Καστοριά: Κυριακάτικη συνταγή για χοιρινό με αρμιά | Καστοριανή Εστία

Ένα παραδοσιακό φαγητό της Καστοριάς που συνηθίζεται να μαγειρεύεται κατά τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών που πλησιάζουν.

Χοιρινό με λάχανο ( αρμιά)

Συστατικά

1 κιλό χοιρινό κρέας
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουτάλι της σούπας ντομάτα πάστα
1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του καφέ κρασί κόκκινο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο
αλάτι πιπέρι πάπρικα
Αρμιά

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε με το λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ τον οποίο έχουμε διαλύσει μέσα στο κρασί.
Αφού πάρουν μία βράση, ρίχνουμε το κρέας κομμένο σε κύβους. Το αφήνουμε να σιγοβράσει, μόλις μαλακώσει ρίχνουμε την αρμιά κομμένη σε λωρίδες ενός πόντου.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αφήνουμε να βράσουν ακόμη λίγο μέχρι να γίνει και το λάχανο(αρμιά)και λίγο πριν το σβήσουμε βάζουμε και το φρέσκο βούτυρο

Προετοιμασία Αρμιάς.

1.Παίρνουμε το λάχανο και ανοίγουμε μία τρύπα στην καρδιά του , αφού κόψουμε ένα κομμάτι από το σκληρό μέρος του λάχανου,
2.Γεμίζουμε την τρύπα με αλάτι και το αφήνουμε για ένα βράδυ μέσα σε μία λεκάνη.
3.Την άλλη μέρα προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύπτονται και 1 φλυτζάνι του καφέ αλάτι.
4.Κουνάμε το δοχείο μέρα παρά μέρα για να ανακατεύεται.Αυτό το κάνουμε για 40 μέρες Αυτή είναι η λεγόμενη αρμιά.