Νέο «κόλπο» των εργοδοτών για να μην πληρώσουν Δώρο Χριστουγέννων

Σε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας ή να κάνουν ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία στο 1555.

Για ακόμη μία χρονιά εργοδότες αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και εκβιάζουν τους υπαλλήλους του – ακόμη και απολύσεις – αν δεν επιστρέψουν το Δώρο Χριστουγέννων.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη λήξη της σχετικής διορίας για την καταβολή της έκτακτης πληρωμής, οι καταγγελίες για παρανομίες από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα πέφτουν «βροχή».

Ενδεικτική είναι η καταγγελία εργαζομένου στο Mega:

«Δουλεύω σε μία βιοτεχνία ενδυμάτων και μας είπε ότι θα μας βάλει το δώρο και να το γυρίσουμε πίσω. Το θέμα είναι ότι εγώ δεν θέλω να επιστρέψω το δώρο πίσω και θα αναγκαστώ να το επιστρέψω, γιατί είμαι πατέρας δύο παιδιών και δεν θα βρω αλλού δουλειά αν με διώξει, είναι δύσκολη κατάσταση».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που το δώρο δεν καταβληθεί, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ η συνέχεια συντάσσεται μηνυτήρια αναφορά και ασκείται δίωξη σε βάρος του εργοδότη.

Επειδή όμως η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα – που διώκεται κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου – εργοδότες φαίνεται πως φέτος σκαρφίστηκαν νέο τρόπο για να παρανομήσουν.

Ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος ομοσπονδίας επισιτισμού τουρισμού εξηγεί πως «φέτος έχουμε το φαινόμενο να “βαφτίζεται” ο μισθός του Δεκεμβρίου σαν Δώρο Χριστουγέννων και μετά να μην έχουμε κανένα εισόδημα μέχρι τέλη Γενάρη».

«Άρα τον μισθό του Δεκεμβρίου τον “βαφτίζουν” Δώρο και δεν αποδίδουν τον μισθό». Έτσι ουσιαστικά το πρόβλημα «ξεπερνιέται» και δεν έχουμε απόδοση Δώρου Χριστουγέννων.

Μια αντίστοιχη καταγγελία δημοσίευτηκε σήμερα και στο Open.

«Εγώ δουλεύω στην εστίαση περίπου 15 χρόνια. Παλιά είχαμε την πρακτική που βάζανε το δώρο και λέγανε πηγαίνετε βγάλτε το», ανέφερε ο κύριος Αλέξανδρος.

«Και τώρα έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια να το εμφανίζουν ως μισθό Δεκεμβρίου και να το βάζουν με την αιτιολογία δώρου στην τράπεζα για να φαίνεται».

»Πατάνε στη φτώχεια και στην ανάγκη του ανθρώπου για δουλειά», τόνισε.

«Ανακοινώνουν στο προσωπικό όταν τους προσλαμβάνουν ότι “κοιτάξτε να δείτε εμείς δεν δίνουμε δώρα” και όταν έρχεται η περίοδος του δώρου σε ενημερώνουν ότι θα γίνει αυτό με τον μισθό.»