Στα τουρκικά σχολικά βιβλία και συγκεκριμένα στο μάθημα της γεωγραφίας έχει πλέον εισαχθεί η θεωρία περί «γαλάζιας πατρίδας».
Το ανιστόρητο πλην επιθετικό για την ελληνική κυριαρχία δόγμα, αναπτύσσεται με χάρτες που ωστόσο δεν περιλαμβάνουν τα γεωγραφικά «όρια» που χρησιμοποιούνται στην επίσημη εκδοχή του.
Δεν λείπει ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο ορισμός της γαλάζιας πατρίδας που κατά τους συντάκτες του σχολικού εγχειριδίου «περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Τουρκίας που κηρύχθηκαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Γίνεται επίσης λόγος για «περιοχές κυριαρχίας της Τουρκίας πέρα από τον εθνικό όρκο».
Υπάρχει επίσης λεζάντα που συνιστά στους μαθητές να δώσουν παραδείγματα «του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις άδικες διεκδικήσεις που αγνοούν τα νόμιμα και γεωγραφικά συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το συγκεκριμένο μάθημα εντάσσεται στη διδακτέα ύλη της ένατης τάξης του τουρκικού εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή διδάσκεται σε παιδιά ηλικίας περίπου 15 ετών.
Γ. Γεραπετρίτης: Καμία απολύτως αναφορά στο Αιγαίο και στην Ελλάδα
Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
«Το αφήγημα και το ιδεολόγημα της “Γαλάζιας πατρίδας”, όπως και το ιδεολόγημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών ανατρέχουν δεκαετίες. Η δε “Γαλάζια πατρίδα” εκκινεί ως θεωρία τη δεκαετία του 1990. Την κληρονομούμε σήμερα» σημείωσε για να προσθέσει: «Αναφέρεστε ότι τα παιδιά στη Τουρκία θα διδάσκονται τη ‘Γαλάζια πατρίδα’. Κακώς, κάκιστα. Οτιδήποτε αφορά μαξιμαλιστικές θέσεις δεν μπορεί να δηλητηριάζει νεότερες γενιές».
«Ακόμα και στα τουρκικά βιβλία στα οποία αναφέρεστε, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην Ελλάδα σε σχέση με την ‘Γαλάζια πατρίδα’, καμία αναφορά στο Αιγαίο, καμία στην Ανατολική Μεσόγειο, η δε ‘Γαλάζια Πατρίδα’ τοποθετείται εντός της ηπειρωτικής Τουρκίας. Στα ίδια σχολικά βιβλία δε, αναφέρεται ο όρος Αιγαίο Πέλαγος. Ελληνική θάλασσα και όχι θάλασσα των ίσων όπως είναι και η συνήθης τοποθέτηση της Τουρκίας» παρατήρησε.