Υπό έλεγχο δείχνει να είναι το «πύρινο» μέτωπο της πανδημίας που προκάλεσε με τις διακυμάνσεις του στη χώρα μας το θάνατο σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους. Ομως όπως συμβαίνει στις μεγάλες πυρκαγιές, έτσι και σε αυτή την περίσταση, ο δυνητικός κίνδυνος των αναζωπυρώσεων είναι μεγάλος, ακόμη και όσο βαδίζουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού, μια εποχή όπου ο κοροναϊός φαίνεται να εξασθενεί.
Οι πηγές αναζωπύρωσης της πανδημίας αλλά και ο τρόπος που αυτή θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω των παραλλαγμένων στελεχών του ιού, είναι κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς ακόμη και τώρα που οι τρεις βασικοί δείκτες που αντανακλούν το σθένος του φαινομένου, παρουσιάζουν σημαντική πτώση.
Και μάλιστα, τα προγνωστικά μοντέλα που παλαιότερα προέβλεπαν εφιαλτικά σενάρια με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, τώρα, αξιολογώντας τα δεδομένα με τα οποία τα τροφοδοτούν οι επιστήμονες, προβλέπουν μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, ακόμη και κάτω από 200, σε λίγες μέρες.
Ωστόσο οι παράμετροι που προκαλούν ανησυχία είναι ότι εδώ και πολλούς μήνες, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στην Αττική όπου στο κέντρο της Αθήνας εμφιλοχωρεί η λεγόμενη νιγηριανή μετάλλαξη. Την Παρασκευή μάλιστα έγινε γνωστό ότι εμφανίστηκε και το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης η οποία διεθνώς προκαλεί ανησυχία καθώς όπως λέγεται, είναι δύο φορές πιο μεταδοτική, και φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν νοσήσει από κοροναϊό.
Οι μεταλλάξεις επομένως που μπορεί στο άμεσο μέλλον να εμφανιστούν, χωρίς μάλιστα να είναι εξακριβωμένο αν μπορούν να μας προστατέψουν από τα εμβόλια, μπορεί να αναμοχλεύσουν τις συνθήκες που κρατούν αδρανοποιημένο τον ιό δημιουργώντας έτσι νέες προϋποθέσεις εξάπλωσης.
Οσο δεν επιτυγχάνεται ο εμβολιασμός του ποσοστού εκείνου του πληθυσμού που συνιστά τείχος ανοσίας, τόσο ο ιός θα αναζητά τρόπους αυτομετασχηματισμού δοκιμάζοντας τις βέλτιστες παραλλαγές διάτρησης της ανοσολογικής ασπίδας του ανθρώπινου οργανισμού.
Είναι βέβαιο ότι το καλοκαίρι με την είσοδο χιλιάδων τουριστών στην χώρα και τις συνεχείς μετακινήσεις ανθρώπων από μέρος σε μέρος η επιδημιολογική τράπουλα θα ανακατευτεί και άγνωστος είναι ο συνδυασμός που θα εμφανιστεί στο τραπέζι. Για αυτό κανείς δεν εφησυχάζει ακόμα κι αν όλα πάνε επί του παρόντος προς το καλύτερο.
Ας δούμε την εικόνα. Τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, είναι σημαντική η μείωση της επίπτωσης της πανδημίας στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Οπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, «υπάρχει σταδιακή και σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων και η χώρα μας πλέον κατατάσσεται στις ευρωπαϊκές χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα».
Ωστόσο, όπως είπε, εξακολουθούμε να έχουμε 9.500 ενέργα κρούσματα σε όλη την επικράτεια και υπάρχουν περιοχές, όπως η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα και η Φλώρινα, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο πορτοκάλι (επίπεδο 3) και θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο, ώστε να περιορίσουν την επιδημία.
Η Β. Παπαευαγγέλου τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη για εμβολιασμό, υπογραμμίζοντας πως την εβδομάδα που πέρασε -όσον αφορά τις ηλικίες άνω των 65 ετών- το 92% όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί και το 98% όσων χάθηκαν από κορονοϊό δεν είχαν προλάβει να κάνουν το εμβόλιο.
Η ίδια προέβλεψε, ωστόσο, ότι στο τέλος του μήνα, οι διασωληνωμένοι στην χώρα ίσως να είναι λιγότεροι από 200.
Ορισμένα νούμερα συνυφασμένα με το δελτίο πανδημικής πρόβλεψης έχουν ως εξής: Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων. Το Rt στην επικράτεια είναι στο 0,83%.
Είχαμε 6.500 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα- κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα. Σημαντική είναι και η αποκλιμάκωση στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από τον αριθμό των εξιτηρίων. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. Σύμφωνα και με τους διεθνείς οργανισμούς, υπάρχει ακόμα κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
«Δεν είναι απίθανη δραματική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.
«Να απολαύσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με προσοχή, ώστε να αποφευχθούν οι νέες μολύνσεις» είπε η Β. Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα μέτρα που επικαιροποιεί η Επιτροπή ενόψει του καλοκαιριού, με βάση και την περσινή εμπειρία.
Όπως είπε θα γίνεται καθημερινή παρακολούθηση των δεδομένων, ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς, η είσοδος των τουριστών στη χώρα θα γίνεται με την ειδική φόρμα PLF, με αρνητικό μοριακό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης και δειγματοληπτικός αριθμός rapid test στο αεροδρόμιο
in.gr