Κλεοπάτρα: Βρέθηκε ο τάφος της; – Ανακαλύφθηκε σήραγγα που μπορεί να οδηγήσει στον χαμένο τόπο ταφής της

Μπροστά στην ανακάλυψη του τάφου της θρυλικής Κλεοπάτρας ενδέχεται να βρίσκονται οι αρχαιολόγοι.

Μια σήραγγα λαξευμένη μέσα σε στρώματα βράχου, που χρονολογείται από την ελληνορωμαϊκή εποχή, ανακαλύφθηκε κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου ή τον “Μεγάλο τάφο του Όσιρι”, που μπορεί να οδηγήσει στον από καιρό χαμένο τάφο της αινιγματικής τελευταίας φαραώ της Αιγύπτου, Κλεοπάτρας αλλά και του εραστή της, Μάρκου Αντώνιου, σύμφωνα με το Ancient Origins, που επικαλείται το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων εξήγησε ότι η σήραγγα έχει ύψος δύο μέτρα και είναι 13 μέτρα κάτω από τη γη. Η σήραγγα, που θεωρείται “γεωμετρικό θαύμα”, λέγεται πως προσομοιάζει με το Ευπαλίνειο όρυγμα στη Σάμο, που θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία της μηχανικής, αλλά αυτή στην Αίγυπτο είναι μεγαλύτερη.

Η επικεφαλής αρχαιολόγος Kathleen Martinez του Πανεπιστημίου του Αγίου Δομίνικου, που περιέγραψε τη σήραγγα ως “ένα θαύμα μηχανικής”, είναι πεπεισμένη για περισσότερα από δέκα χρόνια ότι η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος έχουν ταφεί μέσα στον ναό και πως η σήραγγα θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς αυτήν την ανακάλυψη. Έτσι, εδώ και μια δεκαετία συνεχίζει τις ανασκαφές της στην τοποθεσία.

Ο ναός βρίσκεται κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια. Η Martinez δήλωσε στο Heritage Key ότι η εύρεση των λειψάνων της τελευταίας φαραώ της Αιγύπτου θα ήταν “η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα”.

Η αρχαιολόγος θεωρεί ότι, αφού ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα από τον Οκταβιανό, πριν αυτοκτονήσει και η ίδια, η Κλεοπάτρα σχεδίασε λεπτομερώς για να ταφούν και οι δύο εκεί, όπως υποστηρίζει και ο μύθος. Η Martinez είχε προηγουμένως πει στο National Geographic: “Η Κλεοπάτρα είχε διαπραγματευθεί με τον Οκταβιανό να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του επειδή ήθελε να αναπαραστήσει τον θρύλο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το αληθινό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι προσφέρει την αθανασία. Μετά τον θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης και έτσι θα είχαν αιώνια ζωή μαζί”.

Τώρα, η Martinez ενδέχεται να είναι στον σωστό δρόμο αφού ανακάλυψε τη λαξευμένη σήραγγα στον βράχο, περίπου 13 μέτρα (43 πόδια) κάτω από τον ναό.

Οι ομάδες, που εργάζονται στο σημείο, βρήκαν ένα τμήμα της σήραγγας, που βυθίστηκε στα νερά της Μεσογείου, σειρά από κεραμικά αγγεία και βάζα βρέθηκαν κάτω από το ίζημα της λάσπης, καθώς και ένας ορθογώνιος ασβεστόλιθος. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού Taposiris Magna είναι επίσης υποβρύχια λόγω τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν την αιγυπτιακή ακτή μεταξύ 320 μ.Χ. και 1303 μ.Χ..

Η Martinez αποκάλυψε, επίσης, αρκετά σημαντικά αντικείμενα μέσα στον ναό, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που έφεραν τις εικόνες και τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Μεγάλου Αλέξανδρου και πολλών αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.

Πηγή: Daily Mail, hoy.com.do, EFE, Jerusalem Post

instyle.gr