ΜΕ 38 ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ 3 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1996-1999
Η πρωτοβουλία του κυβερνητικού βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια, να φέρει το θέμα της “Οικολογικής κατάστασης της λίμνης της Καστοριάς” στην υποεπιτροπή υδάτινων πόρων της Βουλής και μάλιστα με εισηγητή τον δήμαρχο Γιάννη Κορεντσίδη, αδίκως χαρακτηρίστηκε σαν μια ακόμα απόπειρα για την “εξυγίανση” της, προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτή τουριστικά, σύμφωνα με τις δυνατότητές της.
Διότι τότε η πρωτοβουλία αυτή, θα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την διαφημιστική καμπάνια του Δήμου, η οποία εμφανίζει την λίμνη – και όχι άδικα – ιδιαίτερα διαυγή σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες που ασχολούνται με τα υδάτινα σπορ.
Ενώ αντίθετα θα δικαιώσει όλους αυτούς που επιδιώκουν μετά μανίας την ένταξη της λίμνης σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που θα την… εξυγιάνει, για μια ακόμα φορά, με πακτωλούς χρημάτων, για διάφορες μελέτες!
Η “εξυγίανση” της λίμνης ξεκίνησε την περίοδο 1996 -1999 για πρώτη φορά και υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση χρηματοδοτήθηκε με 1.200 δισεκατομμύρια δρχ και υλοποιήθηκαν έργα άσχετα με το αντικείμενο του προγράμματος.
Ενώ η δεύτερη φάση χρηματοδοτήθηκε με 1.500 δισεκατομμύρια δρχ, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε και την κατασκευή του… καλλιμάρμαρου κτηρίου, στην είσοδο της πόλης, που αρχικά θα στέγαζε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας – το οποίο στην συνέχεια… μετονομάστηκε σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για καθαρά πρακτικούς λόγους…
Πάνω από 38 ήταν οι μελέτες που εκπονήθηκαν για την λίμνη.Οι περισσότερες μοιάζουν σαν να βγήκαν από τον… πολύγραφο, ενώ όλες έχουν σήμερα μόνο… μουσειακή αξία!
Αλλά το πιο τραγελαφικό ήταν όταν ο Δήμος Καστοριάς αποφάσισε να… εξορκίσει το πρόβλημα της λίμνης, ιδρύοντας Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας – Ενυδρείο το οποίο φρόντισε να στεγάσει σε καλλιμάρμαρο κτίριο, στην είσοδο της πόλης, που κόστισε στο Δήμο πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δρχ.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 διοργανώθηκε εν μέσω εντάσεων και διαξιφισμών, μια ημερίδα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, με θέμα: “Η λίμνη της Καστοριάς, προβλήματα και προοπτικές”.
Μεταξύ των ομιλητών της ημερίδας ήταν και ο καστοριανός καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Κοβάτσης, ο οποίος χαρακτήρισε “Λιμναίο κακούργημα” αυτό που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην λίμνη!
Ο κ. Κοβάτσης μεταξύ άλλων είπε: “Το κακούργημα έχει χρονοδιάγραμμα και δημιουργούς, θα είμαι συγκεκριμένος και απο τα τεκμηριωμένα στοιχεία που θα παραθέσω, θα βγει η αλήθεια που όλοι την ψάχνουμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πολλοί ένοχοι την κρύβουν επιμελώς, για ίδιους και ωφελιμιστικούς σκοπούς.
Το έγκλημα λοιπόν, συντελέσθηκε στην περίοδο τετραετίας 1996 – 1999, από τους διαχειριστές των άνω των 1.200.000.000 δραχμών, που ενώ χορηγήθηκε σε αυτούς για να εφαρμόσουν τις υποδείξεις και τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε από τον Καθηγητή κ. Οικονομόπουλο του “Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης”, στην οποία συμμετείχα και εγώ (εθελοντικά χωρίς να πάρω προσωπικά ούτε ένα ευρώ), αυτοί διέθεσαν από το παραπάνω ποσόν, λιγότερο από το ήμισυ αυτού για τη λίμνη, ενώ το υπόλοιπο και μεγαλύτερο ποσόν, για άλλες έρευνες και εργασίες, άσχετες άμεσα με τη λίμνη, με αποτέλεσμα βασικά βιολογικά και χημικά στοιχεία αυτής να παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστα και να δημιουργηθούν υποθέσεις, φήμες και αοριστίες για την ποιότητα, καθαρότητα και επικινδυνότητα των προϊόντων της και ο καθένας να λέει τις “επιστημονικές” ανοησίες του. Όλοι γίνανε πανεπιστήμονες, και εμείες οι Καθηγητές του ΑΠΘ είμαστε, για αυτούς, άσχετοι με τα προβλήματα της λίμνης και της επίλυσης αυτών!!!”
Διαφωτιστικός ήταν ο κ. Κοβάτσης και στον τρόπο με τον οποίο κατανεμήθηκαν τα κονδύλια που προορίζονταν για την εξυγίανση στη λίμνης. Αναφέρει λοιπόν:
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος και τεκμηριωμένος αναφέρω ότι, από τα 1.256.820.783 δρχ. που συνολικά ξοδεύτηκαν (δήθεν για τη λίμνη) μόνο 521.320.783 εκ. δρχ. ξοδεύθηκαν για την λίμνη, ενώ τα άλλα 735.500.000 εκ. δρχ. ξοδεύτηκαν για άλλες, άσχετες προς τη λίμνη αιτίες. Συγκεκριμένα, για τα παρακάτω περίεργα έργα και μελέτες ξοδεύτηκαν:
1) Για τη μελέτη της σπηλιάς του δράκου 74.600.000!!! Αν αντί της μελέτης της σπηλιάς του δράκου, διαθέτονταν τα 74,6 εκατομμύρια δρχ. για τις μετρήσεις μεταλλικών τοξικών στοιχείων της λίμνης, θα είχαμε μια πλήρη αναλυτική μελέτη των διακυμάνσεων αυτών επί δεκαετία και θα ξέραμε επακριβώς αν αυτές είναι επικίνδυνες για τη λίμνη και τα ψάρια της ως και αυτών που τα καταναλώνουν. Τώρα δεν ξέρουμε τίποτε, διότι δεν έγινε καμιά ανάλυση τοξικών μετάλλων μετά τις μετρήσεις που έγιναν στη μελέτη Οικονομόπουλου. Χαρακτηρίσθηκε αυτή η μελέτη, απο τους “ειδικούς” της Καστοριάς, άχρηστη και άσχετη!!! Τόσο σχετικοί και “ειδικοί” είναι!!! (οι παντογνώστες φωνασκούντες).
2) Διατέθηκαν συνολικά 330,9 εκατ. δρχ. για τις αποχετεύσεις Φουντουκλή, ενώ αυτές έπρεπε να πληρωθούν από τις εισφορές των οικοπεδοποιηθέντων αμπελώνων (μεταξύ αυτών και οι δικές μου) και όχι από τα κονδύλια της λίμνης, ενώ αν διαθέτονταν αυτά για τη μελέτη του πυθμένα της λίμνης (π.χ. στο ΙΓΜΕ), θα ξέραμε την κατάσταση αυτού, και κυρίως τι διαφυγές νερών υπάρχουν σε αυτόν. Τώρα δεν ξέρουμε τίποτε για αυτό το σοβαρό πρόβλημα.
3) Διατέθηκαν 39,9 εκ. δρχ. για τις αποχετεύσεις Νταηλάκη που επίσης βάρυναν το Δήμο Καστοριά, ενώ αν διαθέτονταν για την μελέτη της (χημικής) σύστασης του πυθμένα, θα είχαμε μια πλήρη εικόνα αυτού, με πολλές λεπτομέρειες και παραμέτρους.
4) Διατέθηκαν για τη διαμόρφωση πεζοδρομίων (βορείου παραλίας), χωρίς να έχουν αυτά καμία σχέση με την εξυγίανση της λίμνης, 138,66 εκατ. δρχ. Αν διαθέτονταν αυτά για την έρευνα των φυτοφαρμάκων, θα ξέραμε ποια είναι αυτά, ενώ τώρα δεν ξέρουμε παρά μόνο ότι υπάρχουν και μολύνουν τα νερά της λίμνης!!!
5) Διατέθηκαν από το 1.2000.000.000 ποσόν 10.856 εκ. δρχ. για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης. Αν διαθέτονταν αυτά, για την πλήρη οικολογική μελέτη της λίμνης, θα ξέραμε τη κατάστασή της (από πάσης πλευράς) ενώ τώρα εκπονείται διδακτορική διατριβή στο θέμα αυτό της αξιόλογου ερευνήτριας κας Ματ. Κατσιάπη και μας παρουσιάστηκαν (στην ημερίδα των αλιέων) μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και συμπεράσματα.
6) Διατέθηκαν 138,750 εκατ. δρχ. για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου σχεδίου πόλης ενώ αυτή δεν είχε καμία σχέση με τα έργα στη λίμνη, και αν διαθέτονταν για την έρευνα των απορρυπαντικών – λιπασμάτων και άλλων ευτροφικών παραγόντων., θα είχαμε μία πλήρη εικόνα του ευτροφισμού που μας γεμίζει πρασινάδα και δυσοσμίες το καλοκαίρι, ως των αιτιών αυτών και της αντιμετώπισης των. Τα νούμερα και οι ημερομηνίες των ενταλμάτων είναι στη διάθεση της Εισαγγελίας και του καθενός”.
Όλα αυτά τα στοιχεία έγιναν αντικείμενο έρευνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία κατέληξε να χαρακτηρίσει μεγάλο μέρος των δαπανηθέντων ποσών ως “παρανόμως δαπανηθέντα” και για το λόγο αυτό καταδικάστηκε η χώρα μας με βαρύτατα πρόστιμα. Τα οποία όμως όπως συμβαίνει πάντα δεν πλήρωσαν οι υπεύθυνοι, αλλά οι φορολογούμενοι πολίτες.