Αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης πέρασαν χειροπέδες σε έναν παλιό γνωστό των διωκτικών αρχών
Τις συντεταγμένες του βαλκανικού δικτύου των λαθρεμπόρων τσιγάρων και καυσίμων σταχυολογούν οι διωκτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη για να συνθέσουν το παζλ της διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, όπως αυτή των περίπου 105 κιλών που κατασχέθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης κοντά στον Άγιο Αθανάσιο.
Αστυνομικοί του τμήματος γενικών υποθέσεων της δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης πέρασαν χειροπέδες σε έναν παλιό γνωστό των διωκτικών αρχών, ο οποίος τη δεκαετία του ’90 θεωρήθηκε ως εκ των κορυφαίων λαθρεμπόρων τσιγάρων στα Βαλκάνια. Μαζί του συνελήφθησαν άλλοι εννέα, έξι Έλληνες και τρεις Αλβανοί.
Ο 66χρονος γιατρός, αποφυλακίστηκε μόλις πριν έναν χρόνο εκτίοντας τις ποινές που του είχαν επιβληθεί. Τα 13 χρόνια κάθειρξης του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης για το λαθρεμπόριο 158 φορτίων καυσίμων μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών το 1994. Καταδικάστηκε ότι με πλαστά παραστατικά και με τη συμβολή ενός τελωνειακού, εμφάνιζε εικονικές εξαγωγές αδασμολόγητων ποσοτήτων καυσίμων, τα οποία στη συνέχεια διέθετε στην εσωτερική αγορά. Οι διαφυγόντες δασμοί την περίοδο εκείνη ήταν 600 εκατομμύρια δραχμές. Όπως και τα 17 χρόνια κάθειρξης που επέβαλε πάλι το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Τα φορτία είχαν προορισμό τη Βουλγαρία, χωρίς όμως ποτέ να περάσουν τα σύνορα με συνέπεια το δημόσιο να χάσει δασμούς που ξεπερνούσαν τα 52 εκατομμύρια ευρώ. Οι εικονικές εξαγωγές των λαθραίων τσιγάρων που καταγράφηκαν την τριετία 1999- 2001 αποκαλύφτηκαν από την OLAF σε συνεργασία με αστυνομικές αρχές και άλλων χωρών.
Κατά τ’ άλλα απαλλάχθηκε είτε με αθωωτικές αποφάσεις είτε με απαλλακτικά βουλεύματα για μία σειρά άλλων υποθέσεων, λαθρεμπορίας τσιγάρων, δικύκλων, φαρμακευτικού υλικού, μέχρι και για ηθική αυτουργία σε έκρηξη που στόχο είχε έναν τελωνειακό. Το όνομά του είχε εμπλακεί, χωρίς να καταδικαστεί, και στο παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ τα σχόλια για ευνοϊκή μεταχείρισή του κυκλοφορούσαν μεταξύ των ποινικών. Ένα διάστημα στο οποίο ο γιατρός ήταν φυγόποινος, αρκετοί βεβαίωναν πως διασκέδαζε με χαρακτηριστική άνεση στα μπουζουκτσίδικα της Χαλκιδικής. Σε ένα παραπεμπτικό βούλευμα μάλιστα, στο οποίο είχε αποφασιστεί να δικαστεί για ηθική αυτουργία σε έκρηξη και λαθρεμπορία τσιγάρων, συγκατηγορούμενός του ήταν και ο τότε γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας. Το όνομά του είχε βρεθεί σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα. Με άλλο βούλευμα απηλλάγησαν.
Η ζωή μετά την αποφυλάκιση
Η αίσθηση που υπήρχε στον χώρο των εγκλημάτων του «λευκού κολάρου», στα οποία εντάσσεται και η λαθρεμπορία τσιγάρων, ήταν ότι ο γιατρός είχε αποσυρθεί. Ο ίδιος το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσε συχνά στη Θεσσαλονίκη δίνοντας την εντύπωση ότι για εκείνον οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίας είχαν τελειώσει. Άλλωστε και ο αδερφός του, εξακολουθεί να εκτίει ποινές κάθειρξης για τα ίδια αδικήματα, με βραχιολάκι, στο σπίτι του. Από την άλλη και οι εξιχνιάσεις μεγάλων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας τσιγάρων έδειχναν ότι ο 66χρονος δεν είχε καμία σχέση, ενισχύοντας εκείνη την αίσθηση της απόσυρσης.
Την ίδια άποψη όμως δεν είχαν οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών. Στη γιγαντιαία επιχείρηση που έγινε σε συνεργασία με την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών DEA και την αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας, ο 66χρονος χαρακτηρίζεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης. Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν πως στη δικογραφία σημειώνονται οι κινήσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα για τη διαχείριση της μεταφοράς κοντέινερς στις αποθήκες του Αγίου Αθανασίου, τα οποία εκτιμάται ότι περιείχαν κοκαΐνη. Έγκυρες πηγές έλεγαν πως ο 66χρονος εντοπίστηκε σε πολλά στάδια των φυσικών παρακολουθήσεων του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης από τους αστυνομικούς της δίωξης. Άλλωστε οι συλληφθέντες απέφευγαν να μιλούν στα τηλέφωνα, θεωρώντας βέβαιη ότι οι αριθμοί τους ήταν μπλοκαρισμένοι.
Η μέθοδος των κοιλοδοκών
Τα 104,6 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν στο εσωτερικό των κοιλοδοκών που στηρίζουν το κοντέινερ, σε δέματα του 1,5 κιλού. Το φορτίο με μπανάνες, που είχε φτάσει στο λιμάνι Θεσσαλονίκης από το Εκουαδόρ, ήταν ανέγγιχτο και στις θέσεις τους ήταν οι μολυβδοσφραγίδες, χωρίς να κινήσουν καμία υποψία. Προορισμός του φορτίου ήταν μία εταιρία στα Σκόπια η σχέση της οποίας με το κύκλωμα ερευνάται. Το φορτηγό πέρασε από την αποθήκη του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, οι εμπλεκόμενοι άδειασαν την κοκαΐνη που φορτώθηκε σε επιβατικό αυτοκίνητο και τότε έγινε η έφοδος των αστυνομικών.
Εκτιμάται ότι η μέθοδος αυτή με τις κοιλοδοκούς μάλλον εφαρμόζεται έντονα το τελευταίο διάστημα καθώς ορισμένες φορές τα σημεία αυτά ξεφεύγουν από τον έλεγχο των X-Ray που επικεντρώνονται στο εσωτερικό των φορτίων με τις μπανάνες και όχι στις κατασκευές των κοντέινερς. Αστυνομικοί έλεγαν στη Voria.gr ότι τα δέματα της κοκαΐνης είχαν παρασκευαστεί με τέτοιον τρόπο, ακριβώς για να χωρούν στα κενά των κοιλοδοκών.
Ακόμη ένας εκ των κατηγορουμένων που συνελήφθησαν για την κοκαΐνη είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές. Πρόκειται για 61χρονο ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2020, μαζί με άλλα έξι άτομα, σε φουσκωτό σκάφος που έπλεε ανοιχτά της Κρήτης και στο οποίο βρέθηκαν όπλα και σφαίρες. Οι συλληφθέντες είχαν ισχυριστεί ότι ο οπλισμός προέρχονταν από τη Λιβύη και επικαλέστηκαν σχέσεις με την… ΕΥΠ.
Σήμερα Τετάρτη αναμένεται οι δέκα συλληφθέντες να οδηγηθούν στην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.