Κορονοϊός: Η αποκλιμάκωση της πανδημίας φέρνει μεγαλύτερη «απελευθέρωση» – Έρχεται νέα άρση μέτρων

Με σταθερά βήματα βαδίζει πλέον η χώρα μας προς την αποκλιμάκωση από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο δρόμος είναι ανοιχτός για επιπλέον χαλάρωση μέτρων, τα οποία θα αποφασιστούν στη νέα συνεδρίαση των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Τετάρτη (9/3).

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα χαλαρώνουν και η χώρα είναι «ανοιχτή» απέναντι στους περισσότερους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας όχι μόνο δεν επηρεάζονται αρνητικά, αλλά βρίσκονται σε συνεχή αποδρομή. Η μείωση αυτή δημιουργεί την αισιοδοξία σε ειδικούς και κυβέρνηση, ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη νέα έξαρση της επιδημίας τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κι αυτό καθώς, οι επιστήμονες προβλέπουν πως από τον ερχόμενο Οκτώβριο και μετά, δεν αποκλείεται να έχουμε μια νέα έξαρση, η οποία όλοι ελπίζουν να είναι διαχειρίσιμη.

Με δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας, τόνισε πως η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους δεν θα αργήσει: «Μέσα στο Μάρτιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που υπάρχουν και θα πάμε σε ένα κανονικό Πάσχα και καλοκαίρι κοντά στην κανονικότητα τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους».

«Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί δεν ξέρουμε πως μπορεί να γυρίσει η πανδημία το φθινόπωρο», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατες δηλώσεις τους.

Γκάγκα: «Κανονικό Πάσχα και καλύτερο το καλοκαίρι»

Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων της στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

Σε δηλώσεις της τόνισε πως η πανδημία αποκλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά, ενώ παρατηρείται μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών:

«Μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα κανονικό Πάσχα και ένα καλύτερο καλοκαίρι», είπε συγκεκριμένα.

Και πράγματι. Μετά από ένα αργόσυρτο χειμώνα κατά τη διάρκεια του οποίου οι σκληροί δείκτες της πανδημίας σημείωναν δραματική αύξηση, εδώ και ενάμισι μήνα η κατάσταση έχει αναστραφεί.

Πώς έπεσαν οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, η μείωση στους σκληρούς δείκτες ακολούθησε την εξής πορεία:

Θάνατοι

Η αποκλιμάκωση στους θανάτους καθυστέρησε περισσότερο από όλους τους άλλους δείκτες. Ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου με 737 νεκρούς στον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο και κατέληξε το περασμένο Σάββατο 6 Μαρτίου, στους 409 θανάτους, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 44%.

Διασωληνωμένοι

Στην κορύφωση των νοσηλειών των διασωληνωμένων στις 30 Ιανουαρίου ο επταήμερος κινητός μέσος όρος ήταν 621 ασθενείς, ενώ 35 ημέρες μετά και συγκεκριμένα το Σάββατο 6 Μαρτίου ο μέσος όρος έπεσε στους 395 διασωληνωμένους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 36%.

Ημερήσιες νέες εισαγωγές και εβδομαδιαίες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας στον κινητό εβδομαδιαίο μέσο όρο ήταν στις 12 Ιανουαρίου 578 ασθενείς, ενώ χθες Κυριακή (7/3) ο αριθμός αυτός έπεσε στους 283, παρουσιάζοντας μείωση κατά 51%

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία ανά εβδομάδα. Στις 30 Ιανουαρίου ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ήταν 3.029 εισαγωγές, ενώ το περασμένο Σάββατο (6/3) έπεσε στους 1.982 ασθενείς. Οι εβδομαδιαίες εισαγωγές δηλαδή μειώθηκαν μέσα σε 35 μέρες κατά 34%.

Ποια μέτρα θα αρθούν μέχρι το Πάσχα

Ο Μάρτιος αποτελεί μήνα ορόσημο για τις χώρες της Ευρώπης, ως προς την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Πολλά κράτη μάλιστα φρόντισαν ήδη να άρουν τους περιορισμούς, ενώ άλλα -μεταξύ αυτών και η χώρα μας- θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει κάθε εβδομάδα τον τελευταίο μήνα για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Μέχρι σήμερα, καταργήθηκε η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, επιτράπηκαν οι όρθιοι στους χώρους ψυχαγωγίας και τα νυχτερινά κέντρα και αυξήθηκε η χωρητικότητα στα γήπεδα. Επίσης, επανήλθαν οι σχολικές εκδρομές και οι εκδρομές στα ΚΑΠΗ και διευρύνθηκε η χωρητικότητα σε τουριστικά λεωφορεία και πλοία.

Έως τα τέλη Μαρτίου, μέτρα που ισχύουν σήμερα μόνο για τους εμβολιασμένους και επηρεάζουν την κανονικότητα θα έχουν αρθεί, ενώ κάποια θα παραμείνουν. Έως το Πάσχα στα τέλη Απριλίου, δεν αποκλείεται οι εμβολιασμένοι να έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταργηθούν:

  • η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους,
  • η δήλωση των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid,
  • η πενθήμερη απομόνωση των θετικών ατόμων και η καραντίνα των επαφών τους,
  • το εκτεταμένο testing σε ειδικούς χώρους, όπως π.χ. στα σχολεία.

Κάποια από τα παραπάνω μέτρα δεν αποκλείεται να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από περισσότερο “κανονικές” διαδικασίες που παραπέμπουν σε ενδημικούς λοιμογόνους ιούς, όπως είναι η γρίπη.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ωστόσο, σε δηλώσεις του έχει αποκλείσει τη χαλάρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr