Στους “κρυμμένους” θησαυρούς της Καστοριάς, που θα μπορούσαν ν΄ αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στον τουριστικό χάρτη της περιοχής συμπεριλαμβάνονται και δύο άγνωστα για τους πολλούς σημεία, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης.
Το ένα είναι ο καταρράκτης της περιοχής Φουντουκλή, που βρίσκετια στο βάθος ενός φαραγγιού, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Και το άλλο, το εκπληκτικό περιαστικό δάσος της Χλόης, με την πλούσια βλάστηση, που έγινε βιότοπος άγριων ζώων (όπως αρκούδας, λύκου κλπ) κάτι που μόνο στις δυσπρόσιτες βουνοκορφές του Γράμμου, μπορεί να συναντήσει κάποιος.
Και τα δύο θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε πόλο έλξης επισκεπτών, αν αξιοποιηθούν και αν προστατευθούν στη σωστη βάση.
Σε απόσταση 300 μέτρων από την πλατεία του “Φουντουκλή” και στο βάθος ενός φαραγγιού, με πυκνή οργιώδη βλάστηση, που το διασχίζει ένας γραφικός χείμαρρος, υπάρχει ένας μικρός καταρράχτης, αληθινή “ζωγραφιά”, στο εκπληκτικό αυτό τοπίο!
Το μνημείο αυτό της φύσης, είναι γνωστό από παλιά στους Καστοριανούς αλλά η πολιτιστική και τουριστική αξία του καταρράχτη, ανακαλύφθηκε από τους πρώτους κατοίκους του οικισμού, οι οποίοι προσπάθησαν από την δεκαετία του ΄90 να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν αυτό το “δώρο” της φύσης!
Για την αξιοποίηση του δάσους της Χλόης – Φοντουκλή, ο εκπρόσωπος του Αρκτούρου Νίκος Παναγιωτόπουλος καταθέτει την δική του πρόταση η οποία περιλαμβάνει τις εξής δράσεις.
– Μέτρα πυροπροστασίας με ζώνες πρόσβασης στα επικίνδυνα σημεία του βουνού.
– Δημιουργία μονοπατιών με αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας, για τους πεζοπόρους όλων των ηλικιών.
– Ενημερωτικές πινακίδες, για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής ( έχουν καταγραφεί περίπου 150 είδη πτηνών)
– Δημιουργία τεχνικών κλοβών για άγρια ζώα, ώστε να γίνει αποσυμφόρηση από αυτά του βουνού του Προφήτη Ηλία
– Και τέλος διαφημιστικό υλικό, που θα προβάλλει τα σημεία αναφοράς σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.