Η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ως “περιοχή κινδύνου” λόγω του κορονοϊού κι όσοι επιστρέφουν από αυτήν θα μπαίνουν σε υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα.
Στις «περιοχές κινδύνου» για τον κορονοϊό συγκαταλέγει την Τουρκία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και επιβάλλει 14ήμερη καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες εισέρχονται στην Γερμανία από τη χώρα. Μεταξύ των 130 χωρών οι οποίες παραμένουν στο «κόκκινο» είναι η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Ταϊλάνδη, δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Γερμανούς.
Ο κατάλογος με τις «περιοχές κινδύνου» καταρτίζεται από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», το οποίο τον επικαιροποιεί διαρκώς. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας άφησε άλλωστε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το προσεχές διάστημα η ταξιδιωτική προειδοποίηση και για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα ωστόσο με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, για τις χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λόγω της πανδημίας, είναι «μάλλον αδιανόητο» κάτι τέτοιο. Η Τουρκία ήταν έως πέρυσι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
Από την πλευρά της Άγκυρας εκφράζεται ήδη δυσαρέσκεια για τα προβλήματα που προκαλεί η γερμανική απόφαση στον τουρισμό. «Όλα είναι έτοιμα για ένα ασφαλές ταξίδι στην Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιοδικό «Der Spiegel» και επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τους επιστημονικού λόγους πίσω από αυτή την απόφαση».
Σύμφωνα πάντως με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», το οποίο είναι επισήμως αρμόδιο για την επιστημονική διαχείριση της πανδημίας, το μέτρο που εφαρμόζεται – και στο εσωτερικό – είναι τα 50 νέα κρούσματα εντός μίας εβδομάδας, ανά 100.000 κατοίκους. Επιπλέον, ως κριτήριο για το εξωτερικό έχουν τεθεί τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού που λαμβάνει κάθε χώρα, αλλά και η αξιοπιστία της ενημέρωσης για την κατάσταση.
Αυτή τη στιγμή η Γερμανία έχει άρει την ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις χώρες της Ε.Ε. με εξαίρεση την Σουηδία, η οποία παραμένει στις «περιοχές κινδύνου», τις συνδεδεμένες χώρες μέσω Σένγκεν (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία, Νορβηγία) και την Μεγάλη Βρετανία, ενώ εκτός «επικίνδυνων» χωρών βρίσκονται η Τυνησία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Η ταξιδιωτική οδηγία παραμένει σε ισχύ έως το τέλος Αυγούστου για 160 χώρες.
Επαφές Βερολίνου – Άγκυρας για την ταξιδιωτική οδηγια
Σε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, βρίσκεται το Βερολίνο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης που έχει εκδώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έως τις 31 Αυγούστου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κρίστοφερ Μπούργκερ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η οποία συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τις «περιοχές κινδύνου» που έχει καταρτίσει το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ο κ. Μπούργκερ υπενθύμισε ότι η γενική ταξιδιωτική οδηγία της Γερμανίας έχει αρθεί από τις 15 Ιουνίου για τις χώρες της Ε.Ε., τις συνδεδεμένες με τη Σένγκεν (Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και τη Μεγάλη Βρετανία και εξήγησε ότι αυτό «έχει να κάνει ασφαλώς με την εξέλιξη των κρουσμάτων, αλλά και με άλλες παραμέτρους, όπως η ποιότητα του υγειονομικού συστήματος και η δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης, να λάβουν επαρκή φροντίδα οι ταξιδιώτες, η ύπαρξη αρκετών τεστ και πειστικών κανονισμών και μέτρων υγιεινής, συγκρίσιμων με όσα ισχύουν στην Ευρώπη». Στην Ε.Ε., τόνισε, υπήρξε μια μακρά περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων, ενώ υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη-μέλη, οι οποίες διευκολύνουν τη σύγκριση των μέτρων και την κατανόηση του πού υπάρχει κίνδυνος. ‘Αλλες χώρες δεν είναι στην ίδια κατάσταση, δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και παρέπεμψε σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας περί συνομιλιών με άλλες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και με την τουρκική και επισήμανε ότι, «όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις και θα το επιτρέπει η κατάσταση των κρουσμάτων και οι άλλες παράμετροι, θα είμαστε σε θέση να άρουμε την ταξιδιωτική προειδοποίηση και πριν από το τέλος Αυγούστου».
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προχθές ο κ. Μάας με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Τσαβούσογλου.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε εν τω μεταξύ χθες και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα αντικείμενα της συνομιλίας ήταν η κατάσταση στη Λιβύη. Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η διαδικασία του ΟΗΕ πρέπει να ενισχυθεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης πολιτικής λύσης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει με προσήλωση τις διπλωματικές της προσπάθειες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελεί κεντρικό στοιχείο της διαδικασίας που συμφωνήθηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου.?