Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και ως είθισται σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Ευαγγελισμού απολαμβάνουμε παστό, ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, τυλιγμένο με τραγανό κουρκούτι κι από δίπλα μπόλικη, αθάνατη σκορδαλίτσα, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει!

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι

Απαραίτητα συνοδευτικά, πλούσια τραγανή μαρουλοσαλάτα με φρέσκα μυρωδικά, άφθονη δροσερή ρετσίνα και καλή παρέα. Απολαύστε λοιπόν αυτές τις υπέροχες λιχουδιές και καταναλώστε όσο σκορδαλιά τραβάει η όρεξή σας, τη μοναδική μέρα του χρόνου που μπορούμε, χωρίς ενοχές!

Τι θα χρειαστούμε… 

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι
  • 1 φύλλο παστό μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ.
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι…

  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • Πιπέρι

Αν νηστεύετε, παραλείψτε το αυγό

Πώς θα φτιάξουμε…

Το κουρκούτι

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι

Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην μας κάνει σβολάκια.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός. Το σημαντικό είναι ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς για να μείνει τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο.

Το μπακαλιάρο

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι

Ξεπλένουμε τα κομμάτια από το αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό από την προηγούμενη μέρα, με το δέρμα πάνω. Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε το δέρμα. Τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο χυλό, αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και σερβίρουμε με σκορδαλιά.

Επιλέξτε την σκορδαλιά της αρεσκείας σας…

skordalies-320

Σκορδαλιά με ψωμί, με καρύδι, με πατάτα και Ροζ σκορδαλιά, η “trendy” σκορδαλιά

cookeatup.com