτες φερτές ύλες στη λίμνη.
Μετά από πολλά σχέδια και πολλές μελέτες, καθοριστική για την θεαματική βελτίωση της κατάστασης της λίμνης υπήρξε η εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου της Περιοχής Προστασίας της Φύσης της λίμνης Καστοριάς το Δεκέμβριο του 2015 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Σε αυτό καθορίστηκαν τα αναγκαία μέτρα οργάνωσης και λειτουργίας για τη διατήρηση των αντικειμένων που προστατεύονται, εξειδικεύτηκαν οι όροι και οι περιορισμοί άσκησης δραστηριοτήτων και εκτέλεσης έργων ενώ προσδιορίστηκαν αναλυτικά οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες για την αποτελεσματική προστασία, διαχείριση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Επιπρόσθετα, το σχέδιο διαχείρισης συνοδεύτηκε από σχέδια δράσης στα οποία εξειδικεύτηκαν τα αναγκαία μέτρα, οι δράσεις, τα έργα και τα προγράμματα, οι φάσεις, το κόστος, οι πηγές και φορείς χρηματοδότησης τους καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης τους αλλά και οι φορείς εφαρμογής τους.
Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει και σήμερα να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για την προστασία και τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας, για την προστασία του φυσικού αυτού χώρου, που είναι ένας πολύτιμος πόρος για εμάς και πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο στην τοπική όσο και στην περιφερειακή αλλά και εθνική αναβάθμιση.
Όλοι μαζί θα πρέπει να στηρίξουμε τη λίμνη της Καστοριάς και θα μου επιτρέψετε κύριε Γενικέ, αφού εκπροσωπείτε την κυβέρνηση, να σας ζητήσω να ξανασκεφτείτε τον φορέα διαχείρισης της λίμνης.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ίδια μας την ζωή σε αυτή την περιοχή.
Ευχαριστώ πολύ.»
ΥΓ: Στην Επιτροπή παρέστη και μίλησε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας που καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, κύριος Θόδωρος Μαρδίρης και μέσω τηλεδιάσκεψης από το τμήμα Υδρονομίας της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς η κυρία Τζένη Αμπαρτζάκη. Ο Δήμαρχος Καστοριάς, κύριος Γιάννης Κορεντσίδης, έστειλε υπόμνημα με τις απόψεις του στην Επιτροπή.
Γραφείο Τύπου