Κοροναϊός: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση της πανδημίας – Τι είπε η Παγώνη για τις μάσκες

A graffiti representing a nurse by artist David "S.I.D." Perez is pictured on a wall as part of a serie to pay tribute to essential workers during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Gland, Switzerland, April 5, 2020. REUTERS/Denis Balibouse

Για την πορεία της πανδημίας μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία επεσήμανε ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικές και η πίεση στους σκληρούς δείκτες θα συνεχιστεί. Η ίδια εκτίμησε ότι αποκλιμάκωση θα υπάρξει έως τις αρχές Μαρτίου, και «μετά τα πράγματα θα βελτιωθούν».

Η γιατρός ξεκαθάρισε πάντως ότι «ο ιός δε θα φύγει, ο ιός θα είναι εδώ, απλώς με τα αντιικά φάρμακα και με τα εμβόλια θα τον αντιμετωπίζουμε. Αυτό είναι το δια ταύτα. Ο ιός όπως ο ιός της γρίπης και τόσοι άλλοι κοροναϊοί θα είναι εδώ,  θα κάνουμε πρόληψη με τα εμβόλια, και όποιος νοσήσει τότε θα χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά και τα πρωτόκολλα που έχουμε».

Σημείωσε ότι επικαλούμενη τον λοιμωξιολόγο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι ότι το βέλτιστο θα ήταν ένα εμβόλιο για όλους τους κοροναϊούς ώστε να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε για όλο το χρόνο, αλλά πρόσθεσε χρειάζεται «πολύ χρήμα για να γίνει αυτό».

Πότε θα αποχαιρετήσουμε τις μάσκες

Για τη μάσκα διευκρίνισε «εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, μέχρι το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα. Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα, και οικογένειες που η οικογένεια είναι φούσκα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε». «Στη δουλειά μας θα τη φορέσουμε ακόμα. Μην αρχίσουμε από σήμερα και χαλαρώνουμε, στόχος είναι μπροστά, και όχι πίσω» προειδοποίησε η κ. Παγώνη.

Την ίδια στιγμή τη χρήση μάσκας αφήνουν πίσω τους χώρες, όπως η Δανία και η Βρετανία. Μάλιστα η Δανία έχει λίγο πολύ κηρύξει το τέλος της εποχής του κοροναϊού αίροντας όλα τα περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και τη χρήση μάσκας.

«Η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της 1,2 και 3 είναι πολύ μεταδοτικές, αρρωσταίνουν περισσότεροι, με απλά συμπτώματα εάν είσαι εμβολιασμένος, εάν είσαι ανεμβολίαστος είναι πιο βαριά, και οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται και στις κλίνες COVID και μπορούν να φτάσουν και ΜΕΘ COVID» σημείωσε δε. «Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση που καλύπτει και την Όμικρον σε υψηλό ποσοστό» τόνισε στο πλαίσιο αυτό η Ματίνα Παγώνη.

Η Όμικρον κυριαρχεί στα νοσοκομεία

Ενώ το προηγούμενο διάστημα, οι νοσηλείες μοιράζονταν σε 50-50% με Όμικρον και Δέλτα, πλέον φαίνεται πως η νέα παραλλαγή επικρατεί και στα νοσοκομεία σε ποσοστό περίπου 80-20%.

Ο πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε πως οι νεκροί στις ΜΕΘ είναι το αποτέλεσμα των αυξημένων μολύνσεων με τη μετάλλαξη Δέλτα σε άτομα μεγάλης ηλικίας και ανεμβολίαστους.

«Χιλιάδες άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Τα νοσοκομεία πιέζονται. Με την Όμικρον νοσεί αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό», εξήγησε, ενώ δήλωσε πως υπάρχει καθυστερημένη προσέλευση μη εμβολιασμένων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ουσιαστική αποκλιμάκωση θα δούμε μετά από 1-2 μήνες, βέβαια, είπε στην Αφρική μπορεί να δημιουργηθεί νέα μετάλλαξη.