Μερομήνια: Τα Μερομήνια είναι ο εμπειρικός τρόπος για να προβλέψει κανείς τον καιρό.
Ένας από αυτούς που έχουν «διδαχθεί» αυτή τη μέθοδο είναι ο Χαράλαμπος Σαχτούρης που σταθερά εδώ και πολλά χρόνια εκδίδει τη δική του μετεωρολογική και λαογραφική ερμηνεία για τα Μερομήνια, αποδίδοντάς τα μάλιστα μ’ έναν ξεχωριστό λογοτεχνικό τρόπο που κάνει εξαιρετικά ευχάριστη τόσο την ανάγνωση, όσο και την παρακολούθηση της επιτυχίας τους.
Μερομήνια- Δεκέμβριος
Όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Σαχτούρης ήπια θα είναι τα χαρακτηριστικά των πρώτων δέκα ημερών του Δεκεμβρίου και θα μας ανοίγουν την όρεξη για ταξίδια, εκδρομές, πεζοπορίες και περιπάτους. Η φθινοπωρινή εικόνα επιμένει, σαν να λέμε, για τούτο μάς ανεβαίνει το ηθικό προσμονής των μεγάλων γιορτών. Κι επειδή οι χειμερινές βροχούλες κρίνονται απαραίτητες, λέει να μη μας τις στερήσει.
Σύντομες αλλά χρήσιμες κι ωφέλιμες, ολοκληρώνουν τη δράση τους στη μέση σχεδόν του μήνα. Από κει και πέρα αγριεύουν λιγάκι τα πράματα και οι παραμονές των Χριστουγέννων κυλάνε μέσα σε τσουχτερό βοριαδάκι που εντείνεται με απειλητική διάθεση. Δεν πραγματοποιείται η απειλή ωστόσο, καθώς το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς γίνεται κάτω από φυσιολογικές, για την εποχή, συνθήκες.
Τα Μερομήνια , μας «λένε» ότι ουσιαστικά ο χειμώνας θα αρχίσει παραμονές Χριστουγέννων οπότε προβλέπεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε όλη την χώρα εκτός από την νότια Ελλάδα.
Μερομήνια – Ιανουάριος
Καλοχρονιζόμαστε όμορφα και με ό,τι ο καθένας επιλέγει. Πριν όμως ολοκληρωθεί το δωδεκαήμερο και πριν αποχαιρετιστούμε με τα καλικαντζαράκια, αγριεύει ξανά η ατμόσφαιρα. Ο βοριάς τρίζει δόντια, η ψύχρα, που ενσκήπτει, γίνεται αρκούντως τσουχτερή, ώστε να την καταλάβουν τα θερμαντικά μέσα και το χιονόνερο (πιθανόν και χιόνι), που ολοκληρώνει το όλο σκηνικό, δίνουν μια πραγματική χειμωνιάτικη αίσθηση.
Ξώφωτα ηρεμούν κάπως τα πράγματα, αλλά η παρουσία του χειμώνα καθίσταται προφανής. Περνούν οι μέρες, περνούν οι νύχτες και η κατάσταση δε φαίνεται να αλλάζει. Μικρές μόνο αυξομειώσεις στα φαινόμενα σημειώνονται. Πάνω στην εικοσάδα των ημερών, ωστόσο , νοτιαδίζει λιγάκι, συννεφιάζει το στερέωμα, λίγο μετά τα νέφη γίνονται βροχοφόρα και το σώμα της γης δείχνει να προετοιμάζεται για φλεβισμένο Φλεβάρη. Θα εξελιχθούν όμως έτσι τα πράγματα, αναρωτιέται ο Χαράλαμπος Σαχτούρης.