Με ελάχιστες συμμετοχές των εμπλεκομένων φορέων και πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη 28 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς η προγραμματισμένη ημερίδα του έργου LIFE ATIAS – LIFE 18 NAT/GR/000430, που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Εταίρος του προγράμματος από την Καστοριά είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, αλλά στην ημερίδα διαβάστηκε μόνο το μήνυμα του απόντος προέδρου κ. Απόστολου Τσούκα.
Από την ημερίδα απουσίαζε επίσης και ο Καστοριανός καθηγητής του ΑΠΘ κ. Νίκος Παναγιώτου, ο οποίος στο πρόγραμμα εμφανίζεται και ως συντονιστής του προγράμματος.
Το πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε με 2 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2019, θεωρητικά είχε σκοπό
«Την εγκατάσταση ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και άμεσης εξάλειψης των εισβλητικών ξενικών ειδών στην βόρεια Ελλάδα»
Επί της ουσίας όμως, δημιουργήθηκε για να περιοριστεί ο αριθμός των 50.000 αδέσποτων μινκ, που είχαν απελευθερωθεί το καλοκαίρι του 2010 από φάρμες της ευρύτερης περιοχής κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Το οξύμωρο είναι ότι οι υπεύθυνοι του προγράμματος, για να πετύχουν το στόχο τους, επέλεξαν κάτι σαν ποντικοπαγίδες και την…. φαντασία της Αγκάθα Κρίστι προκειμένου να «συλλάβουν και να εξοντώσουν» επί τόπου(!) τα ασύλληπτα ζωάκια.
Χωρίς, όμως, να παρουσιαστούν στην προχθεσινή απολογιστική ημερίδα απτά αποτελέσματα από την δράση του προγράμματος, που να δικαιολογούν την υλοποίησή του!
Αντίθετα, σύμφωνα με μετρήσεις της Εταιρίας Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Καστοριάς, οι πληθυσμοί που παρουσιάζουν αισθητή μείωση τα τελευταία χρόνια δεν είναι των μινκ αλλά των υδρόβιων πτηνών της λίμνης που απειλούνται με αφανισμό από αυτά!