Πήραμε και δημοσιεύουμε απάντηση του Δήμου Νεστορίου σε σχόλιο της Καστοριανής Εστίας, από την στήλη Γκρίζες Ζώνες, με τίτλο: Επαναδημοπρατείται το Φράγμα Νεστορίου και χωρίς την… άδεια του Δημάρχου.
Επί της ουσίας, πέρα από το … μάθημα τοπογραφίας της επικράτειας του Δήμου, η απάντηση επιβεβαιώνει το σχόλιο της Εφημερίδας, για την αμφιθυμία του δημάρχου κ. Χρήστου Γκοσλιόπουλου στην διαχείριση της διαδικασίας επανεκκίνησης του συγκεκριμένου έργου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι “Δεν θα επιτρέψω να γίνει το φράγμα του Νεστορίου αν δεν εντάξουμε πρώτα το φράγμα της Διποταμίας”
Άσχετα βέβαια αν το τελευταίο δεν έχει πάρει ούτε καν αριθμό πρωτοκόλλου στην επιλεξιμότητα έργων του αρμόδιου υπουργείου.
Απάντηση σε άρθρο της Καστοριανής Εστίας (Α.Φ.1054/2242/σ.4)
Στήλη Παρασκήνιο/ τίτλος άρθρου: ’και χωρίς την… άδεια του δημάρχου’
——————————————————————————
Κύριε Ιατρίδη θα ήταν ευχής έργον εάν οι δημοσιογραφικές σας μνήμες γινόταν κατορθωτό να συνοδευόταν και από αντίστοιχες δημοσιογραφικές έρευνες και πληροφορίες αλλά και μια, κάπως καλύτερη, αντίληψη της τοπογραφίας της επικράτειας του Δήμου Νεστορίου…
Γιατί μπορεί μεν η θέση του φράγματος Νεστορίου -λόγω των υπαγορεύσεων του αναγλύφου της περιοχής- να βρίσκεται εντός των ορίων του, η αρδευτική του ωστόσο χρησιμότητα ωφελεί κυρίως τις γεωργικές εκτάσεις του Δήμου Καστοριάς. Ενώ, σε αντίθεση με αυτό, το έτερο υπό διεκδίκηση φράγμα στην περιοχή της Διποταμίας, πρόκειται να ωφελήσει ολοκληρωτικά και αποκλειστικά την δημοτική ενότητα Ακριτών του Δήμου Νεστορίου.
Κατά συνέπεια είναι απολύτως λογικό κι αναμενόμενο ο κάθε κάτοικος αυτού του Δήμου να προκρίνει ως έργο κύριας επιλογής το δεύτερο έναντι του πρώτου. Για λόγους καθαρά τοπικής ωφέλειας να ιεραρχεί ως σημαντικότερο το φράγμα της Διποταμίας έναντι εκείνου του Νεστορίου. Και να απαιτεί από τον Δήμαρχο του να διασφαλίσει πρωτογενώς την υλοποίηση του δεύτερου έναντι του πρώτου.
Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ιστορικά τεκμηριωμένο γεγονός πως ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Γκοσλιόπουλος είναι ο πολιτικός εκείνος που έχει αγωνιστεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον για την πρόοδο των εργασιών του φράγματος Νεστορίου. Αφού αυτός μαζί με άλλους ήταν που συνέλαβαν την αρχική ιδέα του έργου στα τέλη της δεκαετίας του 80 και αυτός που πίεσε όλες τις έκτοτε διατελέσασες κυβερνήσεις προκειμένου να θυμούνται, να ενδιαφέρονται και να προωθούν τις μελέτες και τις εργασίες επιτέλεσης του έργου.
Πέρα από αυτό όμως είναι και εκείνος ακριβώς ο άνθρωπος που στέκεται υπεύθυνα απέναντι στους κατοίκους μιας φθίνουσας περιοχής, έναντι του πληθυσμού των ξωμάχων της περιοχής της Διποταμίας, των ανθρώπων που λίγες μόλις δεκάδες μέτρα μακριά από τα εθνικά μας σύνορα μάχονται να εξεύρουν τρόπους προσπορισμού, τρόπους αναβάθμισης των χωραφιών τους και παραγωγής ποιοτικότερων προιόντων και πιο πλούσιων σοδειών. Παλεύουν όλοι μαζί για την δημιουργία ενός φράγματος εκεί μήπως και κατορθώσουν έτσι να παραμείνουν τελικά στη γη τους κι αποφύγουν την αδυσώπητη εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση…
Θέματα όπως αυτό του φράγματος Διποταμίας κ. Ιατρίδη, έχουν υπαρξιακή διάσταση και καταλυτική σημασία για τους μικρούς και δημογραφικά φθίνοντες Δήμους όπως είναι ο Δήμος Νεστορίου. Αποτελούν συνθήκες sine qua non για το μέλλον αυτής της περιοχής και την συγκράτηση του πληθυσμού της.
Και δεν είναι δυνατόν, από την μία να εγκαλείτε τους ηγέτες αυτού του τόπου ως μη ποιούντες τα δέοντα για την διάσωση, την οικονομική και κοινωνική του πρόοδο και, από την άλλη, να σπεύδετε, τόσο αβίαστα και πρόχειρα, να τους κριτικάρετε, όταν διεκδικούν έργα, που βεβαιωμένα συντελούν σε αυτή την κατεύθυνση…
Θα ήταν φυσικά ευχής έργον αν γινόταν κατορθωτό να υλοποιηθούν στον Δήμο Νεστορίου αμφότερα τα φράγματα:
Και εκείνο του Νεστορίου και εκείνο της Διποταμίας!
Κάθε λογικός άνθρωπος και κάθε εχέφρων δημότης θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο, αφού μόνον πλεονεκτήματα θα είχε να περιμένει από την εκτέλεση τους.
Και πολύ περισσότερο το αντιλαμβάνονται αυτό, τόσο ο δήμαρχος Χρήστος Γκοσλιόπουλος όσο και όλοι οι υπεύθυνοι του Δήμου, εφόσον έχουν καταστρωμένα εμπρός τους τα σχέδια και τις στρατηγικές ανάπτυξης αυτής της περιοχής και εκ θέσεως διαθέτουν μια καλύτερη και πληρέστερη εποπτεία των θεμάτων και των προοπτικών του τόπου. Το φράγμα της δημοτικής ενότητας Διποταμίας θα δώσει σίγουρα έναν νέο τόνο και κάποιες νέες επιχειρηματικές διεξόδους στην ανάπτυξη μιας καθαρά αγροτικής περιοχής ενώ εκείνο του Νεστορίου -πέρα από την χρήση του αρδευτικού του χαρακτήρα- είναι σε θέση να λύσει άπαξ δια παντός το θέμα της ύδρευσης του οικισμού, να συνεισφέρει, μέσω της ενεργειακής του εκμετάλλευσης, πολύ σοβαρά ποσά στο ταμείο του Δήμου, αλλά και να προσδώσει όλωσδιόλου νέες προοπτικές τουριστικής αναβάθμισης στον τόπο.
Κατά συνέπεια η διεκδίκηση ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ αυτών έργων αποτελεί θέμα πολιτικής και διπλωματικής ευστροφίας και καταλλήλων τακτικισμών έναντι των εκπροσώπων και φορέων του κεντρικού κράτους. Μπορεί ο τρόπος με τον οποίο τίθεται το ζήτημα μερικές φορές να φαντάζει παράταιρος και ίσως και κάπως ιδιάζων σε έναν αμύητο οφθαλμό, αλλά ‘έχουσι γνώση οι φύλακες’. Η περιοχή αυτή δεν έχει την πολυτέλεια να στερηθεί του παραμικρού και έχει κάθε λόγο να διεκδικεί τα περισσότερα από αυτά που μπορεί να διεκδικήσει και να αποκτήσει.
Ας επιτραπεί λοιπόν σε έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό όπως είναι ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος να χειριστεί τα θέματα αυτά με τον τρόπο που εκείνος κρίνει ως ορθότερο.
Αυτήν του άλλωστε την πολιτική δεξιότητα είναι που εκτίμησε τόσες φορές στο παρελθόν -και συνεχίζει να εκτιμά- η πλειονότητα των κατοίκων αυτής της περιοχής επιβραβεύοντας τον με την εμπιστοσύνη της στην κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Με εκτίμηση
Γραφείο Τύπου Δήμου Νεστορίου