Tην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.
Η κα. Κεραμέως τόνισε ότι η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης. Σημείωσε ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι μια δυναμική διαδικασία και πρόσθεσε: «δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα πιο αυστηρά ή πιο επιεική«.
Το παρόν σχέδιο λειτουργίας των σχολείων, είπε, βασίζεται στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19, η οποία έλαβε υπ’ όψιν τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.
Διευκρίνισε ότι κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται, αν χρειαστεί, στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη λειτουργία των σχολείων, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.
Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για το πώς θα τηρηθούν οι αποστάσεις μέσα στις τάξεις, η Νίκη Κεραμέως απάντησε ότι η ομόφωνη εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής ήταν να λειτουργήσουν τα σχολεία σε πλήρη σύνθεση, όμως με μέτρα ασφαλείας. Επισήμανε το «αυξημένο μέτρο της μάσκας», την παρουσία σταθερών προσώπων μέσα στις σχολικές αίθουσες και τα διαφορετικά διαλείμματα για να περιοριστεί ο συγχρωτισμός.
Κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
- Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
- Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα γίνεται χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό.
Στ. Πέτσας: Τα σχολεία να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς κορονοϊού
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική.
«Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας, ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορονοϊού«, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για ομαδική δουλειά από την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού – από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη.
Ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.
Τα 16 μέτρα πρόληψης και προφύλαξης στα σχολεία
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού
- Ενημέρωση με έτοιμες επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ
- Αντισηπτικά στο σχολείο και σχολαστικός καθαρισμός, με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
- Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ
- Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης
- Διαφορετικά διαλείμματα για τον περιορισμό συγχρωτισμού μαθητικών ομάδων
- Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων. Ειδική πρόβλεψη από το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής
- Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα – εντός κάθε σχολικού τμήματος
- Μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα – υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων
- Μη πραγματοποίηση εκδρομών και συνεδρίων
- Επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτήρια κλπ και περίπατοι ανά τμήμα
- Στα αθλήματα, θα υπάρχουν μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικά πρωταθλήματα
- Στα εργαστήρια, θα υπάρχουν σταθερές ομάδες συνεργασίας. Θα γίνεται καθαρισμός των υλικών και του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση
- Στην αίθουσα πληροφορικής, θα γίνεται καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
- Για τα μαθήματα με μουσικά όργανα, θα τηρείται απόσταση 3 μέτρων, ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων. Θα γίνεται καθαρισμός των μουσικών οργάνων μετά από κάθε χρήση
- Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι/ νερό. Παροχή ενός παγουριού σε κάθε μαθητή Δημοτικού, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
Ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου
- Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
- Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
- Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
- Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
- Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
- Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
- Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
- Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
- Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα
Πηγή: ΕΡΤ