ΛΑΡΚΟ: Κληρώνει για το μέλλον της πολύπαθης εταιρείας – Την Δευτέρα συνάντηση εργαζόμενων ΤΑΙΠΕΔ

Οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν διευκρινίσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για τα αν υπάρχουν σχέδια επενδύσεων από τον υποψήφιο επενδυτή και αν αυτά είναι δεσμευτικά.

ια τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση μεταξύ του Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του ΤΑΙΠΕΔ με θέμα την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τα σχέδια του μελλοντικού επενδυτή της εταιρείας.

Το θέμα αφορά την ερώτηση που πριν λίγες ημέρες κατέθεσε το ΚΚΕ σε σχέση με πληροφορίες που έφτασαν στους εργαζόμενους για τα σχέδια του υποψήφιου επενδυτή να μην επαναλειτουργήσει  τη ΛΑΡΚΟ, αλλά να την κάνει «σκραπ», όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, στα εργοστάσια της ΛΑΡΚΟ οι σιδηροκατασκευές χιλιάδων τόνων έχουν συνολική αξία 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στο Μαρούσι / Πηγή: Intime
Τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στο Μαρούσι / Πηγή: Intime

Εξηγήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν πληροφορίες, θα ζητήσουν διευκρινίσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για τα αν υπάρχουν σχέδια επενδύσεων από τον υποψήφιο επενδυτή και αν αυτά είναι δεσμευτικά.

Σημειώνεται ότι η  πώληση της ΛΑΡΚΟ, έχει μπλοκάρει προς το παρόν, μετά την κατάθεση στο ΣτΕ, την προηγούμενη Άνοιξη, της αίτησης ακύρωσης από την Commodity & Mining Insight Ireland Ltd (CMI) κατά των υπουργών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως υπεύθυνους για την απόφαση της Ειδικής Διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ, με την οποία ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings.

Αρχικά, ορίστηκε να συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, και η νέα αναβολή είναι για 26 Μαρτίου.

Η ΛΑΡΚΟ τελεί από Ειδική Διαχείριση από τον Φεβρουάριο του 2020, ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώνει συσσωρευμένα χρέη σε προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς και πιστωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ως τον Ιανουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη της εταιρίας ανέρχονταν σε 470 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 351,2 εκατ. ευρώ οφείλει στη ΔΕΗ για την προμήθεια ρεύματος.

Επιπλέον, εξακολουθεί και υφίσταται το πρόβλημα με τις κρατικές ενισχύσεις, που πήρε η εταιρία από το ελληνικό δημόσιο ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, κρίθηκαν το 2014 μη συμβατές από την Κομισιόν, η οποία υποχρέωσε τη χώρα μας να ανακτήσει το ποσό αυτό συν τους νόμιμους τόκους.

Εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ / Πηγή: Intime
Εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ / Πηγή: Intime

imerisia.gr