Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχική Άρθρα Υγεία Μελέτη: Αυτό είναι το «κατώφλι» για τη συλλογική ανοσία στον κορωνοϊό

Μελέτη: Αυτό είναι το «κατώφλι» για τη συλλογική ανοσία στον κορωνοϊό

Λιγότερο από το μισό του πληθυσμού, ίσως μόνο το 43%, αρκεί πιθανώς να μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, προκειμένου να επιτευχθεί συλλογική ανοσία («αγέλης»), σύμφωνα με μια μάλλον υπεραισιόδοξη νέα μελέτη μαθηματικής-επιδημιολογικής μοντελοποίησης επιστημόνων στη Σουηδία.

Ηέως τώρα κυρίαρχη άποψη είναι ότι η λοίμωξη πρέπει να καλύψει τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού (αν όχι το 70%) για να προστατευθούν έμμεσα επαρκώς και οι υπόλοιποι άνθρωποι από τη νόσο Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις ενδείξεις από τις έως τώρα μελέτες αντισωμάτων στον πληθυσμό, όλες οι χώρες του κόσμου απέχουν ακόμη πολύ από τη συλλογική ανοσία, ακόμη κι αν υποθέσει κανείς ότι όντως ισχύει το «κατώφλι» του 43%.

Οι ερευνητές από τη Σουηδία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τομ Μπρίτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο “Science”, επεσήμαναν ότι η μελέτη τους δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά αντανακλά την άποψη τους πως ένα μικρότερο του αναμενομένου ποσοστό του πληθυσμού χρειάζεται να αρρωστήσει και να αποκτήσει ανοσία για να επιτευχθεί ευρύτερη ανοσία έναντι του νέου ιού.

Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον κορωνοϊό κατά μέσο όρο σε άλλα δυόμισι άτομα και λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της ηλικίας και της κοινωνικής συμπεριφοράς στην πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς (αντίθετα με άλλα απλούστερα μοντέλα που υποθέτουν ότι όλα τα μέλη του πληθυσμού είναι εξίσου ευάλωτα), το νέο μοντέλο προβλέπει τελικά ότι μια ανοσία «αγέλης» με ποσοστό λοιμώξεων μόνο στο 43% του πληθυσμού θα είναι αρκετή για να αποτρέψει ένα δεύτερο μεγάλο επιδημικό κύμα, εφόσον όμως παράλληλα η άρση των περιορισμών συνεχίσει να γίνεται σταδιακά και όχι απότομα. Θα πρέπει να διατηρηθεί επίσης η τήρηση μέτρων προστασίας (πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση συμπτωμάτων κ.α.) και να γίνονται τεστ στον πληθυσμό, ιχνηλάτηση επαφών κρουσμάτων, καθαρισμός επιφανειών κ.α.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ο επικεφαλής της νέας μελέτης Τομ Μπρίτον υπήρξε μέλος της επιστημονικής ομάδας, η οποία, υπό τον δρα ‘Αντερς Τέγκνελ, χάραξε την χαλαρή -και εκ των υστέρων επικρινόμενη- επιδημιολογική στρατηγική της Σουηδίας, η οποία απέφυγε μεν το ευρύ lockdown, αλλά με τίμημα αυξημένους θανάτους σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Η ομάδα αυτή είχε προβλέψει ότι ο μισός σουηδικός πληθυσμός θα είχε αποκτήσει συλλογική ανοσία έως το τέλος Απριλίου, κάτι που ούτε κατά διάνοια δεν συνέβη. Μια σουηδική μελέτη τον Μάιο βρήκε ότι μόνο το 7,3% ενός δείγματος 1.100 ανθρώπων είχε αποκτήσει αντισώματα έναντι του κορονοϊού.

real.gr